הבנקאי הטבעוני: עדן רץ 200 ק"מ ב-26.5 שעות רצוף
קצת קשה להאמין, אבל הזוכה בתחרות אולטרה מרתון "סובב עמק", ריצה של 200 קילומטרים במשך למעלה מ-26 שעות, הוא בנקאי בן 29 שהחל לרוץ כתחביב רק לפני שלוש שנים כדי להוריד מעט ממשקלו, והוא גם טבעוני. היעד הבא שלו: מירוץ ספרטתלון ביוון, הנחשב לקשה בעולם
כשעדן פז, 29, כלכלן בבנק מזרחי-טפחות, התחיל להתאמן בריצה, הוא בסך הכל רצה להפחית מעט ממשקלו. פחות משלוש שנים אחר כך הוא כבר הגיע למקום הראשון בתחרות האולטרה-מרתון אחרי שרץ 200 ק"מ ברציפות.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
קראו עוד:
קובי אורן רץ 1,114 ק"מ בלי הפסקה - וניצח
איך תדעו אם ריצת מרתון מתאימה לכם? 10 כללים
מרתון קטן עליו - תלם עומד לרוץ 130 קילומטר
"עד לפני כמה שנים בכלל לא חשבתי שיש אתגר גדול יותר מאשר ריצת מרתון", מחייך פז, "גם המרתון נראה לי כמעשה לא הגיוני שרק יחידים יכולים לעשות. הכל קרה לי בעצם במקרה".
כילד, נהג פז לרוץ יחד עם אביו קילומטרים ספורים. הוא זוכר את הריצה המשותפת כחוויה כיפית. "זה היה מבחינתי כמו טיול", הוא נזכר, "נהניתי מאד". למרות זאת, זנח פז את הריצה במשך שנים, ורק בתקופת הלימודים לתואר, החליט להצטרף לכמה חברים שהתאמנו יחדיו בריצה. "כדי להוריד שני קילו", לדבריו.
ארבעה ימי התאוששות ממרתון
מהר מאד פז נסחף בהנאה לתחביב החדש-ישן. "התחלנו בארבעה ק"מ ולאט לאט העלינו את המרחק והוספנו תרגילי כוח. התאמנו חמש פעמים בשבוע. אחרי כמה חודשים כבר נרשמתי למרתון תל אביב". את המרתון סיים פז בתוצאה המכובדת 3:23:41 שעות.
מיד לאחר המרתון נסע עם חברים לנופש באילת. לדבריו, הוא התקשה ליהנות מכיוון שכל גופו היה כואב ודואב והוא התמקד במשך ארבעה ימים בהתאוששות פיזית מהריצה. "אבל הייתי מאושר שסיימתי בכלל את כל המסלול", הוא מספר.
אחרי המרתון, המשיך פז בריצות ללא מטרה מסוימת. "אני נהנה מהחברה בריצות", הוא מסביר, "זה כיף לרוץ לבד, אבל יותר כיף לרוץ עם אנשים ולשוחח. אני גם אוהב לגוון בקבוצות האנשים שאני רץ איתם".
ספורט וטבעונות? יש דבר כזה
באחת הקבוצות עימן רץ, נחשף פז לטבעונות. גם קודם אמנם הכיר את הגישה, אבל האמין שאי אפשר לנהל אורח חיים המשלב ספורט וטבעונות. הרצים שפגש שיכנעו אותו שאפשר גם אחרת. בעקבות המלצתם, הלך להרצאה בנושא טבעונות, והבין שאינו מוכן לקחת יותר חלק בתעשיית הסבל של בעלי החיים.
"כשהתחלתי להתאמן, עברתי לתזונה בריאה והוספתי ביצים וחלבונים לתפריט". מספר פז "אחרי ההרצאה נפל לי האסימון והבנתי שכל מה שעשיתי היתה טעות גדולה מבחינת בריאות. הבנתי שכל נושא החלבון הוא מיתוס ואנחנו לא צריכים כל כך הרבה ממנו.
"לאט לאט התחלתי להבין מושגים אחרים בתזונה כמו הצורך לקבל נוגדי חמצון ונוגדי דלקת, או איזון רמת חומציות בדם. מזעזע אותי לחשוב ש-15,000 אפרוחים נגרסים מדי יום כדי שאני אוכל ביצה. זה לא הגיוני. איך עושים דברים כאלה?"
