איך כעס יכול לגרום לכם לעלות במשקל
אכילה רגשית היא כזו הנובעת ממצבי הרוח שלנו, הרגשות החיוביים וגם הכעס והעצבים. אבל אכילה כזו בהכרח תוביל לאכילה לא בריאה ועלייה במשקל. איך להצליח להימנע ממנה ולשמור על המשקל?
ינואר הוא חודש נהדר לשינוי תזונתי. השגרה חוזרת אחרי תקופה של חגים, נסיעות וחופשים. השנה האזרחית החדשה נותנות לנו רוח גבית חזקה לעשות שינויים שיעזרו לנו להתחיל את השנה בצורה טובה יותר.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
זו הזדמנות נהדרת לקבל החלטות טובות שיעזרו לנו לשפר את הבריאות, לרדת במשקל והרגיש יותר טוב על ידי ביצוע כמה שינויים התנהגותיים ביחס להרגלי האכילה שלנו. לא צריך לפצוח בדיאטה חריפה, צריך פשוט להיות יותר מודעים להרגלים הבעייתיים שמפריעים לנו לאכול נכון .לבחור הרגל אחד או שנים ולנסות לשנות אותם.
בסדרת הכתבות הזו אני מביאה מספר עצות ל"החלטות טובות" שאתם יכולים לקבל עבור עצמכם בתחום שינוי הרגלי האכילה. כן, לשינויים קטנים יש כוח גדול כדי להביא אותנו למטרות שאנו רוצים להשיג.
הכתבה הראשונה בסדרה
ההחלטה שתגרום לכם לרזות בקלות בלי דיאטה
קודם כל תירגעו - ואחר כך תאכלו
אכילה רגשית היא חלק בלתי נפרד משגרת החיים שלנו. כמעט כל רגש מוביל אותנו לבחור מאכל שונה. אנחנו שמחים אז חוגגים את זה במסעדה או מזמינים עוגה. כאשר מתוסכלים בוחרים משהו מתוק לאכול וכשאנו עצבניים אז מנשנשים בלי הגבלה.
זה מתחיל מגיל צעיר כאשר אנו משקיטים את הילדים עם אוכל טעים על סיטואציה של כאב, צער, תסכול וכמובן אחרי ביקור אצל הרופא כאשר מקבלים זריקה. כן, זה נוצר בגיל צעיר ומאד קשה לנתק את זה בגיל המבוגר.
מכאן שהצורך באוכל כאשר מופיע רגש חזק (שלילי/חיוב) מאד חזק וקשה לשנות אותו תוך זמן קצר, אך המודעות לקשר הבעייתי שבין רגשות לצורך באוכל היא התחלה נכונה ששווה לאמץ לשנה החדשה.
העצה הראשונה שאני רוצה לתת לכם היא להפסיק לחפש אוכל בכל פעם שמשהו מעצבן אתכם. רגש שלילי של כעס, עצבים ותסכול לא אמור להוביל אתכם לאכילה בלתי נשלטת של כל הדברים שאתם מנסים להימנע מהם בשגרה.
כך תצליחו לעשות את השינוי
1. אל תענישו את עצמכם על טיפשותם של אחרים
להרוס את שגרת האכילה הטובה כאשר משהו מעצבן אתכם, זה לפגוע בעצמכם בצורה כפולה. אתם מענישים את עצמכם על טיפשותם של אחרים. כן, בדיוק ככה! למה אתם פוגעים בגופכם כאשר משהו אחר טועה או מתנהג בצורה חצופה?
שמרו על הגוף שלכם ואל תתנו לאנשים מעצבנים להוביל אתכם לאכילה בלי שליטה.
2. מצאו דרך לשחרר את העצבים
חשוב למצוא דרך אחרת לשחרר את העצבים. למשל לעשות ספורט או פשוט לצאת לסיבוב הליכה בחוץ כדי שיכנס יותר חמצן למוח והמתח ישתחרר. דרך נוספת היא למצוא משחק בטלפון בו אתם מכים באחרים ולהוציא את העצבים שם. לא משנה באיזה דרך תיבחרו, אל תיגשו לאכול.
3. זהו מראש את הסיטואציות ה"מועדות לפורענות"
אם אתם יודעים שיש מקומות/סיטואציות שמעצבנות אתכם באופן קבוע, נסו להימנע או לפחות להיות מוכנים לסיטואציה בצורה יותר טובה.
אם מדובר בשיחה עם הבוס, קולגה בעבודה, חיכוכים במשפחה או אפילו שיחת טלפון שבה אתם מחכים שעות על הקו לקבל מענה במוקד שרות, שמוציא אתכם מדעתכם.
נסו לתכנן מראש איך לעשות את הדברים בצורה יותר נכונה עבורכם, כדי לא להגיע לעצבים והתנפלות לאחר מכן על אוכל.
4. קחו אוויר וספרו עד 10
זהו טיפ שמיועד למצבי לחץ בכלל, אך יכול עזור גם בסיטואציות של אכילה מתוך עצבים. לפעמים העצירה שלנו, הנשימה והספירה בלב, יכולים להוריד את רמת הסטרס המידי ולעזור לנו להסתכל על הסיטואציה בצורה יותר רציונאלית ופחות אימפולסיבית.
אולי לא נוותר לאחר מכן על האכילה, אבל לפחות נוכל לבחור בצורה יותר חכמה מה באמת אנו רוצים ולא להתנפל על האוכל בלי שליטה.
5. עשו משהו טוב לעצמכם במקום לאכול
הכעס והתסכול על אחרים והאכילה שבאה בעקבותיהם גורמים לכם להרגיש מאד רע בסופו של דבר.
אתם מפסידים כפול בסיטואציות האלו; משהו עצבן/פגע בכם וגם אתם פגעתם בעצמכם. נסו לפעם הבאה לאמץ טקטיקה קצת שונה.
רשמו מראש 3 דברים שעושים לכם טוב ונסו לפנות אליהם בפעם הבא שאתם מרגישים כעס ועצבים שמובילים אתכם לאכילה.
למשל, לעשות הפסקת נגינה למי שיודע ונהנה לנגן, להרים טלפון לאדם יקר שאפשר לשפוך מולו את הלב ולקבל חיזוקים אמיתיים, או פשוט לשמוע מוסיקה טובה. כל אחד והדברים שעושים לו טוב, העיקר למצוא פתרון ולא לפנות אוטומטית לאכילה רגשית.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc, מנהלת תחום התזונה במרכז הרפואי "מדיקס" בתל אביב