שתף קטע נבחר
 

תסמונת התעלה הקרפלית: מחלת עידן המחשב

משתמשים בעכבר מחשב? מחליקים עם האצבע על מסך הטלפון החכם? גם אתם נמצאים בסיכון לסבול מתסמונת התעלה הקרפלית. דיקור סיני כבר בשלבים הראשונים להופעת התסמינים, עשוי לחסוך לכם ניתוח

תסמונת התעלה הקרפלית מתאפיינת בתחושת נימול בכף היד. לעיתים מתלווה לנימול תחושת כאב לאורך הזרוע עד מפרק הכתף. טיפול בדיקור סיני בשלבים מוקדמים עשוי להוביל לריפוי מלא ולהעלמת הסימפטומים. מאידך, טיפול בשלבים המאוחרים, כאשר הנזק העצבי בולט, מחייב פתרון ניתוחי.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

קראו עוד:

הטיפ היומי: איך תעבדו במחשב בלי כאבים ביד

עכבר ארגונומי למניעת דלקות בכף היד

המפרק מתפרק: מה עושים כשהסחוס במפרק הולך ונשחק?

 

 

המחשב גורם לנו לבצע תנועות קיצוניות חוזרות של שורש כף היד (צילום: AP) (צילום: AP)
המחשב גורם לנו לבצע תנועות קיצוניות חוזרות של שורש כף היד(צילום: AP)

 

לא יהיה מופרך לקבוע שברגעים אלו ממש, אחת מכפות הידיים שלכם אוחזת בעכבר או שאחת האצבעות שלכם מחליקה בטבעיות על מסך טלפון חכם.

 

אורח החיים הממוחשב מאלץ אותנו לבצע מדי יום תנועות קיצוניות חוזרות של שורש כף היד, תנועות העלולות להוביל לפגיעה במפרק. תסמונת התעלה הקרפלית פוגעת בכ-5% מהאוכלוסיה ושכיחה יותר אצל נשים, בעיקר נשים שעברו את גיל חמישים.

 

התסמונת נגרמת מלחץ על העצב המדיאני העובר בתעלה צרה בשורש כף היד, ומייצר הפרעה בזרימת הדם המקומית לעצב.

 

התסמינים מתחילים לרוב בלילה כתחושת הרדמות או נימול, בעיקר באגודל, באצבע ובאמה. בהמשך, עלולים התסמינים להופיע בשעות היום ולהתגבר בפעילות כמו נהיגה, הקלדה, שטיפת כלים ואפילו אחיזת טלפון נייד. בשלבים מאוחרים יותר ההרדמות הופכת לקבועה, שרירי כרית האגודל נחלשים ומורגשת הידרדרות בלתי הפיכה ביכולת התפקודית של כף היד.

 

הגורמים לתסמונת התעלה הקרפלית

ברוב במקרים קשה להצביע על גורם אחד מסוים האחראי להתפתחות התסמונת. כל סיבה הגורמת להיצרות התעלה הקרפלית עלולה לגרום לתופעה: שבר בעצמות שורש כף היד, מבנה מולד קצר של היד, עבודה המערבת תנועות חוזרות של שורש כף היד. למעשה כל עבודת כפיים מאומצת לאורך זמן עלולה ליצור לחץ מקומי ולפגוע בזרימת הדם, לתשומת ליבכם - קלדנים, חייטים, נגרים, פסנתרנים, מעסים ומעצבים גרפים.

 

עוד חשוב לציין שהתופעה מופיעה בשכיחות גבוהה יותר אצל חולי סכרת, אצל הסובלים מתת-פעילות של בלוטת התריס, אצל הסובלים מדלקות פרקים ואצל נשים בהריון הסובלות מבצקות.

 

תסמונת התעלה הקרפלית היא בדרך כלל כרונית ונוטה להימשך שנים כאשר התסמינים מופיעים לסירוגין מעת לעת. ברוב המקרים, כאשר מופיעה התסמונת, היא הולכת ומחמירה עד לשלב בו הנזק לעצב הינו בלתי הפיך.

