שתף קטע נבחר

 

תיעוד: כמעט לינץ' בשוטרים בהלוויה ברהט

מסוק משטרתי שחג מעל הלווייתו של סאמי אל-ג'עאר צילם את מאות משתתפים צרים על ניידת ומיידים בה אבנים. מפקד המחוז הדרומי: "האירוע יכל להסתיים עם 5 שוטרים הרוגים". סגן מפקד מרחב נגב: "השוטרים היו כמו ברווזים במטווח"

המשטרה פרסמה היום (ג') תיעוד של אירועי ההלוויה של סאמי אל-ג'עאר ברהט ביום ראשון, שבה נראה לכאורה כיצד היו המשתתפים קרובים לביצוע לינץ' בשוטרים שהגיעו לאכוף את הסדר. במהלך העימותים הללו מת סאמי א-זיאדנה, תושב העיר, ככל הנראה בעקבות אירוע לב. הצילומים בוצעו ממסוק משטרתי שחג מעל האזור. צפו:

 

תיעוד: כמעט לינץ' בניידת בהלוויה ברהט    (באדיבות חטיבת דובר המשטרה)

תיעוד: כמעט לינץ' בניידת בהלוויה ברהט    (באדיבות חטיבת דובר המשטרה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ניידת המשטרה אחרי ההלוויה ברהט (צילום: חטיבת דובר המשטרה) (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
ניידת המשטרה אחרי ההלוויה ברהט(צילום: חטיבת דובר המשטרה)

בסרטון נראית ניידת משטרה שנעה על ציר 264, שבו נערך מסע ההלוויה, נחסמת על ידי רכבים מכל הכיוונים. מאות אנשים צרים עליה ומיידים עליה אבנים וסלעים. למרבה המזל הניידת הייתה ממוגנת. אחרי זמן קצר הגיע כוח חילוץ של המשטרה בכלי רכב וגם הוא ספג פגיעות קשות והשלדה שלו התפרקה.

 

מפקד מחוז דרום במשטרה, ניצב יורם הלוי, התייחס למהומות ברהט ואמר: "הם ינסו גם היום את מה שניסו אתמול וזה לפגוע בשוטרים. הפגיעה מבחינתם בשוטרים היא תוצאה של אירוע שהתחרש ביום רביעי האחרון. הפעילות הייתה נגד תחנת סמים וסוחרי סמים. יש לנו כאלה לא מעט. תחנת הסמים התנהלה בתוך בית הספר. כוח בילוש שעשה עבודה מקדימה ותיעד סחר בסמים בקנה מידה גדול קיבל החלטה לבצע מעצר ותפס את השוטר עצמו ומספר דמויות אחרות. במהלך המעצר ההמון זיהה את השוטרים וקרא לתושבים להגיע ולהפריע למהלך המעצר".

 

עימותים ברהט, הערב    (צילום: רועי עידן)

עימותים ברהט, הערב    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לדברי הלוי, סאמי אל-ג'עאר היה ברכב יחד עם סוחרי סמים ונעצר באותו אירוע ואביו בא לחלצו. "האב הגיע עם מוטות ברזל והכה את השוטרים", ציין ניצב הלוי. "האב אמר שהוא ראה את בנו עצור והחליט לשחררו תוך פגיעה בשוטרים. ההמון ביקש לשחרר את העצורים, סוחרי הסמים. השוטרים הרגישו מאוימים ושמעו את הירי מסביב ופתחו בנוהל חילוץ. הם ירו באוויר כדי לנסות לחלץ את עצמם וכוח החילוץ התעכב. החל מרגע זה העיר רהט ותושביה מאשימים את משטרת ישראל ושוטרי המחוז. אנו יוצאים מהאירוע עם כמה שוטרים פצועים בבית חולים. העצורים משוחררים על-ידי ההמון. מכאן מתחילה מסכת אירועים של האשמות נגד המשטרה. כנראה שהאירועים לא ייפסקו".

