דיווח: המוסד נגד עמדת נתניהו - לא לסנקציות על איראן
אתר "בלומברג" מדווח כי המוסד מתנגד להטלת עוד סנקציות על איראן והעביר את עמדתו בתדרוך לבכירים בממשל האמריקני. הדיווח הזה מתפרסם בעת שנתניהו הוזמן לנאום בפני הקונגרס על הגרעין האיראני
המוסד מתייצב נגד עמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו והודיע לממשל האמריקני כי הוא מתנגד להטלת סנקציות חדשות על איראן - כך מדווח הבוקר (יום ה') אתר "בלומברג".
עוד סיפורים שוטפים בעמוד הטוויטר של ynet
הדיווח הזה מתפרסם בעת שראש הממשלה הוזמן לנאום בפני הקונגרס האמריקני על הגרעין האיראני. נתניהו מאיץ בממשל האמריקני להקשיח את מדיניות העיצומים על איראן. לפי הדיווח ב"בלומברג", ממשל אובמה כבר משתמש בעמדת המוסד כדי לטרפד את הסנקציות שמקדמים הסנאטור הרפובליקני מארק קירק והדמוקרטי רוברט מננדז.
עוב ביחסי ישראל-ארה"ב:
- חודש לפני הבחירות: נתניהו ינאם בקונגרס האמריקני
ביינר על הזמנת נתניהו לקונגרס: "לא התייעצתי עם הבית הלבן"
מנגד, בוב קרוקר, יו"ר היחסים הזרים עם הקהילות הזרות, יחד עם הרפובליקנים לינדזי גראהם וג'ון מקיין, דוחף לכך שבמקום סנקציות על איראן, יובא ההסכם, יהיה אשר יהיה, להצבעה בקונגרס. בבית הלבן מתנגדים לשתי הצעות הפעולה בקונגרס וטוענים שהסנאט לא אמור להיות במרכז המאמצים הדיפלומטים מול איראן.
על פי הדיווח, בכירי מוסד תדרכו את ממשל אובמה וכמה חברי קונגרס רפובליקנים כי הם מתנגדים להצעה של מננדז, ולפיה יוטלו עוד סנקציות על איראן רק במקרה שהמשא ומתן מול המעצמות ייכשל עד לתאריך היעד ב-30 ליוני השנה או שהרפובליקה האיסלאמית לא תעמוד בהתחיבויותיה. מנגד, תומך ראש הממשלה נתניהו בעמדת קירק-מננדז, וזה כנראה הולך להיות הנושא שיעסיק את הפקידות האמריקנית בשבועות הקרובים.
עדות להתערבות של ישראל בנושא האירני-אמריקני נתקבלה מדבריו של מקיין, ולפיהם גורמי המודיעין הישראלים אמרו כי הטלה סנקציות כמוה כ"זריקת רימון לתוך התהליך". כשקרוקר שמע על התדרוך של המוסד, הוא דרש הבהרות משגריר ישרא בארצות הביתר, רון דרמר.
ביום שלישי איים אובמה להטיל וטו על הצעת קירק-מננדז, אם זו תעבור בקונגרס. בתגובה, הודיע ג'ון ביינר כי הזמין את נתניהו לשאת נאום בקונגרס ב-11 בפברואר, שבו צפוי ראש ממשלת ישראל להביעתמיכה מלאה בהטלת סנקציות נוספות על איראן. ההזמנה עוררה מיני סערה, לאחר שבבית הלבן אמרו כי ההזמנה לא תואמה איתם וכי הם שמעו עליה רק כאשר פורסמה. על פי הדיווח, עמדת הממשל לגבי הזמנת נתניהו מעידה על היחסים הרעועים בין ממשל אובמה לזה של נתניהו.
הפרשן הצבאי של ynet רון בן ישי מוסיף כי בממסד הביטחוני – מדיני בישראל שוררות שתי דעות. האחת, שבה מחזיק השר למודיעין ועניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ, גורסת שיש להדק מייד את הסנקציות שארה"ב והקהילה הבינלאומית מטילות על איראן. זאת כדי לאלץ אותה להסכים לפשרות הנחוצות במשא ומתן עם חמש חברות מועצת הביטחון פלוס גרמניה (p5+1) עד לסוף חודש יוני.
בעמדה זו מחזיק גם נתניהו. ראש הממשלה טוען שרק לחץ בלתי מתפשר על איראן יביא אותה לוותר על מירב יכולות ההעשרה שלה ועל תוכנית הנשק הגרעינית. נתניהו גם מתכוון לנמק עמדה זו בנאום שיישא בקונגרס האמריקני בפברואר,
מתוך מטרה שהקונגרס יאשר חוק הדורש למפרע להטיל סנקציות על איראן אם ייכשל המשא ומתן עם המעצמות. הממשל האמריקני מתנגד לחוק כזה בטענה שהוא יעכיר את האווירה בשיחות, ויגרום להקשחת העמדות האיראניות כדי שהמשטר בטהרן לא ייראה כמי שנכנע ללחץ אמריקני.
במערכת הביטחון ובקהיליית המודיעין הדעה שונה. גורמים בכירים מאשרים כי במוסד, באמ"ן וגם במשרד הביטחון יש לא מעט שסבורים כי צריך לאפשר לממשל אובמה ולמעצמות למצות את המשא ומתן ללא לחץ נוסף בצורת חקיקה בקונגרס. גורמים בגופים אלה מעריכים שחקיקה בקונגרס בשעה זו תיתן לאיראנים תירוץ להקשיח את עמדותיהם. מי שטוען כך אומר כי באיראן ישנם שני מחנות שיש להם עמדות שונות ביחס למשא ומתן על פירוק הנשק הגרעיני:
המחנה של הנשיא חסן רוחאני ושר החוץ שלו זריף, שרוצים לשפר את מצבם על רקע מצבה הכלכלי של איראן בגלל מחירי הנפט שצונחים והסנקציות. מולם נמצאים אנשי משמרות המהפכה והאייאטולות השמרניים יחד עם המנהיג העליון חמינאי, והם מתנגדים לוויתורים מפליגים בנושא הגרעין.
בממשל האמריקני וגם בקרב גורמים בישראל אומרים שאסור לדחוק את בעלי הקו הנוקשה לפינה, וכי יש לתת לצד המתון פתח לוויתורים איראנים במשא ומתן. עמדה זו הוצגה גם לממשל בוושינגטון וגם למשלחת של סנאטורים אמריקניים, שביקרה בשבוע שעבר בישראל. ברור לגמרי שממשל אובמה מנצל את הדברים ששמע בשיחות חשאיות ואת הדברים שנאמרו שלא לפרסום לסנטורים כדי לתמוך בעמדתו של אובמה, שאף מאיים להטיל וטו על כל חוק בקונגרס שיאיים בסנקציות על איראן תוך כדי המשא ומתן.