ביקור אבה בארץ: התחממות במסחר עם יפן
קשרים כלכליים אמנם תמיד התקיימו בין ישראל ליפן אך הם נעשו כמעט בהסתר, דרך הכניסה של המשרתים. ביקורו של ראש הממשלה היפני בישראל השבוע, שלווה גם באנשי עסקים מרכזיים ביפן, משנה את התמונה. סיכום ביקור מלווה באופטימיות לאנשי העסקים הישראליים
הקשרים בין ישראל ליפן נראים לאחרונה כמו סרט טוב שבנוי היטב. העלילה נבנית לאורך השנה האחרונה נדבך על גבי נדבך, לעבר הסוף הטוב. לאחר קשיים לא מעטים שעברה ישראל בשנה החולפת מול מדינות העולם טוב לשמוע גם חדשות טובות, והן מגיעות מהמזרח.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
לטורים נוספים של טל רשף :
פטנט יפני לחיזוק הכלכלה: חדשנות ישראלית
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
הסצינה הראשונה בסרט הייתה בפברואר 2014, כאשר קונצרן ראקוטן היפני רכש את חברת המסרים הישראלית וייבר בעלות של 900 מיליון דולר. בהמשך לכך, בחודש מאי נערך ביקור של ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ביפן, דבר שלא קורה לעתים קרובות; ביולי נחתם הסכם המחקר ופיתוח בתחום המדע בין המדינות, משלחת מנכ"ל משרד רה"מ, הראל לוקר, הגיעה ליפן בנובמבר 2014 והשבוע, עם הביקור הנוכחי היוצא דופן מגיע הסרט לעבר מה שנראה כפיסגת העלילה: במפגש שהתקיים בירושלים בנוכחות שני ראשי הממשלות נחתם בין ישראל ובין יפן מזכר הבנות לשיתוף פעולה בתחומי טכנולוגיות מידע ותקשורת.
אנשי הסחר והתעשיה הישראלים הפועלים מול יפן מסתובבים מן הסתם בקומה זקופה יותר מכרגיל, דם חדש נכנס ליחסים העסקיים והכלכליים בין שתי המדינות עם המדיניות החדשה של ראש ממשלת יפן, ויש מי שהגדיר את ישראל כפילגש שמורשית סוף סוף להיכנס אל הבית מהכניסה הראשית.
לשכת המסחר ישראל - יפן, אשר פועלת כבר שנת 1956 למען פיתוח קשרי המסחר ויצירת פלטפורמה לעסקים עם יפן, ראתה שנים רבות חולפות עד שההתקרבות הזאת התרחשה. קשרים כלכליים אמנם תמיד התקיימו בין ישראל ליפן אך הם נעשו בשפה רפה, כמעט בהסתר, דרך הכניסה של המשרתים, הסחר היה בהיקף מצומצם יחסית לפוטנציאל שלו, וכאשר התקיימו שיתופי פעולה בין הממשלות התבקשו הישראלי לעתים קרובות לשמור על פרופיל נמוך. איש לא רצה להכעיס מן הסתם את מנהיגי מדינות הנפט.
תנאי ראשון לעסקים עם יפן: הבנה
ד"ר רוני בורנשטיין, יו"ר לשכת המסחר ישראל יפן שמלווה את ההתחממות ביחסים בין המדינות מזה זמן רב ואשר נכח במעמד החתימה, יודע לספר כי ראש ממשלת יפן התרשם מאוד מישראל ומהחדשנות שלה, והוא מאמין כי שיתופי הפעולה שיקדם הביקור הזה ומזכר ההבנות יתרמו ויקדמו את הפוטנציאל המסחרי העצום הגלום ביפן.
את הפוטנציאל ניתן לראות ברשימת החברות היפניות שהבינו את הפוטנציאל שבשיתוף פעולה בין ישראל למזרח אסיה ושלחו אל המפגש מנהלים בכירים על מנת לאתר בישראל הזדמנויות טכנולוגיות. הפירוט של החברות הבולטות יכול לתת מושג על התחומים בהם מחפש המשק היפני אחר פיתוחים טכנולוגיים ישראליים. הנה כמה דוגנמאות בולטות:
שוסאקו נגאה - יו"ר הנהלת פנאסוניק הנאבקת מול חברות מוצרי החשמל והאלקטרוניקה הסיניות העולות הגוזלות ממנה שווקים, ומצפה לשפר את התחרותיות שלה בעזרת חדשנות ישראלית שתיתן לה את מה שלאחרים בתחום זה עדיין אין.
מר קאורו יאנו - יו"ר הנהלת NEC, חברת המחשבים הידועה שפעילותה מתרחבת לתחומי מערכות רשת, מערכות שירותי מידע, הגנת סייבר וערים חכמות, שמחפש טכנולוגיות ישראליות שיוכלו לתרום למיצוב החברה בתחומים האלה.
מר שיגאקי יושיקאוה - סגן נשיא בקונצרן מיטסובישי שחברתו פועלת בישראל בתחומי הרכב, מעליות ומוצרי צריכה ומגלה עניין בשיתוף פעולה עם חברות הייטק ישראליות
מר יושירו טנקה - היו"ר של חברת מאיקאווה MFG. חברת ענק הפרוסה בעשרות סניפים ברחבי העולם ועוסקת ביצור מערכות דחיסה וקירור לתעשיות
דר' טטסויה ליזוקה - נשיא Thine electronics המתמודדת עם התחרות הסינית בתחום הרכיבים האלקטרוניים היותר איכותיים, ומצהיר על כוונתו להשקיע בישראל בתחומי הטכנולוגיה ולחפש שיתופי פעולה עם חברות היי-טק.
מר נובוהירו קאטו, מנהל תכנון בתחום הרפואי בחברת הענק פוג'י פילם. הוא הגיע על מנת לקדם בישראל את שירותי החברה בתחומי צילום רנטגן, ממוגרפיה, אולטרה סאונד, אנדוסקופיה ועוד.
מר שינטרו אמבה, סגן נשיא בקונצרן הבינלאומי Mitsui, המחפש השקעות בחברות טכנולוגיה, סחר בינלאומי ופעילות בתחום התעופה.
לצידם הגיעו עשרות מנהלים נוספים בחברות מתחומי המזון והטכנולוגיה, מנהלי בנקים ובתי השקעות המעוניינים בשיתוף פעולה עם קרנות הון סיכון ישראליות. בתיקו של כל אחד מהמנהלים הללו יש עט שיכול בעת הצורך לחתום על עיסקת הוייבר הבאה, והשאלה המרתקת היא מה הסיכויים שעסקאות כאלה אכן תתקיימנה.
שאלתי את דרור רוטר, מפתח עסקי הפועל מזה זמן רב מול יפן, מה הדבר החשוב ביותר שצריך להביא איתו המנהל הישראלי המעוניין בשיתוף פעולה עם חברות אלו והוא ענה לי: "הבנה, הוא צריך להבין את הדרך בה חושב המנהל היפני ובה הוא עושה עסקים, ואם עדיין אינך מכיר את יפן - אל תמהר לקפוץ פנימה, היערך לקראת יפן והבא איתך את מי שמבין אותם ויוכל להוביל את התהליך מתוך ניסיון".
טל רשף יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים ביפן , מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין ".