שתף קטע נבחר

 

המדד שלילי, אז למה הארנונה שוב מתייקרת? "שהעירייה תיקח את זה על עצמה"

ניר מחיפה משלם קרוב ל-30 אלף שקל בשנה על הדירה ועל בית הקפה, החשבון של משה מפ"ת גדל ב-100 שקל תוך 3 שנים, וזוג פנסיונרים מבאר שבע גילו שהבית שלהם גדל פתאום - ובהתאם גם הארנונה. ישראל 2015 - יקר פה

חרף העובדה שמדד המחירים לצרכן היה שלילי, הארנונה בחלק מהיישובים בארץ תתייקר שוב גם ב-2015. ברשימת הערים שבהן ארנונה גבוהה במיוחד נמצאת חיפה. ניר ולארה שובר, הורים לילד בן שנתיים, מתגורר במרכז הכרמל בדירה של 72 מ"ר ומשלמים ארנונה שנתית של 6,700 שקל. ניר הוא בעליהם של שני בתי קפה בחיפה, תחת השם "היינה" ועל כל אחד מהם הוא משלם עוד ארנונה של 10,000 שקל, היות שהארנונה לעסקים בעיר גבוהה בשיעור של 150 אחוז מהארנונה למגורים.

 

ארנונה: המס שמתייקר מדי שנה

 מחאת הארנונה: גם אתם משלמים יותר מדי?

 

"זה לא מה שמונע ממני לגמור את החודש, אבל זה בהחלט מקשה על החיים", אומר ניר. "צריך לזכור שאנחנו זוג צעיר שעם לידת הילד שלנו ההוצאות עולות באלפי שקלים בחודש. הארנונה יושבת על מסגרת של חיסכון לילד. פעם יכולתי להקצות לכך 2,000 שקל בחודש והיום כבר לא. זה בהחלט בא לידי ביטוי כשרוצים לחסוך לחופשה. יש סדר עדיפויות, וסכומים כאלה לארנונה מכבידים על החיים".

 

אף שהרשויות המקומיות מוסמכות לתת מגוון הנחות למשלמי הארנונה – לסטודנטים, אמהות חד הוריות, נכים, קשישים ועוד – לאנשי מעמד הביניים אין כל הנחות, ובמגזר העסקי הדברים נחרצים עוד יותר. "אני מוגדר 'מעמד הביניים', אולי טיפה מעבר לכך. אין מה לדבר על הנחות. לא לצעירים, לא לעסקים שרק התחילו. אני מפרנס יחיד וחי 'על הקשקש'", הוא אומר.

 

את הפתרון, לדבריו, הוא מצא במודל שמופעל בעיר מונהיים אמ-ריין שבגרמניה, עיר שבה בוטלה לחלוטין הארנונה לעסקים: "הדבר הביא לפריחה והפך את העיר לאחת החזקות בגרמניה. כל הדירות הפנויות בעיר המנומנמת הזו נתפסו, ונבנו עוד אלפי דירות שהדיירים בהן משלמים ארנונה".

 

 

בלי לשים לב, הארנונה צמחה

בשקט-בשקט עלתה הארנונה של משה אביטל מפתח תקווה ביותר ממאה שקלים (לחודשיים) תוך פחות משלוש שנים. הוא לא סגר מרפסת, לא הוסיף עוד חדר אבל מישהו שלח לו יד אל הכיס וגבה ממנו באופן הדרגתי עוד ועוד כסף.

 

"אני אוסף את הספחים של הארנונה באופן הדוק ושמתי לב שהשנה אני משלם 920 שקל לחודשיים על דירה של 88 מטר. כשעברנו לגור כאן שילמנו 814 שקל. אני לא גר באזור יוקרתי, אפילו פח הזבל משותף לשלושה בניינים. זה סכום גבוה מאוד, במיוחד על רקע המצב הכלכלי בארץ.

אביטל. "הבית באותו גודל והמשכורת באותו גודל. רק הארנונה התייקרה"  ()
אביטל. "הבית באותו גודל והמשכורת באותו גודל. רק הארנונה התייקרה"

"שהעירייה תיקח על עצמה קצת. לא יכול להיות שהיא תבזבז כל כך הרבה כסף על דברים ראוותניים. אנחנו משלמים עכשיו 10.5 שקלים למ"ר וזה המון. האבסורד הוא ששום דבר לא השתנה - הבית אותו גודל, המשכורות שלנו לא גדלו - אבל חשבון הארנונה גדל יחד עם עוד המון הוצאות מסביב. כל הכסף הזה מצטבר למאות ואלפי שקלים בשנה.

 

"העירייה והממשלה פשוט מנותקות. פשוט עושים ישיבה והחליטו שמחירי הארנונה יעלו בסכום מסוים. אף אחד לא עוצר את זה. למיטב הבנתי יש מנגנון שאמור להקל על התושבים אבל בגלל שהעירייה בגרעון היא לא עושה שימוש בסכום הזה כדי להקל על תשלומי הארנונה. היא מעדיפה לשלם משכורות להרבה סגני ראש עיר".

 

דיון על התייקרות הארנונה באולפן ynet    (צילום: אורי דוידוביץ' ואבי חי)

דיון על התייקרות הארנונה באולפן ynet    (צילום: אורי דוידוביץ' ואבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

פתאום הבית גדל

משה דוד (63) ואשתו אורלי (58), זוג גמלאים, מתגוררים בבית בשכונת נחל עשן בבאר שבע. ב-1995 הם רכשו את הבית מקבלן, 135 מ"ר על רבע דונם. בעקבות מדידות חדשות שביצעה העירייה לפני כ-10 שנים הבית "גדל" ל-151 מ"ר, והארנונה מתייקרת בהתאם.

 

בני הזוג משלמים 6,074 שקל לשנה, או למעשה 1,190 שקל כל חודשיים. "אנחנו משלמים את זה בהוראת קבע. אנחנו גימלאים. לא מיליונרים", אמר דוד. "אנחנו כל הזמן במינוס. זה קשה מאוד. יש תחושה של חוסר אונים. הגשתי ערעור על התוספת שצמחה בבית אבל אין עם מי לדבר. אנחנו משלמים בשקט.

משה ואורלי דוד. "לא מתחמקים מתשלום" ()
משה ואורלי דוד. "לא מתחמקים מתשלום"

"אנחנו משפחה נורמטיבית. לא מתחמקים משום תשלום. משלמים את כל המיסים. הילדים שלי בעלי עסקים קטנים שמשלמים מע"מ ומס הכנסה כמו שצריך. אז מה אני יכול לעשות?".

 

משה ואורלי מתקיימים מקצבת גמלאות – היא כ-3,500 שקל והוא כ-10,000 שקל. "זה אומנם נראה יפה, אבל אנחנו עוזרים לילדים וגם לנכדים. זה שוחק. יש תרופות. טיפולי שיניים. משקפיים".

 

לבני הזוג ארבעה ילדים, הקטנה סיימה צבא לא מזמן. "היא עכשיו השתחררה. לפני חודשיים. ויש לנו עוד ילד שגר איתנו. אנחנו משתדלים לעזור במה שאנחנו יכולים וחוסכים. אולי באמת העירייה בונה ומשפרת ומוסיפה דברים לקישוט בעיר, אבל אצלנו בשכונה אני לא מרגיש את זה. וכל שנה הארנונה עולה. מישהו צריך לפקח על זה מלמעלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה אביטל וחשבון הארנונה שצמח
מומלצים