איראן מאשרת: גנרל שלנו נהרג בתקיפת ישראל בסוריה
משמרות המהפכה של איראן אישרו כי במתקפה הישראלית אמש בסוריה נהרג הגנרל מוחמד עלי אללה דאדי. במקביל, סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה כי בסך הכול נהרגו שישה אנשי צבא איראנים, זאת בנוסף לששת אנשי חיזבאללה שעליהם דווח אתמול
במשמרות המהפכה של איראן אישרו בצהריים (יום ב') כי הגנרל מוחמד עלי אללה דאדי נהרג בתקיפה אתמול בקוניטרה שמיוחסת לישראל. במקביל, מקור המקורב לחיזבאללה דיווח לסוכנות הידיעות הצרפתית כי בתקיפה הישראלית אתמול בסוריה נהרגו שישה אנשי צבא איראנים, זאת בנוסף לשישה פעילי חיזבאללה שנהרגו ועליהם דווח אמש. בכך עלה ל-12 מניין ההרוגים בתקיפה. צפו בהלווייתו של איש חיזבאללה ג'יהאד מורנייה, שחוסל בתקיפה.
חבר הלשכה המדינית של חיזבאללה, מחמוד קמאטי, אמר בראיון מהפרבר הדרומי של ביירות כי חיזבאללה יחליט להגיב בהתאם בזמן ובעיתוי המתאים: "ישראל ביצעה תוקפנות כבירה. אנחנו לא
נשתוק לנוכח כך". במקביל, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן, עלי שמחאני, אמר בפגישה עם שר הפנים העיראקי בטהרן על הרג אנשי ארגונו של חסן נסראללה כי "הניסיון הוכיח שחיזבאללה מגיב בכוח ובנחישות בזמן ובמקום המתאימים בתגובה לפעולות הטרור שמבצעת הישות הציונית".
בהודעה שפרסם אמש חיזבאללה נמסר שששת ההרוגים בתקיפה הם ג'יהאד עימאד מורנייה (25); מוחמד עיסא (43), היחיד שהוגדר מפקד; עבאס איבראהים חיג'אזי (36); מוחמד עלי חסן אבו אל-חסן (30); ראזי עלי דאווי (27); ועלי חסן איבראהים (22).
פרשננו רון בן ישי מוסיף כי עדיין קשה להעריך את משמעות ועוצמת הפגיעה בשדרת הפיקוד של חיזבאללה כתוצאה מהתקיפה אתמול ברמת הגולן שגורמים זרים מייחסים לישראל. לגבי שם אחד במיוחד שוררת אי בהירות: אבו עלי טבטבאי או לפי גרסה אחרת אבו עלי טבטאאי. לא רק ששם המנוח לא ברור, אלא גם לא ברור אם הוא בכלל נהרג בתקיפה.
לשאלת זהות האיש ולבירור העובדה אם הוא נהרג או לא, יש משמעות גדולה. כיוון שהגנרל האיראני המפקד על כוחות חיזבאללה וכוחות משמרות המהפכה האיראניים בסוריה שמו אבו עלי טבטבאי. לעומת זאת, בכיר חיזבאללה ששמו אבו עלי ראדה מכונה טבטאאי והוא מפקד יחידת התצפיות של חיזבאללה ואולי גם של הכוח המיוחד של חיזבאללה. עדיין אין תשובה ברורה אם האיש מת ובמי בדיוק מדובר.
בתוך כך, גורם בחיזבאללה אמר לערוץ הלבנוני MTV כי אבו עלי טבטבאי לא נהרג בתקיפה אתמול כפי שפורסם וכי הוא בריא ושלם.
מי שבוודאות נהרג כאמור הוא הבריגדיר גנרל (תת אלוף) מוחמד עלי אללה דאדי. החוקרת אורית פרלוב מהמכון למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת תל אביב, המתמחה במעקב אחרי התקשורת והרשתות החברתיות בעולם הערבי, מציינת כי מדובר באיש מודיעין איראני ופעיל בסוריה שחבר כנראה לאנשי חיזבאללה לצורך תכנון פעילות משותפת על הגבול עם ישראל.
מהנתונים עולה כי בתקיפה נפגעו כמה מפקדים בכירים, אף כי לא מהשורה הראשונה של חיזבאללה, מלבד אבו עיסא שהיה מפקד כוחות החיזבאללה בסוריה. גם הגנרל האיראני כנראה לא היה הבכיר ביותר מבין האיראנים.
