2014: ירידה של 18% במספר השתלות האיברים
הסיבה לירידה: פחות אנשים מתו ב-2014 מוות מוחי. למרות הניסיונות הרבים - שיעור ההסכמה לתרומה נותר קבוע. החדשות הטובות: חלה עלייה חדה במספר התורמים האלטרואיסטים, שתורמים כליה לחולים שהם אינם מכירים - וללא תשלום. "אני קורא לכולם לעשות כמוני ולהציל חיים. זאת הזדמנות מופלאה", אומר בני אייבס, שתרם כליה לפני כשנה לאדם שאינו מכיר
בסך הכל חלה ירידה של 18% ב-2014 במספר התרומות, לעומת 2013. בשנה האחרונה בוצעו 333 השתלות, מתוכן 149 של תורמים חיים. 135 תרומות היו של כליה ו-14 של אונת כבד. בשאר המקרים מדובר בתרומת איברים מאדם שנפטר, ומשפחתו הסכימה להציל חיים. הסכמה זו התקבלה ב-52% מהמקרים, 65 מתוך 125, כך שהפוטנציאל לסייע לחולים הזקוקים נואשות לתרומת איבר גדול בהרבה. בסך הכל הושתלו 222 כליות, 65 השתלות כבד, 57 ריאות ו-11 לב. בחלק מן המקרים הושתלו שתי כליות ושתי ריאות בחולה אחד.
רשימת הממתינים להשתלה גדלה ב-8%. 849 חולים מבין הממתינים זקוקים לתרומת כליה, 146 לכבד, 73 ללב, 70 לריאות, 4 ללב ולריאה, ו-18 לכליה ולבלב. מספר הממתינים להשתלת ריאה ירד לעומת השנה הקודמת, אך בכל שאר האיברים חלה עלייה משמעותית.
"333 חולים זכו להשתלה השנה, והם מהווים 30% אחוז מרשימת הממתינים, שיעור מקובל בעולם", מסביר פרופ' רפי ביאר, מנהל בית החולים רמב"ם ויו"ר ועדת ההיגוי של המרכז הלאומי להשתלות. "מספר הנפטרים באבחנה של מוות מוחי נשימתי שניתן לפנות למשפחותיהם לתרומת איברים אינו בידיים שלנו, ולצערנו הוא משליך על היקף הפעילות ומספר ההשתלות".
"מערך תרומות האיברים נמדד באיתור המועמדים ובטיפול לשימור איברים", מוסיפה ד"ר תמר אשכנזי, מנכ"ל מרכז ההשתלות. "בביקורות שביצע משרד הבריאות בבתי החולים נמצא כי שיעור ההחמצות באיתורים הוא נמוך מאחוז אחד. בבחינת הטיפול הרפואי, ניתן להצביע על כך שנלקחו מכל תורם בממוצע 4.01 איברים לעומת 3.7 בממוצע במדינות אחרות, מה שמעיד על היכולת הגבוהה בשימור האיברים להשתלה. נתונים אלו מעודדים מאוד ואמורים להרגיע את הממתינים להשתלה בידיעה שביום ובלילה נשמרת העירנות והמקצוענות של הצוותים בבתי החולים בארץ".
החדשות הטובות: עלייה במספר התורמים האלטרואיסטים
בשנה האחרונה נצפתה עלייה מרשימה של תורמים אלטרואיסטים, מ-33 בשנה ל-47. מנגד, הייתה גם ירידה שם תרומות בתוך המשפחה, מ-103 ל-88.
תורמים אלטרואיסטים הם אנשים שמסכימים לתרום כליה לחולים שהם אינם מכירים וללא תשלום. חלק גדול מהעלייה הוא בזכות עבודתה של עמותת "מתנת חיים", שפועלת לקדם את נושא התרומות האלטרואיסטיות.
עידו רוזנטל קיבל לפני כשנה תרומה שכזו מבני אייבס. "כשאנשים תורמים כליה למישהו הם לא תורמים לו איבר - הם תורמים לו חיים", הוא אומר ל-ynet. "אי אפשר לתאר את תחושת ההקלה אחרי שהבנתי שהחיפוש הארוך שלי הסתיים ואני יכול לצאת לדרך חדשה בלי שעון החול הענק שהלך ואזל מול העיניים שלי".
"אם אנשים היו מבינים מה הם, כתורמים, מקבלים מתרומה של כליה ומה זה עושה לנפש שלהם אני חושב שלא היה בן אדם שלא היה מוכן לעבור את התהליך הזה" אומר אייבס, התורם. "שנה אחרי, כל הסיפור של ההחלמה לא מגיע לאחוז אחד ממה שחשבתי שאני אצטרך לעבור. תוך כמה חודשים כבר חזרתי לתפקוד מלא ורגיל וגם הבדיקות שעשיתי הראו שהתפקוד חזר להיות בדיוק כמו לפני התרומה. קורא לכולם לעשות כמוני ולהציל חיים זאת הזדמנות מופלאה".
גם בתרומת אונת כבד חלה עלייה, ובשנה האחרונה המספר עמד על 14.
חלק גדול מהגידול נזקף לזכות מרכז שניידר לרפואת ילדים, שם הצליחו להכפיל את מספר תרומות הכבד, ביניהן גם את אונת הכבד. במרכז הלאומי להשתלות גם מציינים כי בשנים האחרונות החלו בעולם לבצע השתלת אונת כבד ממבוגר למבוגר, ולאחרונה המגמה הגיעה גם לארץ.
גם השנה החוק שמאפשר קדימות בהשתלה למי שחתום על כרטיס אדי מסייע לחולים, ו-54 אנשים מבין מקבלי האיברים קודמו בתור בזכות חתימתם או מכיוון שהם בני משפחה של אדם שאיבריו נתרמו. בסך הכל כ-815 אלף בני אדם חתומים על כרטיס אדי.
בנוסף, בישראל בוצעו ב-2014 גם 637 השתלות של קרניות, שהחזירו לאנשים את ראייתם. הושתלו גם 76 גידים לאנשים שסבלו מקרע, 35 מנות עור לנפגעי כוויות, 35 מסתמי לב, ו-113 שתלי עצם.