בחצי התורן: מחווה לסעודיה וזעם בבריטניה
נשיאים, נסיכים ובכירים רבים אחרים יבקרו השבוע בממלכה האבלה לאחר מות המלך עבדאללה. בכמה מדינות המחוות עוררו מחאה: בבריטניה זעמו על הורדת הדגלים לחצי התורן, באל-אקצא תקפו אימאם שהביע תנחומים
המלך הטרי סלמאן בן עבד אל-עזיז כבר קיבל את פניהם של הנסיך צ'רלס וראש הממשלה דיוויד קמרון מבריטניה, המלך הספרדי פליפה השישי, מלך הולנד וילם-אלכסנדר, נשיא צרפת פרנסואה הולנד, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב, ראש ממשלת לבנון תמאם סלאם ורבים אחרים. עוד ברשימת המנחמים: עבדאללה מלך ירדן, יורש העצר היפני נארוהיטו, נסיך מרוקו מולאי ראשיד, יורש העצר מדנמרק פרדריק ומכובדים מסין ומצפון קוריאה.
גם הנשיא ברק אובמה הודיע אתמול כי יקצר את ביקורו הנוכחי בהודו כדי למסור את תנחומיו באופן אישי למשפחת המלוכה. הוא עתיד להיפגש עם המלך סלמאן ביום שלישי, אולם עוד אתמול הוא התקשר אליו מהמטוס אייר פורס 1 כדי להשתתף בצערו על לכתו של אחיו הבכור. מהבית הלבן נמסר כי המלך בירך על כוונת אובמה לבקר במדינה.
אחד הראשונים להשתתף בצערה של סעודיה היה דווקא שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף - אף ששתי המדינות נחשבות יריבות על הגמוניה אזורית - והוא התקבל בשדה התעופה על-ידי בנו של המלך המנוח, הנסיך טורקי, שמשמש מושל הבירה ריאד. הטלוויזיה הממלכתית שידרה גם תמונות של נשיאי מאוריטניה, סנגל וגאבון האפריקניות נוחתים אתמול בשדה התעופה. ביום שישי נכחו בהלוויית המלך גם מנהיגי העולם הערבי - השליטים של קטאר, כוויית, בחריין והנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן.
בבריטניה לא הסתפקו בשליחת נציגים של הממשלה ומשפחת המלוכה לסעודיה, אלא אף הורידו ביום שישי לחצי התורן את הדגל שמתנוסס מעל שורת מבני ציבור, בהם קתדרלת וסטמינסטר. היוזמה עוררה ביקורת עזה מצד פוליטיקאים ופעילי זכויות אדם, שטענו כי לא ראוי לכבד בצורה כזו מנהיג מדינה שרודפת מתנגדי שלטון ושעדיין מקיימת עונש מוות בצורת עריפת ראש פומבית. "אם היחסים בין מדינותינו כה קרובים, מדוע איננו מנצלים אותם כדי להבטיח הקפדה על זכויות אדם במדינה?", תהתה אחת המחוקקים.
גם בארץ נרשמה מחאה בעקבות הבעת הזדהות עם משפחת המלוכה הסעודית: במהלך תפילת יום שישי שלשום במסגד אל-אקצא, שלח האימאם איסמאעיל א-נואהדה את תנחומיו על מות המלך עבדאללה, ובתגובה הותקף על-ידי מתפללים. אנשי אבטחה נאלצו לפנות אותו במהירות לחדר אחר, אולם המתפרעים רדפו אחריו ושברו את הדלת בניסיון להגיע אליו, תוך שהם צועקים ומגדפים אותו. הם זעמו על השתיקה היחסית מצד סעודיה במהלך ימי מבצע "צוק איתן".
הנשיא ראובן (רובי) ריבלין, מנגד, ספד למנוח וציין כי "המלך עבדאללה היווה דוגמה למנהיגות שורשית, שקולה ואחראית, בעלת מסורת דתית עמוקה". גם שמעון פרס שיבח את עבדאללה ואמר: "המלך היה מנהיג מנוסה וחכם שעמד באומץ והציג תוכנית שלום אמיצה למזרח התיכון. אני מקווה כי מורשתו תישאר גם בעתיד".