ארוחת ערב מפנקת לילדים - ללא גלוטן
ילדים שסובלים ממחלת הצליאק ונאלצים לאכול מזון ללא גלוטן מתקשים מאוד לבלות מחוץ לבית או בימי הולדת של חברים. אז למה שלא תפנקו אותם בארוחת ערב מיוחדת במינה? נעמי גטניו עם רעיונות שיעשו להם כיף בצלחת
המודעות בקרב כלל האוכלוסייה לאלרגיות ורגישויות למזון בקרב ילדים ומבוגרים הולכת וגוברת עם השנים. עם המודעות הגוברת, גם חנויות המזון והטבע אט אט מגדילות את ההיצע של מוצרי מזון מותאמים לסוגים שונים של אלרגיות ורגישויות. מוצרים אלה נמכרים כיום בארץ במחירים מופקעים, דבר המקשה מאוד על המשפחות שבהן יש בני משפחה אלרגיים או עם רגישות למזון מסויים, ולפעמים למספר סוגי מזון.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
הכתבות הקודמות של נעמי גטניו בערוץ הורים :
יגמרו הכל מהצלחת: רעיונות מדליקים לארוחת הערב
לא יגיעו לפח: "כריכים מחייכים" לביה"ס ולגן
צלחות מחייכות: השיטה שתגרום לילדים לאכול בריא
לאחרונה המחירים הגבוהים הביאו לפתיחת קבוצות מחאה בפייסבוק, כמו "מאבק הצליאק", שמנסה למצוא פתרון להורדת יוקר המחיה לחולי הצליאק. יוזמי המחאה הצליחו להעלות את נושא זכויות חולי הצליאק בארץ לסדר היום הציבורי והממשלתי. רשתות מזון כמו רמי לוי, אושר עד וויקטורי הוזילו מחירים, בתקווה שעוד רשתות וחנויות מזון ילכו בעקבותיהן.
יום הולדת ללא גלוטן? זה אפשרי
כ-90% מהאלרגיות למזון נגרמים על ידי מוצרי המזון הבאים: ביצים, סוגים שונים של אגוזים, חלב, חיטה, סויה, דגים ופירות ים. רגישויות המזון הנפוצות ביותר הן ללקטוז ולגלוטן. ההתנהלות של משפחה עם ילדים צעירים עם אלרגיות או עם רגישות למזון לא תמיד פשוטה. בבית ההתנהלות קלה יותר, כי ההורים כבר מיומנים בהכנת תבשיל נוסף ללא מרכיב הרגישות או האלרגיה, אך אכילה מחוץ לבית יכולה להיות מורכבת יותר.
במדינות רבות באירופה יש לרוב תפריט מיוחד לבעלי אלרגיות ורגישויות, וכן רשימת מרכיבים מפורטת של כל המנות במסעדה. בארץ, לעומת זאת, חולי הצליאק ובעלי רגישויות ואלרגיות אחרות לרוב נשארים עם אפשרות מאוד מצומצמת במסעדות ובבתי הקפה, אם היא בכלל קיימת.
מסיבות יום הולדת עלולות לגרום לתסכול רב לילדים האלרגיים. בזמן שכל חבריהם מתנפלים על הכיבוד ומתמוגגים מעוגת יום ההולדת הם נאלצים לוותר על הכיבוד ולהסתכל בעיניים כלות על הכיבוד הנאכל בתאווה על ידי חבריהם. את עוגמת הנפש הזו ניתן למנוע מראש אם יודעים שיש ילד עם רגישות ומכינים כיבוד ושקיות הפתעה שיתאימו גם לו.
לשמחתי ישנם גני ילדים ובתי ספר בהם הגננת או המורה מודיעים כבר בתחילת השנה להורי הגן או הכיתה שיש להכין רק עוגות יום הולדת המתאימה גם לבעלי הרגישויות הספציפיות. צעד זה מאפשר לכל הילדים ליהנות בחגיגות באופן שווה וללא דאגה.
שתי יצירות האוכל שהכנתי הפעם הן נטולות גלוטן וללא תוספת סוכר. בגרנולה יש מעט דבש או סירופ אגבה לבחירתכם. אפשר בקלות להפוך את היצירות לפרווה או לטבעוניות. שימו לב שהרבה חולי צליאק נמנעים לחלוטין מאכילת שיבולת שועל, גם אם היא מסומנת כנטולת גלוטן. במקרה כזה ניתן להחליף את שיבולת השועל שבמתכון בפצפוצי אורז או בפצפוצי קינואה תפוחה.
