בצל הטרור: חגיגת 'בירת התרבות' של אירופה
מדי שנה בוחר האיחוד האירופי מספר ערים המקבלות הזדמנות להציג לעולם את חיי התרבות המקומיים בהן. השנה נבחרו פילזן בצ'כיה ומונס בבלגיה, שפותחת השבוע את חגיגותיה בקול תרועה רמה ובצל איום הטרור הגובר. בואו להכיר עיר בבלגיה שאינה בריסל, ולראות מה יש לה להציע
בזמן שאירופה מתמודדת עם הטרור, האיומים ואילוצי האבטחה הגדלים והולכים, לא שוכחים ביבשת גם להדגיש את הצד שהאיחוד היה רוצה שנשים לב אליו קצת יותר מאשר לתאי הטרור של דאע"ש במדינות השונות: הצד התרבותי.
2015 היא השנה העשירית בה האיחוד האירופי הוא שבוחר את "בירות התרבות". מושג "עיר התרבות" היה שם עוד הרבה שנים קודם לכן כפעילות פנים-מדינית וכבחירה בצורות שונות אחרות, אך החל מ-2005 האיחוד מכריז מדי שנה על הערים שזוכות להציג את חיי התרבות שלהן, ולרוב מצויות בתוך תחומי האיחוד.
בעשור האחרון היו אלה קורק באירלנד (2005), פטרס ביוון (2006), לוקסמבורג והעיר סיביו ברומניה (2007), ליברפול בבריטניה וסטוונגר בנורבגיה (2008), לינץ באוסטריה ו-וילנה בליטא (2009), אסן בגרמניה,
פץ' בהונגריה ואיסטנבול בטורקיה (2010), טורקו בפינלנד, טאלין באסטוניה וסארייבו בבוסניה הרצגוביה (2011), גיימראייש בפורטוגל ומריבור בסלובניה (2012), מארסיי בצרפת וקושיצה בסלובקיה (2013), אומאו בשבדיה וריגה בלאטיבה (2014).
השנה נבחרו הערים פילזן שבצ'כיה ומונס שבבלגיה, שהשבוע תפתח את חגיגות התרבות שלה. הזדמנות מצוינת להכיר יעד במדינה שכל מה שרובנו יודעים עליה מסתכם בבריסל, ולקבל הצצה לחגיגות החגיגיות שעל הדרך קצת השתבשו להם, אך למרות זאת לא נהרוס להם את השמחה.
מהמאה ה-15 ועד 2015
העיר מונס (Mons, בתרגום לעברית "הר"; בגרמנית והולנדית Bergen), נמצאת במרחק של כשעה נסיעה (69 ק"מ) דרומית לבריסל. היא בירת מחוז ולוניה בבלגיה המונה כ-93,000 תושבים והוקמה במאה השביעית סביב גבעה, במטרה להגן על האזור מפני פולשים. במלחמת העולם הראשונה נכבשה בידי הגרמנים ושוחררה על ידי הכוחות הקנדיים. המפקדה העליונה של נאט"ו באירופה (הנקראת "SHAPE") פועלת סמוך לעיר, בכפר המהווה חלק משטחה של מונס, קסטאו.
בשבת הקרובה, 24 בינואר, ייפתחו באופן חגיגי אירועי "Mons2015", הלא הן חגיגות בירת התרבות האירופית. בצל איום הטרור ההולך וגובר, הנושא שיפתח את החגיגות יהיה דווקא "אור", ובעיר מבטיחים כי "כל הנוכחים יהפכו לכדורי מראות חיים אם רק ילבשו אחד מ-18,000 הפונצ'ואים הכסופים שיחולקו בחינם".
באותו ערב, המבקרים והמקומיים יוזמנו גם להדליק אלפי נרות בכיכר פארק (Place du Parc) שבמרכז העיר ולהשתתף בריקוד המוני עם רובוטים מוארים מיוחדים שיוכנו לאירוע וינסו לשוות לחגיגות אופי צעיר עם די ג'ייאים שילוו את המבלים אל תוך הלילה.
החגיגות מתחילות
ולאירועי התרבות הרציניים יותר. המונים כאלה מתוכננים במונס לאורך השנה, בהם מחווה לואן גוך. על פי המסורת הבלגית, באזור זה של בלגיה פעל ואן גוך ושם החליט גם להקדיש את חייו לאמנות. התערוכה המיוחדת בהיכל מונס לאמנויות (BAM / Beaux Art Mons) תיפתח ב-25 בינואר. היא תתמקד בעבודותיו המוקדמות של ואן גוך ויוצגו בה 70 מיצירותיו.
אירועים נוספים יהיו סיורים ברחובות מונס, ביקורים ב"בתים פתוחים" עם סיפורים מעניינים, פסטיבל אמנויות הבמה, ופסטיבל האור שייפתח ב-29 בינואר ויסתיים ב-1 בפברואר ובמסגרתו מיצגי תאורה שונים ומרהיבים "ישתלטו" על העיר.
את כל אירועי הפתיחה של "בירת התרבות" תוכלו למצוא באתר המיוחד שהוקם לשם כך - כאן.
חריקות לא תרבותיות
לא מעט קשיים ליוו את יציאתה לדרך של מונס כבירת התרבות של השנה, חלקם תקציביים וחלקם נבעו מחוסר עניין שהיה למקומיים בסיפור הזה. תחנה מרכזית חדשנית וגרנדיוזית שאמורה היתה להיפתח בעיר במסגרת שנת התרבות בעיצובו של סנטיאגו קלטרווה לא תיפתח השנה, ולמרות ההשקעה האסטרונומית - 155 מיליון אירו, היא תיכנס לפעולה רק ב-2018.
מבנה אחר שדווקא כן יושלם השנה וייחנך במסגרת שנת התרבות של מונס הוא אולם הכנסים החדש בעיצובו של דניאל ליבסקינד, בו הושקעו 30 מיליון אירו. עדיין לא ידוע מתי המבנה ייחנך אך עיריית מונס הודיעה שבניגוד לתחנה המרכזית, זה אכן יקרה השנה - ובכך הציל ליבסקינד את כבודן של החגיגות.
גם חלון הראווה של החגיגות לא היה חגיגי במיוחד בשבועות האחרונים לאחר שחלקים מעבודתו של האמן הפלמי ארנה קוינזה, "הנוסע", שהוקמה לרגל החגיגות, קרסו בשני מקרים שונים.
היצירה של קוינזה. קרסה פעמיים
אבל למרות הכל מקווים במונס שהחגיגות יצליחו למקם את העיר על המפה ולהפוך אותה ליעד תיירותי חדש בבלגיה, לצד אנטוורפן וכמובן בריסל.
ההגעה ממונס לבריסל קלה ביותר. ברכב: נסיעה של בין 50 ל-60 דקות בכביש המהיר E19 המחבר בין שתי הערים, או ברכבת בנסיעה שאורכת 44 דקות ועלותה כ-10 אירו.