יו"ר חברת החשמל: אין משילות בישראל
אלוף במיל' יפתח רון טל אמר בכנס באילת כי הרפורמה בחברת החשמל אינה מתקדמת בגלל שהממשלה אינה מצליחה ליישם את החלטותיה. יו"ר ועד העובדים מיקו צרפתי הזהיר: חברת החשמל קרובה להתמוטטות
שתי הבעיות המרכזיות שבולמות את הרפורמה בחברת החשמל הן היעדר המשילות במדינה ועודף הרגולציה - כך אמר הערב (ד') יו"ר חברת חשמל, אלוף במיל' יפתח רון טל, בכנס העבודה המתקיים באילת.
- גליקמן: נערכים להגבלת החשמל לרשות הפלסטינית
- אחרי שלוש שנים: מחיר החשמל יירד ב-9.4%
- הפגנת חברת חשמל: "להוריד את השאלטר"
- הפגנת חברת חשמל: "להוריד את השאלטר"
- סיוט במושב: 20 שעות בלי חשמל
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
"ראשית ישנה בעיה מרכזית של משילות במדינת ישראל - יש בעיה לקחת החלטת ממשלה או אפילו חוק וליישם אותו בפועל. גם עכשיו אנחנו תקועים - אין ממשלה, רק ממשלה זמנית", אמר רון טל, במסגרת פאנל שעסק בנושא רפורמות והפרטות במשק.
"בעיה מרכזית נוספת היא הרגולציה הבלתי נגמרת. כל יום בא אליך מישהו עם דרישה חדשה ואחרי שאתה מסיים איתו, באים אליך שלושה אחרים, שכלל לא יודעים אחד על השני. התוצאה היא שמשק החשמל סובל כבר שנים ארוכות מחוסר יציבות מתמשך וכך לא ניתן להתנהל. יש לעשות הכל בכדי לשנות מצב זה - משק אנרגיה יציב הינו כוח משמעותי ביכולת של המשק ללכת קדימה".
צרפתי: יוצרים תדמית דמונית
יו"ר ועד עובדי חברת החשמל, מיקו צרפתי, אמר בפאנל, כי העובדים לא יהססו לשבות. "נשאלת השאלה למה צריך רפורמה, כי המוצר של חברת החשמל הוא אמין, זול ומזה מספר רב של שנים אנו זוכים במקום הראשון בשירות שנותנים לאזרח", אמר צרפתי, "אבל גם ארגון העובדים מבין שהריבון הוא המדינה ואם היא רוצה להשתגע – זכותה, עושים מו"מ ומנסים להגיע לנוסחת הפשרה הכי נכונה שאפשר לבצע.
"נשמח אם הרפורמה תצליח, אבל חלק מהרפורמות לא נועדו לתקן משהו שלא בסדר, אלא בגלל שזו מדיניות של הממשלה - לצאת מכל מה שקשור לרווחת האזרח וגם מתשתיות. גם מנושא תשתית החשמל - המדינה תברח ממנו כמו שברחה מבתי החולים, התעשיה הביטחונית והרווחה. אם האזרח נהנה מזה או לא - אני לא יודע".
צרפתי הביע הסכמה עם דבריו של רון טל לגבי חוסר המשילות: "הרפורמה של חברת החשמל זו אם כל הרפורמות. אני חושב שהרפורמה מטומטמת אבל אין ברירה, כפשרה, כדי להציל את המשק ולמנוע התמוטטות של חברת החשמל. אנחנו מוכנים ללכת לרפורמה, החלטנו לשתף פעולה עם הריבון, שלוש פעמים הסכמתי לחתום על רפורמה, אתם יודעים מי חזר בו? המדינה. למה? כי היא לא יודעת מה היא רוצה.
"אי הגעה להסכמות תמוטט את המשק, כי אם חברת החשמל תתמוטט – זו התמוטטות הכלכלה של מדינת ישראל", הוסיף, "חברת החשמל קרובה לזה מאוד. אם הרגולטורים ימשיכו באותו המתווה, חברת החשמל תגיע לשם".
צרפתי התייחס גם לטענות המפונות לעובדים. "הרפורמה בחברת החשמל כל כך מורכבת ומסובכת שקשה מאוד להסביר אותה ולהבין אותה לעומק. מה כן ניתן להבין? חשמל חינם, משכורות גבוהות, מישהו שגנב ועוד כהנה וכהנה. יוצרים תדמית דמונית בקלי קלות ומה שלא ננסה לעשות ולתקן – לא יעזור. זה הדבר שקל להיתפס עליו ושקל לציבור להזדהות איתו, אבל הנזק האמיתי שקורה – קשה לחשוף ולהבין אותו.
"קיווינו שאנחנו הולכים לדרך של שיתוף פעולה... אך גם אנחנו מגיעים לתסכול ואומרים שיילך הכל לעזאזל. לשרים אין אומץ לקבל החלטות. זה חוסר משילות משום שאף אחד לא לוקח אחריות. הגענו להסכמות ופתאום אני שומע תוכנית חדשה".
צרפתי ציין כי גם בפניו עמד הפיתוי לעבור למשק הפרטי בייצור החשמל, "ולעשות הרבה כסף", אבל בחר שלא. "אם נצטרך לשבות כדי שיהיה טוב - לא נהסס", איים, "לצערי, שנים אנחנו מנסים לעשות זאת בטוב, אבל מה שלא הולך בכוח הולך בעוד יותר כוח".
ברוש: לא מכיר ועד אחראי כמו של חברת החשמל
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, שרגא ברוש, אמר בתגובה לדבריו של צרפתי כי "עובדי חברת החשמל לא יסכימו לשבות. כשירו עליהם הם היו על העמודים וכשירד גשם הם היו על העמודים. אני בא מהצד של הקפיטליזטים ואומר - אני לא מכיר ועד אחראי כמו הוועד של חברת החשמל."לא תהיה רפורמה במשק החשמל עד שמישהו יחליט לקחת את הסמכויות מכולם, לשבת על השולחן ולהחליט – מפה יוצאים עם סיכום. נוהגים לחשוב שהחוב של 70 מיליארד בא מחשמל חינם, מכוניות וכדומה – אבל מאז שמדינת ישראל קמה היא לא שמה אגורה אחרת בחברת החשמל. אז לקחו הלוואה מהבנק, ועוד הלוואה, וכך פיתחו את משק החשמל".