אמו של עיסא נהרגה בתקיפה ישראלית בכפרו בדרום לבנון עוד לפני הנסיגה בשנת 2000. הוא נקרא לדגל בסוריה והחל להיעדר רבות מביתו. לפני יותר מחודש הוא עזב את ביתו בפעם האחרונה, וכולם ידעו שהוא נוטל חלק בפעילות הצבאית של חיזבאללה בסוריה.
לפני כן הספיק עיסא להשתתף בהלוויית בעלה של אחותו, שגם כן נהרג בלחימת הארגון בסוריה. לפי פרסומים זרים, עיסא, בן 43, והמבוגר מבין ההרוגים בשורות הארגון, פעל עבור חיזבאללה מחוץ לגבולות המדינה, והוזכר כמי שמילא תפקיד בפעילות של הארגון הן בסוריה והן בעיראק.
"מסוק ישראלי ירה שני טילים"
בתוך כך, בעיתון הלבנוני אל-אחבאר נחשפו פרטים נוספים על אודות התקיפה. לפי הגרסה שפורסמה היום בעיתון, מאז שעות הבוקר אתמול חגו כלי טיס בלתי-מאוישים בשמי הגולן והר החרמון. בשעה 12:00 נסעו כמה מאנשי חיזבאללה, ובכללם עיסא ומורנייה בשני כלי רכב בכביש שבין הכפרים חרפא לחדר בחלק הצפוני של מחוז קוניטרה, באזור המרוחק כשבעה קילומטרים מגבול הגולן.
אחרי ששני כלי הרכב חצו מרחק של 400 מטרים מבסיס הכוח של אונדו"ף, ירה מסוק ישראלי שני טילים וכתוצאה מכך שני אנשי הארגון נהרגו. באל-אחבאר ציינו כי לא מדובר בהתנקשות הראשונה שמבצעת ישראל באותו אזור. לפי ביטאון חיזבאללה, ישראל נקטה אקט דומה כשמסוק ישראלי תקף ב-17 ביוני בשנה שעברה את רכבו של מוופאק בדרייה, תושב הכפר חדר ואחד מאנשי ההתנגדות הסורית בגולן. בדרייה הוגדר בעבר כיד ימינו של סמיר קונטאר.
"הצלע האיראנית של חיזבאללה בסוריה"
"לגבי טבטבאי, לא מדובר בבכיר", הסביר פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז דיין ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, "הוא היה זוטר. טבטבאי ואללה דאדי השתייכו במקור לכוח קודס, כוח ירושלים של משמרות המהפכה, וזו בעצם הצלע האיראנית של פעילות חיזבאללה בעניין דרום סוריה וגבול לבנון-ישראל".
השיוך של השניים מלמד, כפי שמסביר רבי, כי גופים אלה אינם תומכים של אסד או של חיזבאללה, אלא פועלים תחת פטרון בדמות איראן. "אנחנו מדברים כאן על משחק מאוד בעייתי,
מסוג אחר, שמשלב בתמונה גם את איראן, ואלו פניו של המזרח התיכון האחר משום שהגבולות כאן בעצם נפרצים".
לפי רבי, השניים נמצאו לא מעט זמן באזור לבנון, אף שמקורם באיראן. "הם כבר התערו במציאות הלבנונית ולכן ניתן לומר עליהם שהתסערבו, כלומר, הפכו לערבים במובן זה או אחר. הם היו פעילים בכל מערך שיתוף הפעולה בין איראן לסוריה וחיזבאללה".
פרופ' רבי הוסיף כי "הם התמחו בפעילות מבצעית, הצטרפו לשורות חיזבאללה וקיבלו הוראות לצאת לסוריה, לחבור ללבנון ולפעול במסגרת המטרות שהארגון הציב לעצמו, ואחת הצלעות החשובות כאן הוא ג'יהאד מורנייה. רואים פה חבירה מאוד מעניינת שהייתה אמורה כנראה לבצע פיגוע נגד ישראל, ככל הנראה פיגוע נקם על דברים שישראל עשתה בלבנון ובסוריה. אין ספק שאם הם היו מסונפים לג'יהאד מורנייה, מדובר כאן במשהו די רציני, מורנייה היה בן טיפוחיו של נסראללה".