השמשה המרוסקת של הניידת (צילום: חטיבת דובר המשטרה) (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
השמשה המרוסקת של הניידת(צילום: חטיבת דובר המשטרה)

ניצב הלוי התייחס גם לאירוע השני, שתועד על-ידי המשטרה, והתרחש ביום ראשון בעת ההלוויה. "נערכנו לה בתיאום עם המשפחה. רכב משטרתי של כוחות המחוז שלא שייך לאירוע נקלע לזירה לתוך ההמון. הבנתנו לאירוע הוא שיצאנו בנס ממצב של חמישה שוטרים הרוגים. האירוע שראינו הוא המון זועם שמעמיד את השוטרים בסכנת חיים ממשית", אמר ניצב הלוי. "המון של כ-3,000 מיידי אבנים פוגע ברכב. השוטרים הרגישו מאוימים וזעקו לעזרה והזעיקו כוחות נוספים".

 

לדבריו, "אין מקום בארץ, או פינה, שכוחות ביטחוניים ימצאו עצמם ברגע האחרון לחייהם זועקים 'שמע ישראל' ולא נוכל לחלצו. ההמון פוזר אחר כמה דקות והשוטרים חולצו ברגע האחרון. באותה מידה הם יכלו להיהרג ויכלו להיהרג נוספים. לא יכול להיות שאין לכוח ביטחוני יכולת להסתובב בכל סמטה ועיר והוא ירגיש מאוים על-ידי האנשים שהוא צריך לשמור עליהם".

 

מפקד המחוז הדרומי הוסיף כי הוחלט שלא לעצור איש כדי שלא לשלהב את הרוחות. "אנחנו יודעים מי פגע בשוטרים ומי התסיס את כל ההמון לפגוע בהם", הוא אמר. "נבוא חשבון עם כל מי שהשתתף ורצה לפגוע בשוטרים. יש כוונה להתסיס את האירועים. ראינו את המנהיגים שקוראים לפגוע באופן ישיר בשוטרים. זה לא יכול לעבור על סדר היום המשטרתי והמדיני".

 

"היה לשוטרים מזל גדול"

ניצב משנה אילן פרץ, סגן מפקד מרחב נגב ומפקד הזירה במקום, שהגיע יחד עם הכוחות וחילץ את השוטרים בניידת, סיפר: "זה לא משהו שאתה עובר ויכול פשוט לעבור לידך. זיהינו מצוקה מאוד מאוד גדולה של השוטרים שנקלעו למקום. ראינו שהם ניסו בכל כוחם לצאת מהמקום. הרגשנו שהם נמצאים בסכנת חיים. ראינו את התמונות מהאוויר. זו תחושת חוסר אונים. אתה רוצה להגיע ולהוציא אותם מהזירה. הם שידרו מצוקה ברשת הקשר. הם נקלעו למקום בתום לב. עשינו ככל יכולתנו להגיע למקום במהירות. לא רצינו להגיע עם כוח גדול מדי כדי שלא יתקפו עוד שוטרים".

 

ניצב משנה פרץ הוסיף: "הכוונה והמשימה של הכוח הייתה להוציא את השוטרים ולא לפגוע באיש. המראות היו קשים. כשהגענו למקום ראינו אבנים בכל מקום. הרכב ניזוק בצורה קשה. היה לשוטרים מזל גדול. השמשה הקדמית כמעט הפכה לאבקה. חמישה שוטרים היו בקופסה הזו באמצע הקהל. הרכב נתקע במעקה הבטיחות בצד הדרך והם היו כמו ברווזים במטווח. הוצאנו אותם מחוץ לרכב, הגנו עליהם בגופנו. ברמה האישית, כשפגשתי וחיבקתי את מפקד הצוות הייתה לי צמרמורת. הרגשתי שזה היה קרוב. נאלצנו להשתמש בגז מדמיע ורימוני הלם וחילצנו אותם. היינו במשימת הגנה ולא התקפה. גם השוטרים שהגיעו היו בנסיבות קשות. זה היה מקום בלי תאורה. לא יודעים מה קורה מסביב".

 

הערב ערכו אלפים מתושבי רהט תהלוכת מחאה מסוכת האבלים של משפחתו של סאמי אל-ג'עאר לסוכה של סאמי א-זיאדנה. נציג משפחת א-זיאדנה ביקש בכנס שערכו בסיום התהלוכה לשמור על השקט בעיר, שכן דבר לא יחזיר את השניים. "אנחנו לא צריכים להבעיר אש בבית שלנו. אנחנו צריכים להפגין בצורה שקטה ומהוגנת". נציגי העירייה ביקשו אף הם להנמיך את גובה להבות בעקבות המהומות אתמול, שבהן צרו מפגינים על רכב המשטרה ויידו לעברו אבנים.

