מגן הילדים וחובב כלי הנשק. החטופים היפנים
הגיבור שנסע לאזורי עימות והקפיד לתעד את סיפוריהם של הילדים, העניים והחלשים ואיש הביטחון שהקים חברת אבטחה ויצא להתאמן עם המורדים. השעות עד לפקיעת האולטימטום של דאעש לשחרור האזרחים היפנים נוקפות וטוקיו עדיין מתלבטת אם לשלם 200 מיליון דולרים לארגון הטרור הרצחני
האולטימטום שקבע ארגון המדינה האיסלאמית (דאעש) לתשלום הכופר בעבור שני האזרחים היפנים שבהם הוא מחזיק עומד לפוג היום (יום ה') וטוקיו עדיין לא החליטה אם לשלם את 200 מיליון הדולרים. ממשלת יפן הודיעה כי היא פועלת לאבטח את שחרורם של העיתונאי הפרילנסר קנג'י גוטו ועובד חברת האבטחה הפרטית הרונה יוקאווה, אך השעות נוקפות וטוקיו הודתה כי טרם יצרה קשר עם ארגון דאעש.
עוד חדשות בעולם :
הסלמה באוקראינה: 34 בני אדם נהרגו ביממה
שבור-הדבק: זקן פרעה ניזוק, המוזיאון טייח נער בשבדיה: ברחתי מצ' קוריאה בטרמפים
"עדיין לא הצלחנו לאשר כי הם בטוחים", אמר יושיהידה סוגה, מזכיר הקבינט, במסיבת עיתונאים. שלשום - בזמן ביקורו של ראש ממשלת יפן שינזו אבה בישראל - פרסם ארגון דאעש סרטון שבו נראה פעיל הארגון מאיים להרוג בסכין על שני האזרחים היפנים שישבו על ברכיהם.
בסרטון, הדומה לשאר סרטוני דאעש שבהם תועדו הוצאות להורג של חמישה בני ערובה מערביים, אמר הפעיל, שמדבר באנגלית עם מבטא בריטי, כי גורל השניים נתון בידי ממשלת יפן ונכונותה לשלם את דמי הכופר. "יש לכם 72 שעות ללחוץ על ממשלתכם לעשות החלטה נבונה ולשלם את 200 מיליון הדולרים כדי להציל את חיי האזרחים הללו", אמר. פעיל דאעש מסר כי סכום הכופר קשור לכספים שהבטיח ראש הממשלה להעביר למדינות המתמודדות עם זרם הפליטים הבורחים מאימת ארגון הטרור.
האסטרטגיה לניהול המשבר שיפן נוקטת נכון לשעות אלו היא הדגשה כי הכספים מיועדים למטרות הומניטריות ולא למטרות צבאיות. "הם טועים לגמרי לגבי עמדתנו", אמר סוגה, מזכיר הקבינט היפני, לעיתונאים. "אנחנו לא מעוניים להילחם נגד עולם האיסלאם, אנחנו רק רוצים לסייע ליותר מ-10 מיליון הפליטים באזור. מדובר בסיוע הומניטרי ולא צבאי. אנחנו רוצים שהם יבינו את זה וישחררו את בני הערובה מיד".
למה דווקא יפן?
מגוון של תגובות ציבוריות נשמעו ביפן באשר לדרמה המתגלגלת ביומיים האחרונים. חלק ממתנגדיו של אבה במדינה מתחו ביקורת על מדיניות החוץ האסרטיבית שלו וטענו כי החטיפה מדגישה את הסיכון במעורבות בינלאומית במשברים.
ערוצי חדשות ועיתונים שיקפו את דעת הקהל הציבורית שתוהה "למה יפן?". לפי שעה, ברשתות החברתיות ניסו לקחת את האירוע לפן הומוריסטי יותר ותמונות שבהן נראה "עורף הראשים" מחזיק בבננה במקום סכין, או החטופים הכפופים משחקים משחקי מחשב - הופצו בהמוניהן.
כלי תקשורת ביפן "חיבקו" יותר את גוטו, עיתונאי מכובד ומנוסה שידוע בסיקור השם דגש על חייהם של ילדים באזורי קרבות. בסרטון וידאו שצילם כשנכנס לסוריה, הוא נראה מחזיק מסמכי זיהוי ודרכון יפני ומסביר כי הוא מודע לסיכונים שלקח. "לא משנה מה יקרה, אני אחראי לכך", אמר. "אני מבקש מכם, העם היפני, אל תטילו את האחריות על אזרחי סוריה. בבקשה מכם. אני בטוח שאחזור בחיים".
