שתף קטע נבחר

זינוק בתלונות על אפליה בגלל מילואים

תלונות בגין אפליה על רקע היריון והורות עדיין מהוות את מרבית הפניות המטופלות בנציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה. עלייה גם בתלונות נשים בשלב הקבלה לעבודה. כחלק מהשפעת מבצע "צוק איתן", נרשם זינוק של 85% בתלונות על אפליה על רקע לאום ו-40% על אפליה בשל שירות מילואים

בשנת 2014 טופלו בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה של משרד הכלכלה 781 תלונות על אפליה, כשליש מתוכן מחמת הריון, כך עולה מנתונים שפרסמה היום (א') הנציבות. עוד עולה, כי נרשם גידול של 85% בתלונות על אפליה על רקע לאום ו-40% בתלונות על אפליה בשל שירות מילואים. בנציבות הסבירו כי ככל הנראה מדובר בעליות שנובעות ממבצע צוק איתן.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

מהנתונים עולה, כי התלונות בגין אפליה על רקע היריון והורות עדין מהוות את מרבית הפניות המטופלות בנציבות. יחד עם זאת, בנציבות מציינים כי שיעורן ירד בשנה החולפת ב-13.5%, בשל שינוי שיטת קבלת ותיעוד הפניות וכי הדבר לאו דווקא מעיד בהכרח על ירידה ברמת ההשינות של מקרי אפליה אלו.

 ( ) ( )

במקום השני ובפער ניכר נמצאות תלונות בגין אפליה על רקע גיל, עם כעשירית מהתלונות. לצד זאת, חל זינוק חד של 85% בתלונות על רקע לאום (מ-26 תלונות ל-48), של 40% על רקע שירות מילואים ושל 17% על רקע דת. בנציבות מסבירים את העליות במתיחויות שנבעו ממבצע צוק איתן וכן בהשלכותיו הן על מצבם התעסוקתי של משרתי המילואים. 5% מהפניות היו על רקע הורות.

 

עוד עולה מהנתונים, כי רוב הפניות (43%) היו עקב פיטורים מהעבודה, כרבע (23%) היו בעניין אפליה בקבלה לעבודה וכחמישית לגבי הרעה בתנאי העבודה.

 

 ( ) ( )

בקרב נשים ניכר שיעור גבוה של תלונות על פיטורים (73% בפניות מחמת טיפולי פוריות, 64% בפניות על רקע היריון ו-28% בפניות בנושא הורות). גם בפניות על רקע הורות, שיעור גבוה אף יותר לא מבוטל (37%) דיווח על אפליה בתנאי העבודה, שהיוו נתח גדול גם מקרב הפניות בשאר הנושאים, לרבות מין (46%), היריון וטיפולי פוריות (27% בכל אחת מהעילות).

 

 ( ) ( )

בנוסף נרשמה עלייה בשיעור פניות הנשים בשלב הקבלה לעבודה, לא רק בעילות פרטניות אלא באופן כללי, מרמה של 11% בשנת 2009 עד לרמה של 18% בשנת 2014 - מגמה המעידה על קושי הולך וגובר של נשים להשתלב בשוק העבודה.

 

פניות הגברים: בעיקר בשל מילואים

לגבי פניות של גברים, הנושאים השכיחים ביותר שבגינם פנו אלו בשנה האחרונה הם שירות מילואים (19%), גיל (17%), דת (13%) ולאום (9%). כשליש (32%) מהפונים התלוננו על אפליה בקבלה לעבודה ושיעור דומה (31%) - על אפליה בפיטורים. בנוסף, עוד מעט יותר מחמישית (21%) התלוננו על הרעה בתנאי העבודה.

 

 ( ) ( )

פניות בנושא שירות מילואים התמקדו בשני שלבים - פיטורים (52% מהפניות) ותנאי עבודה (37% מהפניות). שיעור דומה (48%) של פניות לגבי פיטורים קיים גם בפניות על רקע לאום, אולם כחמישית מהפניות בעילה זו הן בגין אפליה בקבלה לעבודה, שלב תעסוקה שכיכב גם בפניות מחמת דת וגיל. ככלל ניכר, שבכל העילות ה"גבריות", למעט שירות מילואים, שלב הקבלה לעבודה מהווה חסם של ממש.

 

עו"ד ציונה קניג-יאיר, נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה: "ההחלטה של מעסיקים ומעסיקות לפסול מועמדת לעבודה רק בשל היריון, ניסיון להרות או הורות, מעבירה מסר שאינו מתאים לתקופה שבה אנו חיים ולשוק העבודה של ישראל. כמו כן חשוב לזכור, שחלוקה מאוזנת יותר של האחריות ההורית עשויה לתרום אף היא להפחתת האפליה נגד נשים, על רקע תהליך הבאת וגידול הילדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים