שתף קטע נבחר

 

קצין בכיר: "חמאס ישתפר בסבב הבא"

בצל הדיווחים על חידוש חפירת המנהרות, קצין בכיר בחיל ההנדסה אומר: "חמאס לא זנח אותן". בצה"ל עובדים על פרויקט גילוי והשמדות מנהרות

צה"ל מאשר כי חמאס ממשיך בפעילותו ברצועת עזה מתחת לקרקע: חודש לאחר שגורמים פלסטינים טענו בדברים ל-ynet כי חמאס משקם את המנהרות ההתקפיות ויממה לאחר שגורמי מודיעין ישראליים אישרו את הדברים ל"טיימס" הבריטי, גם בצה"ל מאשרים זאת. "הצד השני לא זנח את היכולת הזו", הזהיר היום (ג') קצין בכיר בחיל ההנדסה.

 

עוד בחדשות:

גורם ישראלי: הגנרל האיראני לא היה יעד לחיסול

הפיכה בתימן? מורדים פרצו לארמון הנשיאות

 

בתוך כך, בצה"ל הוחלט להגדיל את יחידת ההנדסה המיוחדת יהל"ם במאות חיילים ולוחמים. הקצין הבכיר אומר כי האיום קיים: "אני מעריך שחמאס למד מהמערכה והוא רק ישפר את היכולת הזו לקראת הסבב הבא".

 

גורמים פלסטיניים ברצועת עזה אמרו ל-ynet בחודש שעבר כי הארגון משקם את המנהרות ההתקפיות באמצעות השתלטות על המלט שנכנס דרך ישראל לשיקום הרצועה. לדבריהם, בעקבות היווצרות שוק שחור של המלט המוכנס לרצועת עזה דרך ישראל, מצליח חמאס לשים את ידו על מלט שמועבר לצורך שימושים צבאיים כמו יצירת לוחות בטון המשמש לדפנות מנהרות התקפיות.

 

אתמול דיווח ה"טיימס" הבריטי מפי גורמי מודיעין ישראלים כי חמאס בונה "דור חדש" של רקטות מייצור עצמי וכבר חופר מנהרות התקפיות שמיועדות להגיע לישראל. לפי הפרסום, עשרות רקטות ארוכות טווח שנורו מאז 16 בספטמבר נקלטו במכ"ם של מערכת "כיפת ברזל" ונפלו בים. ב"טיימס" מסבירים שלפי מקורותיהם, חמאס מנסה לשדרג את יכולות הארגון לייצר בעצמו רקטות.

אנשי הזרוע הצבאית של חמאס באחת המנהרות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי הזרוע הצבאית של חמאס באחת המנהרות(צילום: רויטרס)

אמצעי לחימה שנמצאו במנהרה במהלך "צוק איתן" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אמצעי לחימה שנמצאו במנהרה במהלך "צוק איתן"(צילום: דובר צה"ל)

בתום עבודת מטה שנמשכה שנתיים ולאור מבצע "צוק איתן", הושלם השבוע המהלך לגידולה המשמעותי של יחידת יהל"ם, שמפקדה החדש ירון בית און יכהן בדרגת אלוף משנה ולא סגן אלוף כמו בעבר.

 

הרחבת היחידה המתמחה בלחימה תת-קרקעית תתבטא בפלגת לוחמים נוספת, שתעסוק בתת קרקע וביחידה חדשה שתתמקד במיפוי, זיהוי והשמדה ובגוף טכני גדול נוסף שיתמוך את כל האתגרים הטכנולוגים בטווח התת-קרקעי.

 

הקצין הבכיר עדכן עוד כי במערכת הביטחון עדיין לא השלימו פיתוח טכנולוגי מבצעי ומוכח לאיתור מנהרות. עם זאת, הוא אומר שישנה התקדמות משמעותית בתחום.

 

"אני מקווה שנצליח למקצע את זה לאיום הקונקרטי שנמצא בעזה. יש כמה אמצעים שאנחנו מנסים בחודשים האחרונים עם לא מעט הצלחות. ניסינו מתווים טכנולוגים שהביאו לנו הישג, אבל הם מוגבלים ולא נתנו מענה מלא לכל האתגרים. טובי המוחות מסייעים לנו", הסביר הקצין הבכיר.

 

עיקר ההתמקדות של הפרויקט הוא בגילוי והשמדת המנהרה. "ראינו שהיה מאוד מאתגר להשמיד אותן והיינו צריכים להכניס המון חומרי נפץ כדי להשמיד את המנהרות ואנחנו רוצים לעשות את זה מהר יותר", מוסיף הקצין. "אנחנו מדברים על אמצעי חבלה נוספים ואנו מכניסים אותם מהר ככל הניתן לאימונים ולהכשרות".

 

חלק מהבעיות בעבר עם הניסיונות לפתח חיישנים לזיהוי מנהרות נגעו להצלחה בניסוי המעבדה, אך לכישלון בניסוי בשטח. בזמן שבמעבדה הסטרילית רעשי הרקע לא הפריעו לחיישנים, האדמה בשטח הייתה רוויה בהפרעות רעש ממקורות שונים כמו תנועות רכבים או בעלי חיים.

 

בתקופה האחרונה נבחנו פתרונות מניעה שאינם מאפשרים גילוי, אך מסכלים פיזית את החפירה לכיוון ישראל. עם זאת, עלותם הגבוהה בסך מיליארדי שקלים מנעה את ההצטיידות באמצעים אלה בשלב הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים