עבדאללה מלך סעודיה מת בגיל 90
המלך עבדאללה, שהציג יוזמת שלום ערבית, נלחם בדאעש וקידם רפורמה במדינה השמרנית, הלך לעולמו לאחר שנים של בעיות בריאות. אחיו למחצה בן ה-79 יחליף אותו. אובמה הביע תנחומים, במדינות ערביות הכריזו על 40 ימי אבל
עבדאללה מלך סעודיה הלך הלילה (יום ו') לעולמו. על-פי ההערכות הוא בן 90. בשנים האחרונות סבל המלך מבעיות בריאות. הנסיך סלמאן בן עבד אל-עזיז בן 79, אחיו למחצה של המלך המנוח, יהיה המלך החדש. לפי ההודעה של בית המלוכה הסעודי, המלך מת בחצות (שעון ישראל). ההלוויה תתקיים היום בצהריים. בטלוויזיה הסעודית החלו להקריא פסוקי קוראן בעקבות מות המלך.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
המלך עבדאללה נכנס לתפקידו בשנת 2005 לאחר מותו של אחיו למחצה המלך פאהד. המלך הגיע ביומה האחרון של שנת 2014 למרכז הרפואי בריאד כדי לעבור בדיקות רפואיות. מאז הוא נותר מאושפז ובמהלך שלושת השבועות האחרונים מדי כמה ימים נפוצו שמועות על מותו.
נשיא ארה"ב ברק אובמה הביע תנחומים בעקבות מות של עבדאללה. "בשם העם האמריקני אני מבקש להביע תנחומים עקב מותו של המלך, שהאמין בתשוקה עזה בחשיבות היחסים בין סעודיה לארה"ב. הקרבה והחוזק ביחסים היא מורשתו של המלך", אמר אובמה.
40 ימי אבל בירדן, שלושה ימי אבל ברשות
גם נשיא צרפת פרנסואה הולנד ספד למלך הסעודי. "אני מצדיע לאיש שעבודתו לאורך השנים הותירה חותם על מורשת סעודיה וחזונו תמיד היה שלום במזרח התיכון", נמסר מלשכת הנשיאות הצרפתית. "אני מביע תנחומים בשם העם הצרפתי לכל העם הסעודי".
לשכת הנשיאות המצרית פרסמה אף היא הודעת אבל בעקבות מות המלך. "ההיסטוריה תזכור אותו כמי שהגן על האיסלאם. אנו בטוחים שהמלך סלמאן ימשיך לשרת את המוסלמים", נכתב בהודעה. הנשיא המצרי, עבד אל-פתאח א-סיסי, קטע את ביקורו בוועידה בדאבוס וישתתף בהלוויה כמו גם מלך ירדן, עבדאללה השני. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הודיע על שלושה ימי אבל בעקבות מות המלך הסעודי וגם באיחוד האמירויות הוכרז על שלושה ימי אבל. בירדן ובבחריין, לעומת זאת, הוכרז על 40 ימי אבל. במצרים שבעה ימי אבל.
ב-17 בנובמבר 2012 עבר המלך הסעודי ניתוח בגבו. הוא לא נראה בציבור במשך כמעט שבועיים ובכלי התקשורת הערביים נפוצו שמועות שמותו קרב. כעבור שבועיים הופיע המלך עבדאללה בפומבי בערוץ הטלוויזיה הממלכתי כדי להזים את השמועות.
מאז אוגוסט 2010 צמצם מלך סעודיה את פעילותו באופן משמעותי מבלי לספק הסבר רשמי ברור, ועד 2012 עבר כמה ניתוחים. ככל הידוע, הוא סבל בין היתר מפריצת דיסק. באוגוסט 2012 עבר המלך עבדאללה ניתוח בבית חולים בניו יורק, ככל הנראה בגלל התקף לב, ובית המלוכה הטיל איפול מוחלט על הנושא. גם יורש העצר סלמאן בן עבד אל-עזיז אינו בריא לחלוטין. ב-2010, על פי הפרסומים בתקשורת הערבית, הוא עבר בארה"ב ניתוח בעמוד השדרה.
כאמור המלך החדש יהיה סלמאן בן עבד אל-עזיז בן ה-79 המכהן בתפקיד שר ההגנה וסגן ראש ממשלת סעודיה. את התואר קיבל הנסיך סלמאן בשנת 2012 כשהחליף את נאיף בן עבד אל-עזיז, שר הפנים דאז ואחיו למחצה של המלך עבדאללה. מיד לאחר ההלוויה יתחיל הליך ההשבעה, שבמסגרתו אזרחים יחלו לעלות אליו לרגל ולהישבע בפניו.