 

אחד המשתתפים בהפגנה היה מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח. ניצב הלוי נשאל אם צריך להרחיק את סלאח מהפגנות כאלה והשיב כי צריך להרחיק את המנהיגים המתסיסים אם היועץ המשפטי לממשלה יקבע שביצעו הסתה.

 

מפקד המחוז: "ימשיכו לנסות לפגוע בשוטרים"    (צילום: רועי עידן)

מפקד המחוז: "ימשיכו לנסות לפגוע בשוטרים"    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ההפגנה ברהט, היום (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
ההפגנה ברהט, היום(צילום: רועי עידן)

מלבד ההרוג א-זיאדנה נפגעו בעימותים עוד עשרות אזרחים וכמה שוטרים. במשטרה אומרים כי השוטרים היו בסכנת חיים ממשית: "מדובר בלוחמים מיומנים שמנוסים בהתמודדות במצבי קיצון, והם הפגינו איפוק יוצא דופן חרף סכנת חיים. הם נמנעו מירי לעבר ההמון ומהרג כבד".

 

ראשית העימותים בין תושבי רהט לשוטרים בתקרית הקטלנית בעיר ביום רביעי שעבר. אל-ג'עאר נהרג מירי במהלך פעילות משטרתית נגד תחנת סמים מקומית בשכונה שבה הוא מתגורר. מח"ש חוקרת את נסיבות האירוע. אירועי יום ראשון התרחשו במהלך ההלוויה שלו.

ההלוויה של סאמי אל-ג'עאר (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
ההלוויה של סאמי אל-ג'עאר(צילום: רועי עידן)

סאמי אל-ג'עאר, שנהרג ביום רביעי שעבר ()
סאמי אל-ג'עאר, שנהרג ביום רביעי שעבר
 

בעקבות מותם של השניים הכריזה ועדת המעקב של ערביי ישראל על שביתה כללית במגזר. כבר מאתמול ניסו כמה ראשי רשויות להרגיע את האווירה וקראו לא לחסום כבישים ולא להתעמת עם המשטרה. מה שהעסיק את הציבור הערבי במהלך היום היה השבתת הלימודים. מוועד ההורים נמסר שהיום הושבתו הלימודים כולם, ומחר יוקדשו השעתיים הראשונות להריגתם של שני תושבי רהט בשבוע האחרון.

 

חלק מהתלמידים שנדרשו לשבות הביעו מחאה על כך, ותלמידה מטירה אמרה ל-ynet: "לא היו צריכים להשבית את בתי הספר. כל אירוע חריג תמיד מערבים את התלמידים ומוסדות החינוך. נמאס לנו מהשיטה הזאת שלא מביאה שום תוצאות. ככה הם משאירים תלמידים ברחובות ללא תעסוקה.

אנחנו מוכנים להיות חלק מהמאבק אבל בצורה מקובלת על כולנו".

 

ראש עיריית קלנסווה עבד אל-באסט סלאמה הסכים איתה: "מצד אחד כואב לי מאד לראות תלמידי בית ספר משוטטים ברחובות. אנחנו זקוקים לכל שעה כדי לקדם את החינוך שמידרדר והולך. את הזעם צריך להפגין בצורה מודרנית יותר. לא נסכים לחסימת כבישים או זריקת אבנים והבערת צמיגים, כי זה לא יביא פתרון".

 

יו"ר התאחדות ההורים, עו"ד פואד סלטאני: "השביתה לא תגרום לשינוי מיידי במצבם של ערביי ישראל. מה שחשוב לנו הוא להשמיע את קולנו לכל הגורמים". על התלמידים שהתנגדו לשביתה אמר: "זה המחיר שמשלמים התלמידים על מנת להגיד לאחראים בממשלה שיש כאן אזרחים במדינה שנהרגים על ידי המשטרה במקום להגן עליהם. באנו להגיד די להרג ולזלזול בחיי ערבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חטיבת דובר המשטרה
השמשה המנופצת של ניידת המשטרה אחרי ההלוויה
צילום: חטיבת דובר המשטרה
מומלצים