לקטוף מקום שני בהפתעה
במסגרת קבוצות הריצה שמע פז גם על תחרות "סובב עמק", אלא שלצערו באותה עת ההרשמה למרוץ כבר נסגרה. שבוע לפני המרוץ, אחד מחבריו לא יכול היה להשתתף ומכר לפז את מקומו.
בעודו יושב במסעדה עם בני משפחתו, קיבל פז שיחת טלפון ממארגני התחרות שבקשו לברר אם בכוונתו להשתתף במקצה של 30 ק"מ או במרוץ של 60 ק"מ. פז התייעץ עם הקרובים לו שהציעו שיסתפק במירוץ הקצר יותר.
"אבל אז חשבתי לעצמי ש-30 ק"מ כבר רצתי", הוא מתאר את ההחלטה הספונטנית, "התקשרתי לאחראי והודעתי לו שבכוונתי לרוץ 60 ק"מ". כמו במרתון הראשון, כשהחל לרוץ, המטרה היחידה שעמדה מול עיניו, הייתה לסיים את המירוץ. באופן מפתיע, הגיע לנקודת הסיום במקום השני.
רק אז, כששוחח עם רצים אחרים, הבין שמרבית המשתתפים בתחרות התכוננו במשך חודשים ותרגלו את המסלול. חלק מהם לא הסתיר את מורת רוחו לאור העובדה שפז הגיע משומקום וקטף במפתיע את המקום השני.
לפז חשוב לציין שההתאוששות אחרי ריצת 60 הקילומטרים הייתה מהירה בהרבה ביחס להתאוששות שאחרי המרתון. את הסיבה לכך הוא מייחס לתזונה הטבעונית.
200 קילומטר ב-26 שעות
בעקבות הזכייה, החל פז לסמן מטרות גבוהות יותר. הריצה למרחקים כבר הפכה לחלק משמעותי בחייו, אך גם הוא לא האמין שיצליח להגיע במקום ראשון בריצת 200 ק"מ, מרחק שהוא בלתי נתפס עבור רובנו.
בשנת 2014 נפתח לראשונה במרוץ "סובב העמק" מקצה של 200 ק"מ. האתגר האדיר לא הפחיד את פז, שבאותה עת כבר החל לנבוט בו החלום להשתתף בספרטתלון, הנחשב למרוץ הקשה בעולם.
למרות שנהוג להתקדם בשלבים במרוצים הארוכים, פז קיבל אישור מיוחד "לקפוץ" מ-60 ק"מ היישר ל-200 ק"מ.
- איך התכוננת למירוץ?
"כשהחלטתי לרוץ 200 ק"מ, כבר התחלתי לעבוד עם מאמן שיכין אותי. עשיתי אימונים קשים והרבה אימונים ארוכים. רצתי מגדרה עד הכותל, נחתי מעט, ובערב רצתי עוד 33 ק"מ".
המסלול של המרוץ הוא מעגלי, וכדי להגיע ל-200 ק"מ, יש לרוץ אותו שש פעמים ברציפות. לשאלה אם זה לא משעמם לרוץ באותו מסלול, אומר פז כי הנוף משתנה לאורך היום ונראה בכל פעם אחרת.
בנוסף, הוא מספר כי החברים ליוו אותו בריצה ואירחו לו חברה, כשהם מתחלקים ביניהם בקטעי המסלול השונים.
- איך בכלל אפשר כל כך הרבה שעות ברציפות?
"מכיוון שהמסלול כולל עליות וירידות תלולות, בעליות הולכים וכך נחים מעט. בכל שאר הזמן רצים. תוך כדי ריצה גם אוכלים. לרוב מחלקים חטיפי אנרגיה, אבל בגלל שאני טבעוני הכנתי לעצמי מראש כדורי תמרים ובייגלה ושתיתי מים ואיזוטונים כדי להחזיר לגוף קלוריות ומלחים".
גם הפעם הפתיע פז כשסיים את המרוץ במקום הראשון ובתוצאה הנהדרת של 26:28:00 שעות.
הזכייה בתחרות איפשרה לו להגיש מועמדות לספרטתלון ביוון, ובימים אלה הוא מצפה לקבל תשובה האם הצליח להתקבל אליו.
אם כן, יצא במשלחת של שלושה ישראלים. היעד מבחינתו הוא רק להצליח לסיים את המירוץ, אך אם להסתמך על תוצאות העבר, יש סיכוי שגם שם הוא עוד יפתיע.