שתף קטע נבחר

 

פצצת ויטמינים: הבריאות שמגיעה מהקיווי

הקיווי הוא אחד הפירות העשירים ביותר בויטמינים ונוגדי חמצון. הוא יעיל כנגד טרשת עורקים, מחלות לב ואף מוטציות שונות של הסרטן. עוד על הסגולות הבריאותיות של הקיווי בכתבה הבאה

הקיווי ידוע כאחד הפירות העשירים ביותר בויטמין C, אך כדאי לדעת כי בנוסף הוא עשיר בויטמינים, בהם ויטמין K, ויטמין E ופולאט. הקיווי מכיל סיבים תזונתיים ומהווה מקור למינרלים ולפוליפנולים נוגדי חמצון. הצבע הירוק של הקיווי נובע מהפיגמנט הירוק כלורופיל, ומצויות בו גם כמויות קטנות של קרוטנואידים כגון לוטאין וזיאקסנטין.

 

עוד סיפורים חמים בפייסבוק שלנו

 

קראו עוד

אלוף בויטמין C: כמה קיוי מומלץ לאכול ביום?

איזה פרי הכי בריא? השישייה המובילה

 

 

יעיל למניעת מחלות

הקיווי הוא אחד הפירות העשירים ביותר בויטמין C. קיווי בינוני יספק כ-100% ממנת הויטמין C היומית המומלצת למבוגרים וכ-200% ויותר ממנת הויטמין C המומלצת לילדים. מחקרים מצביעים על כך שצריכת קיווי מעלה את רמות ויטמין C בדם ומפחיתה את תהליכי החמצון הנגרמים על-ידי רדיקלים חופשיים וכך מגנה על מרכיבי התאים, כמו חלבונים, שומנים ו-DNA, מנזקים  מחמצנים.

 

ויטמין C תורם למניעת התפתחות טרשת עורקים ולהפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב ושבץ מוחי על ידי הפחתת חמצון ה-LDL (הכולסטרול "הרע"), ושיפור בתפקוד האנדותל (רקמת התאים המרפדת את כלי הדם). 

 

בנוסף, ויטמין C פועל בכמה מנגנונים גם להפחתת הסיכון לסרטן באמצעות הגנה על ה-DNA מהתקפה יוצרת מוטציות, ומניעת יצירה של חומרים קרצינוגנים והמרצת מערכת החיסון.

ויטמין C יכול לסייע גם בהפחתת סיבוכי הסוכרת, בהפחתת הסיכון לקטראקט ובתרומה לשיפור ספיגת הברזל במעי.

 

פעיל כנוגד חמצון

הקיווי הוא אחד הפירות העשירים ביותר בויטמין E, המהווה נוגד חמצון חשוב, המגן מפני חמצון שומנים, ותורם למניעת מחלות לב וכלי דם. קיווי בינוני מכיל כ-10% ממנת הויטמין E המומלצת ליום.

 

תורם לבריאות העצם

הקיווי הוא מקור טוב לויטמין K. קיווי בינוני יספק כ-30% ממנת ויטמין K היומית המומלצת. מעבר לתפקידו בתהליך קרישת הדם, ויטמין K חשוב לבריאות העצם. הוא משנה את מבנה החלבון אוסטיאוקלצין, שהוא אחד מחלבוני העצם, וכך משפיע על יכולתו של האוסטיאוקלצין לחדור לעצם ולסייע במינרליזציה שלה.

 

רמה גבוהה בדם של אוסטיאוקלצין שלא עבר שינוי, יוצרת סיכון מוגבר לשברים. גם ויטמינים ומינרלים נוספים בקיווי כמו אשלגן, מגנזיום, פולאט, ויטמין C ונוגדי חמצון נוספים, תורמים לשמירה על בריאות העצם וחוזקה.

 

מסייע לתפקוד תקין של מערכת העיכול

הקיווי עשיר בסיבים תזונתיים. קיווי בינוני יספק כ-10% ממנת הסיבים התזונתיים היומית המומלצת. הקיווי מכיל הן סיבים תזונתיים בלתי מסיסים, כגון ליגנין, והן סיבים תזונתיים מסיסים, כגון פקטין. הסיבים התזונתיים הבלתי מסיסים תורמים לתפקוד תקין של מערכת העיכול ולמניעת עצירות.

 

פעילותם של הסיבים התזונתיים בקיווי עשויה לסייע גם במניעת התפתחות תהליכים סרטניים במעי, בהגדלת אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעי, וכן בהפחתת רמות הכולסטרול ובוויסות רמות הגלוקוז בדם.

 

השפעות נוגדות סרטן

מחקרים בבני אדם מצאו שצריכת קיווי יכולה לתרום להגנת ה-DNA מפני נזקי חמצון שעלולים להוביל להתפתחות סרטן. בנוסף, מעניין לציין כי במחקרי מעבדה נמצא כי למיץ או תמציות מקיווי יש השפעות נגד חומרים מסרטנים כגון אמינים הטרוציקליים, הנוצרים בזמן צליית בשר בטמפרטורות גבוהות, וניטרוזאמינים, העלולים להיווצר מחומרים משמרים המוספים למוצרי בשר מעובד.

 

 


ערכים תזונתיים נבחרים ל-100 גר קיווי ולקיווי בינוני

ערכים תזונתיים נבחרים ל-100 גר' קיווי ולקיווי בינוני
  100 גר' אחוז מהמנה היומית המומלצת* קיווי בינוני

(כ-85 גר') אחוז מהמנה היומית המומלצת*

אנרגיה (קק"ל) 61 52
שומן (גר') 0.5 0.4
חלבון (גר') 1.1 0.9
סה"כ פחמימות (גר') 14.7 12.5
מתוכן סיבים תזונתיים (גר')

3

10%

2.5

9%

מתוכן סוכרים (גר') 9 8
נתרן (מ"ג) 3 2.6
ויטמין C (מ"ג)

93

112%

79

96%

ויטמין K (מק"ג)

40

38%

34

32%

ויטמין E (מ"ג)

1.5

10%

1.3

8%

פולאט

(מק"ג)

25

6%

21

5%

ויטמין B6 (מ"ג)

0.06

4%

0.05

3%

אשלגן (מ"ג)

312

7%

265

6%

מגנזיום

(מ"ג)

17

5%

14

4%

 

*מנה יומית ממוצעת למבוגר

 

 

 הכותבת היא תזונאית קליניתM.Sc. יועצת מדעית למועצת הצמחים






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיווי בינוני יספק כ-100% ממנת ויטמין C היומית המומלצת
ד"ר רק שאלה
מומלצים