שתף קטע נבחר
 

בלי חרם: ארה"ב תשקיע בנדל"ן בקובה?

הודעת ארה"ב על שחזור היחסים הדיפלומטיים עם קובה אחרי 53 שנה כוללת השלכות עצומות - בין היתר על שוק הנדל"ן. האמריקאים רואים במהלך סימן חיובי והתשואה תהיה שווה את הסיכון, אך האם הם באמת ינהרו להוואנה?

מי רוצה להשקיע בנדל"ן בקובה? ההודעה ההיסטורית של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בחודש שעבר, על כך שהמעצמה הגדולה בעולם תשחזר את יחסיה הדיפלומטיים עם קובה אחרי 53 שנות "אמברגו", כוללת השלכות עצומות - לרבות על שוק הנדל"ן המקומי. לפי דיווח של העיתון "ניו-יורק אובזרבר", האמריקאים יכולים לראות במהלך זה כמבשור טובות בתחום.

 

כתבות נוספות בנושא נדל"ן בחו"ל:

 

"זה סימן חיובי מאוד", אומר חוזה גבילונדו, פרופסור באוניברסיטה הלאומית למשפטים של פלורידה (Florida International University College of Law) ומומחה לתחום הפיננסים של מדינת האי הקומוניסטית, "קובה זקוקה להשקעה רבה, במיוחד בנדל"ן: יש לה הרבה נכסים בעלי ערך הממוקמים על חופי האוקיינוס, ואזורים כפריים ועירוניים רבים בעלי ערך רב הזקוקים להשקעה עצומה".

 

עם זאת, מדגיש פרופ' גבילונדו כי הצהרת "נרמול היחסים" בין שתי המדינות היא רק הצעד הראשון מבין צעדים רבים בתהליך לעשיית עסקית משותפת. "קובה צריכה לבצע רפורמות מקיפות במערכת הנדל"ן שלה ובחוקי המימון שלה, על מנת לאפשר יותר השקעה זרה", הוא מציין. לדבריו, קיימות עדיין מגבלות על בעלות של נכסים קובניים בידי זרים, וקובה עדיין לא מנהיגיה מערכת יעילה לאכיפת חוזים וסמכות חוק של זכויות בנכסים.

 

למרות הדברים האלה, בניו-יורק אובזרבר מציינים כי חוקי קובה לא עצרו חברות ממדינות זרות, ובהן חברות קנדיות, ספרדיות, וונצואליאניות וסיניות, מלהשקיע השקעה ניכרת במדינה, ואף ממשלת קובה עצמה הכירה בצורך להון זר.

הוואנה. "סימן חיובי" עבור המשקיעים הזרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הוואנה. "סימן חיובי" עבור המשקיעים הזרים(צילום: רויטרס)

התשואה מפצה על הסיכון

פרופ' לואי לוקיי, כלכלן באוניברסיטת מיאמי, מוסיף כי ביחס לשכנותיה, ובהינתן בגודלה ובמיקום שלה, שיעור ההשקעה הזרה בקובה היה נמוך לאורך השנים. הסיבה לכך, הוא אומר, היא פנימית - "השקעה בקובה חייבת להיות מיזם משותף עם הממשלה". הוא מדגיש כי התשואות על ההשקעה הזרה במדינה גבוהות - כך שהן מפצות על הסיכון. "הרי אתה יכול להפסיד הכל אם אתה נכנס לשם", הוא אומר.

 

בחודש מרס האחרון דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי לא רק נדל"ן מהווה יעד אטרקטיבי להשקעה - גם ענפי החקלאות, התשתיות, הסוכר וכריית הניקל נהנו מהשקעות זרות. סוכנות החדשות ציינה גם כי קובה צריכה כשני מיליארד עד 2.5 מיליארד דולרים בהשקעה זרה ישירה בשנה, כדי לצמוח ב-7% בשנה, מה שהוגדר היעד של המדינה.

 

עם זאת, לוקיי מבהיר כי לשיטתו, האמריקאים לא ינהרו להוואנה כדי להתחיל לבנות דירות חדשות בתקופה הקרובה. "כל עוד הממשלה המקומית רוצה לשלוט בקובה כפי שעשתה עד כה, לא תהיה נהירה להשקעה", הוא מציין, "הממשלה היא צד בהשקעה זרה והיא זו המנהלת את בתי המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קובה. האמריקאים כנראה לא ינהרו לנדל"ן בהוואנה בקרוב
צילום: רויטרס
מומלצים