 

הטיפול

לאחר אבחון הבעיה, המתבצע לרוב על ידי אורטופד מומחה לכף היד, יוצע לחולה להימנע מתנועות קיצוניות של שורש כף היד. אם התסמונת נובעת ממצב רפואי כמו השמנה או תת-פעילות של בלוטת התריס, לרוב, טיפול בבעיה הבסיסית יוביל להעלמות מוחלטת של התסמינים.

 

החולה יידרש לשנות את הרגלי עבודתו אם הם מערבים תנוחות קיצוניות של המפרק, לטפל בבית באמצעות קומפרסים קרים ולהשתמש בסד מקבע שיוכל למנוע תנוחות קיצוניות של שורש כף היד.

 

במצבים קשים יותר יירשמו תרופות נוגדות דלקת ממשפחת NSAIDS, יוצעו זריקות קורטיזון מקומיות במינון נמוך למניעת התהליך הדלקתי ובמקרים המערבים הצטברות של נוזלים, יישקל שימוש בכדורים משתנים.

 

בעבר, אופציית הטיפול בדיקור סיני הייתה עולה כמפלט אחרון לאחר שכל ניסיונות הטיפול הקונוונציונלי לא הניבו תוצאות מספקות או שנצפתה ירידה משמעותית בתחושתיות או בכוח שרירי כף היד. כיום משמש הדיקור כקו הגנה ראשון מפני התסמונת. יותר ויותר רופאים מפנים את מטופליהם לדיקור מתוך הבנה שטיפול בבעיה בשלביה המוקדמים, עשוי לחסוך את ההליך הניתוחי.

מומלץ לטפל באמצעות קומפרסים קרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ לטפל באמצעות קומפרסים קרים(צילום: shutterstock)

הפתרון הניתוחי  

הניתוח לשחרור התעלה הקרפלית כולל חיתוך של הרצועה הרוחבית הממוקמת בגג התעלה. באמצעות חיתוך הרצועה, התעלה נפתחת ויכולה להתרחב, כך בעצם נמנע הלחץ על העצב הבעייתי.

 

במידה וההחלטה לפנות לניתוח נתקבלה לאחר שזוהתה פגיעה בעצב, הניתוח איננו יכול להבטיח החלמה מלאה של העצב וחזרה לתפקוד מלא של היד.

 

הניתוח עצמו מתבצע תחת הרדמה מקומית בשני אופנים שונים: ניתוח פתוח הכולל חתך של כ-5 ס"מ בכף היד, או ניתוח אנדוסקופי הכולל החדרה של מיכשור ניתוחי זעיר דרך חתך מינימאלי, טכניקה המאפשרת לצמצם את הפגיעה ברקמות התת-עוריות.

 

לכל אחת מהגישות יתרונות וחסרונות משלה. חשוב להדגיש שאף שמדובר בהליך ניתוחי פשוט יחסית ובעל שיעורי הצלחה גבוהים, כמו כל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח לשחרור התעלה הקרפלית איננו חף מסיכונים ומסיבוכים הכוללים זיהום, דימום או פגיעה בלתי הפיכה בעצב המידיאני עצמו.

 

אז למה דיקור סיני? 

בין שלל הפתרונות הרפואיים הקונוונציונליים המוצעים לסובלים מתסמונת התעלה הקרפלית, הדיקור הסיני מהווה חלופה טיפולית טבעית, בטוחה ויעילה במיוחד.

 

החדרת מחטי הדיקור לגוף גורמת להרחבה של כלי הדם הזעירים, מנתבת את זרימת הדם ובעצם מחדשת את אספקת הדם לעצב הפגוע. בניגוד לטיפול התרופתי המתרכז בדיכוי התסמינים, הדיקור הסיני מתייחס למקור הכאב ובכך עשוי להבטיח את אי חזרתו בעתיד.

 

מעבר לעובדה שהטיפול בדיקור פולשני פחות משאר האופציות העומדות בפני המטופל הסובל, גם מהבחינה הכלכלית מדובר באופציה ששווה לשקול בהשוואה להוצאות הכספיות הכרוכות בפתרון ניתוחי.

 

 

הכותב הוא מטפל ברפואה סינית בקופת החולים "מכבי טבעי" ובקליניקה פרטית ברמת גן






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תסמונת התעלה הקרפלית פוגעת בכ-5% מהאוכלוסיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים