במה עדיף להשקיע - תעודת סל או קרן סל?
אם חיפשתם להיחשף לסקטור מסויים או למדד מסויים בחו"ל, תוכלו לעשות זאת באמצעות שני כלים: השקעה בתעודת סל או ב-ETF. איזה כלי השקעה שווה יותר ואיפה תקבלו תשואה גבוהה יותר?
עבור משקיע ישראלי המעוניין להיחשף לשוק מסוים בחו"ל ע"י מעקב אחר מדד המייצג אותו, קיימים כיום שני מכשירי השקעה מרכזיים אשר בבסיסם דומים למדי – קרן סל (ETF) ותעודת סל.
לכתבות נוספות בנושא:
למרות ששני מכשירי השקעה עוקבים אחר אותו נכס בסיס, נשאלת השאלה: האם ישנם הבדלים בתשואה הסופית ללקוח, שמניב כל אחד מהמכשירים? האם העובדה שמנהלי התעודות הישראליות גובים דמי ניהול גבוהים יותר מביאה לכך שאין כדאיות להשקיע דרכם?
על מנת לענות על שאלה זו בחרנו לבצע השוואה בין מכשירים אלו ולהתמקד ב-3 מדדים: S&P 500 (ארה"ב) , DAX (גרמניה) , BOVESPA (ברזיל) . עבור כל אחד מהמדדים חושבה תשואת המדד בהשוואה לתשואת השווי ההוגן של תעודות הסל ול-ETF מרכזי על פני התקופה שבין 01/01/2011 - 31/03/2013 ובשקלול דמי ניהול ודיבידנדים (אם חולקו).
לשם ההשוואה, הומרו כל החישובים למונחים שקליים. חשוב לציין כי ההשוואה אינה מתחשבת בעמלות קניה/מכירה שחלות על הלקוח, מפאת ההבדלים בין לקוחות שונים ובין פעולות בניירות ערך ישראלים וזרים.
יש עדיפות?
מהבדיקה המצומצמת שערכנו ניתן ללמוד כי התוצאות אינן חד משמעיות. ניתן למצוא מדדים בהם התשואה השקלית המושגת באמצעות תעודות סל עדיפה על זו המושגת באמצעות ETF, ולהפך. ה-ETFים על ה-S&P 500 רשמו תשואה גבוהה מתעודות הסל בתקופה שנבדקה, אך לעומת זאת במדד Bovespa הברזילאי תעודות הסל רשמו הפסד נמוך יותר מה-ETFים המקבילים.
נקודה נוספת למחשבה, היא שמבין תעודות הסל, ישנן תעודות אשר אינן מעבירות למשקיע את מלוא הדיבידנד שהתקבל, כך שבתקופות של שגשוג כלכלי שמלוות בעליה בדיבידנדים המשולמים – היתרון היחסי שלהן פוחת, ואילו בתקופות של האטה, בהן מצמצמות חלק מהחברות את הדיווידנד שלהן, היתרון שלהן גדל.
נכתב ע"י ענף מחקר - מערך ייעוץ בהשקעות של בנק לאומי.