פת הבריאות הפריכה מאוד קלה ונוחה להכנה. הכינו אותה יחד עם הילדים ובזמן שהיא נאפית לה בתנור, שבו איתם לשחק או לצייר. אחרי שהיא יוצאת מהתנור ומתקררת, אפשר לשבור אותה לחתיכות יפות ולהכין ממנה "כריכים" עם כל ממרח שתרצו, מלוח או מתוק, חלבי או טבעוני, הכל לפי הטעם האישי שלכם ושל הילדים.
אי שם מעבר לטווס הקשת
מתכון:
גרנולה ביתית ללא גלוטן וללא סוכר - גוף
תותים, פפאיה, קלמנטינה, פומלית, קיווי, צימוקים - נוצות קשת בענן
פפאיה - ראש, מקור, רגליים
גבינת מוצרלה וצימוקים - עיניים
יוגורט טבעי (אפשר להחליף גם בחלב שקדים וכד')
מתכון גרנולה ביתית של נעמי - ללא גלוטן וללא סוכר
מצרכים:
4 כוסות שיבולת שועל ללא גלוטן
1 כוס קוקוס
½ כוס שקדים קצוצים
½ כוס גרעיני דלעת
1 כוס זרעי פשתן טחונים גס
1 כוס גרעיני חמניות
1 כף קינמון טחון
1 כפית הל טחון
להכנת ה"סירופ":
½ כוס מים
¼ כוס שמן קנולה
2 כפות סירופ אגבה או דבש
אחרי הקלייה מוסיפים פירות יבשים לפי הטעם:
צימוקים, בננות יבשות, קוביות קוקוס, משמש יבש וכו'
אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל-150 מעלות.
מערבבים את כל המרכיבים היבשים בנפרד ואת כל הרטובים של "הסירופ" בנפרד.
לאחר ששתי התערובות מוכנות מערבבים את שתי התערובות יחד.
מניחים נייר אפייה בתבנית גדולה ומפזרים את התערובת על נייר האפייה.
קולים בתנור כ-40 דקות. מערבבים כל 10 דקות כדי שהקלייה תהיה אחידה.
כאשר הגרנולה מוכנה מוסיפים חתיכות של פירות יבשים (עדיף ללא סוכר) ומערבבים.
מגישים עם יוגורט, חלב, חלב שקדים או מעדן לבחירתכם. בתיאבון!
ינשופון פורש כנפיים לחיבוק
מתכון:
פת בריאות פריכה - כנפיים
גבינת גאודה וגבינת מוצרלה - נוצות בכנפיים ובראש
פומלה ופרוסות תאנים - נוצות בגוף
קיווי, תותים וצימוקים - עיניים
רימון - פנים
גזר - מקור ורגליים
פפאיה - כוכבים וירח
מתכון לפת בריאות פריכה נטולת גלוטן בסגנון שבדי
מצרכים:
כוס קמח תירס
½ כוס זרעי חמניות
¼ כוס זרעי פשתן טחונים גס
¼ כוס גרעיני דלעת
¼ כוס גרעיני סומסום
3 כפות קמח שקדים
¼ 1 כוסות מים רותחים
¼ כוס שמן זית
מעט מלח ים גרוס
אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל-150 מעלות עם אוויר חם (אם אין אז 160 מעלות)
מערבבים את כל החומרים יבשים (מלבד המלח) בקערה .
יוצקים את המים הרותחים ואת שמן לתוך קערה ומערבבים במהירות בעזרת כף עד לקבלת עיסה אחידה.
מניחים נייר אפייה בתבנית גדולה ויוצקים מעל הנייר את העיסה .
לובשים כפפת מטבח ומעליה שקית ניילון ומשטחים את העיסה עם היד עד שנוצרת שכבה דקה על רוב התבנית.
מפזרים מעט מלח גרוס מעל לעיסה ומהדקים מעט עם היד.
אופים במשך 50-60 דקות.
אחרי שמתקרר שוברים בעדינות לחתיכות בגודל רצוי.