קו נקטה, פרופ' אורח באוניברסיטה דושישה המתמחה בחוק האיסלאמי וידוע גם בשם חסן, אמר לעיתונאים כי ישמח לתווך בשיחות בין ממשלת יפן לג'יהאדיסטים. נקטה, שכוחות משטרה פשטו על ביתו באוקטובר האחרון על רקע חשד כי הוא תומך בחמושים, אמר כי מפקד בדאעש פנה אליו בספטמבר והציע לו להציל את חיי יוקאווה על ידי השתתפות ב"משפט" במסגרת החוק האיסלאמי.
עם זאת, לדבריו, בשל חקירת המשטרה, הוא לא הצליח לתקשר עוד עם המפקד. "אך עם מסיבת העיתונאים הזו, אני מקווה כי המסר שלי יגיע לקהילה הבינלאומית וכן הממשלה היפנית", אמר. נקטה גם ביקש למסור מסר בערבית ל"חבריו משכבר הימים" בעולם המוסלמי, וביקש הארכה לאולטימטום בן 72 השעות.
העיתונאי "הגיבור" יצא לחלץ את חברו?
קנג'י גוטו והרונה יוקאווה לא משתייכים לקטגוריה "היפני הממוצע", זה שמתאפיין באי-לקיחת סיכונים מיותרים. חטיפתם על ידי ארגון דאעש, שפעיליו חולשים על אזורים בסוריה ובעיראק, יצרה משבר פתאומי לראש הממשלה אבה, שממשלתו מנסה ללא הועיל לשחררם.
יוקאווה (42) הקים לפני שנה חברה המציעה שירותי אבטחה באזורי עימות לאחר שניהל עסקים ברשת המוכרים ציוד צבאי. אך אז החליט לעבור לסוריה כדי להתאמן עם החמושים. בתמונות שפרסם ביולי בעמוד הפייסבוק שלו הוא נראה מחזיק רובה קלצ'ניקוב ובפוסטים בבלוג שלו הוא סיפר על ביקוריו בעיראק ובסוריה וצירף סרטונים שלו מהאזור ובהם סצנות עקובות מדם.
התמונות לא כל כך מתיישבות עם דבריו של נבואו קימוטו, מחוקק מקומי ששימש יועץ עסקי לעסק פרטי של יוקאווה, שתיאר אותו כ"אדם עדין וחביב". אתר האינטרנט של יוקאווה סיפק שירותי אבטחה לאזרחים יפנים בחו"ל, אך החברה כבר לא פעילה. "בהתחלה הרעיון שלו נשמע מעניין, אך לא היה לו בכלל כסף או ניסיון", סיפר קימוטו.
יוקאווה וגוטו נפגשו באפריל האחרון, לאחר שיוקאווה נתפס על ידי ארגון המורדים, צבא הסוריה החופשי, בצפון סוריה. גוטו, שהיה במקרה באזור, הובא לשמש כמתורגמן עבור הארגון שניסה לחקור מה מעשיו של האזרח היפני בסוריה, שדיבר רק אנגלית מוגבלת. גוטו תיווך בין הצדדים והביא לשחרור יוקאווה.
המעצר ריגש מאוד את יוקאווה, כך כתב בבלוג שלו. הוא כינה את גוטו "גיבור" בשל עבודתו העיתונאית. הוא העלה כמה תמונות של השניים יחד וגם ביקש ממנו שיעזור לו בעסק האבטחה שלו. הם חזרו ליפן ולאחר מכן - בנפרד - נכנסו לסוריה ויצאו ממנה.
גוטו (47) פתח ב-1996 חברת חדשות בשם "עיתונות עצמאית", וסיקר בעיקר קונפליקטים, עוני, פליטים וילדים באזור עימות. הוא גם עבד עם ארגוני או"ם, בהם יוניצ"ף וסוכנות האו"ם לפליטים. הוא לא התעניין בפן המדמם של
עימותים, סיפר חברו למקצוע, טושי מאדה. "ילדים, עניים וחלשים - אלו היו מושאי סיקורו. הוא רצה לפגוש ילדים באזורי עימות ולספר לשאר העולם על סבלם", סיפר מאדה. "הוא עקב אחר סיפוריהם וסיים באזורי קרבות".
ב-21 ביולי יוקאווה נתפס שוב. באוגוסט פרסם דאעש סרטון ביוטיוב שבו הוא שוכב על האדמה ופניו מלאים בדם. גוטו חזר למזרח התיכון ב-22 באוקטובר ואמר לחבריו שיחזור ליפן תוך שבוע, אך מעולם לא חזר. חברו סיפר כי גוטו רצה להגיע לרקה, מעוז דאעש בסוריה ולצלם את התקיפות האמריקניות באזור. גוטו לא דיבר על יוקאווה ועל לקיחתו בשבי אך מאדה תוהה אם חזר לסוריה כדי לחלצו ובדרך נשבה על ידי דאעש.