המלך מינה לתפקיד יורש העצר השני את הנסיך מוקרין בן עבד אל-עזיז, הסגן השני של ראש הממשלה (מונה לתפקיד בפברואר 2013), יועצו של המלך ושליחו המיוחד וגם ראש המודיעין לשעבר (2012-2005). כעת הפך מוקרין בן ה-70 ליורש העצר הראשון. לאור בריאותו הרעועה של סלמאן, לא מן הנמנע שייתכן כי הנסיך מוקרין יישב על הכס בקרוב מאוד.
מתון יחסית ונוקט עמדה נגד הטרור
עבדאללה הוא אחד מ-37 הילדים שנולדו מ-16 נשותיו של מייסד ערב הסעודית עבד אל-עזיז אבן עבד אר-רחמאן אבן סעוד. אמו פהדה (Fahda) הייתה מבנות השבט הבדואי שמר (Shammar) בצפון המדינה. בנעוריו שהה עבדאללה זמן רב בקרב שבטי הבדווים ולמד להכיר את אורח חייהם המסורתי והמדברי. לאחר שקיבל חינוך מסורתי בחצר המלכות בריאד, התמנה ליועצו של אביו וכיהן כראש עיריית מכה. ב-1962 מונה למפקד המשמר הלאומי (שרוב אנשיו הם בדואים) והפך אותו לכוח מודרני, שני בכוחו לצבא ערב הסעודית הסדיר. מאז ועד היום הוא מכהן בתפקיד.
ב-1975 הוא התקדם בסולם הדרגות ומונה נוסף לתפקידו גם לסגן השני של ראש הממשלה, שהוא למעשה המלך, חאלד בן עבד אל-עזיז. ב-1982 עם מינויו של פהד בן עבד אל-עזיז, לתפקיד המלך, הוא קודם לסגן ראשון לראש הממשלה, נוסף על עמידתו בראש המשמר הלאומי הסעודי. במקביל, הוא הוכתר כיורש העצר של המלך פהד. בסוף שנת 1995 לקה פהד, החולה בסוכרת ובמחלת ניוון שרירים, בסדרה של התקפי שבץ, ועבדאללה היה לשליטה בפועל של הממלכה, תפקיד שהפך לרשמי בשנת 2005 עם מותו של פהד.
למרות חינוכו המסורתי, נחשב עבדאללה למתון יחסית בבית המלוכה הסעודי, ובתקופת שלטונו כיורש עצר החל להנהיג מספר רפורמות במדינה השמרנית: הנהגת בחירות מוניציפליות מוגבלות, מתן זכויות מסוימות לנשים בממלכה הסובלות מאפליה (הנפקת תעודות זהות למשל), החלפת תכני לימוד במערכת החינוך והחלפת מטיפים קיצונים במסגדים, קיצוץ מסוים בסמכויות משטרת הדת (Mutawwas) ושינויים במשפט הסעודי הנוקשה כמו חוק האוסר עינוי חשודים. ארגונים לזכויות אדם ומתנגדי המשטר במדינה ומחוצה לה ממעיטים בחשיבותן של הרפורמות, וגורסים כי הן נועדו לצרכים טקטיים בלבד.
בפברואר 2002, עוד לפני תקופת מלוכתו, הציג עבדאללה יוזמת שלום לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני (היוזמה נועדה, בין היתר, לשפר את יחסיה של סעודיה עם ארה"ב), שעיקרה נסיגה ישראלית מלאה מהשטחים תמורת נורמליזציה מלאה עם מדינות ערב. עבדאללה השתתף יחד עם מנהיגי ארה"ב ומדינות ערב בפסגת שארם א-שייח' ביוני 2003, שכונסה על מנת לשים קץ לאינתיפאדת אל-אקצה ולמציאת פתרונות לסכסוך במזרח התיכון.
על רקע עליית דאעש לכותרות והאיום מפני התפשטות "המדינה האיסלאמית" לממלכה, הזהיר המלך בחודש אוגוסט האחרון את מדינות המערב שאם לא יטפלו בטרור המתפשט במזרח התיכון, הוא יגיען אליהן. "אני מבקש שתעבירו את המסר למנהיגים שלכם - טרור הוא כוח הרשע ויש להילחם בו בתבונה ובמהירות", אמר המלך. "אם תתעלמו מהטרור, אני בטוח שהוא יגיע לאירופה וכעבור חודש לאמריקה".