שתף קטע נבחר
 

יצואנים, אל תחמיצו את הזדמנות הדולר

הדולר נושק ל- 4 שקלים ונסחר מול האירו ברמות בהן לא שהה כבר 11 שנים. במקום לנסות לנחש "לאן ילך הדולר" מומלץ לגדר את סיכון החשיפה לדולר. שלא תבכו אחר כך שהדולר שוב ירד

בעת כתיבת שורות אלו שער הדולר נושק לשער של 4 שקלים. עד לפני חודשים ספורים איש לא צפה זאת. אל תטעו, הסיבה לרמה גבוהה זו אינה קשורה למצב הכלכלי בישראל, אלא לעוצמת הדולר מול מטבעות אחרים ובעיקר מול האירו, שקרס בשיעור של 17% בששת החודשים האחרונים, מתוכם 8% מתחילת השנה. כיום נסחר הדולר ברמות של 1.12 אירו לדולר - רמה בה לא שהה כבר 11 שנים.

 

יצואן, הזדמנות אחרונה לגדר את שער הדולר

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

האירו מול הדולר בעשר השנים האחרונות

 (המקור: חיסונים פיננסים) (המקור: חיסונים פיננסים)
(המקור: חיסונים פיננסים)

לצפייה בגודל המלא

 

היצואנים לגוש הדולר מרגישים כאילו הגיעו אל המנוחה והנחלה. לעומתם, יצואנים לגוש האירו בוכים. האירו התמוטט לחלוטין, והוא נסחר מול השקל ברמות הנמוכות מ-4.50 שקלים לאירו, שבהן לא נסחרו כבר 12 שנים. ממדגם שערכה חיסונים פיננסים עולה ש-83% מהיצואנים נהנים מעליית הדולר ו-28% נפגעים מירידת שער האירו. המשמעות היא שמספר הנהנים מעליית הדולר גבוה פי-שלושה מאלו הנפגעים מהאירו. עם זאת יש יצואנים החשופים לשני המטבעות.

 

דולר-שקל לעומת אירו-שקל בחמש השנים האחרונות

 (המקור: חיסונים פיננסים) (המקור: חיסונים פיננסים)
(המקור: חיסונים פיננסים)

לצפייה בגודל המלא

 

"מדהים עד כמה הזיכרון האנושי קצר", אמר לי השבוע סמנכ"ל כספים של אחת היצואנים הגדולות במשק, "עד לפני חמישה חודשים יצואנים רבים היו מוכנים לחתוך אצבע כדי לקבל שער של 3.60 שקלים לדולר. עכשיו, כשהם יכולים לגדר שנה קדימה לפי שער של 3.96 שקלים ויותר, הם לא עושים כלום, כאילו שהשער הזה מובטח להם לשנים קדימה", הוסיף בחצי חיוך, "אותם חזאים שאמרו לפני חצי שנה שהדולר הולך ל-3.00 שקלים, אומרים עכשיו בלי להתבייש שהוא הולך ל-4.20 שקלים" (גידור של סיכונים, באמצעות אסטרטגיית השקעות, נועד לנטרל הפסדים שעלולים להיגרם בין היתר משינויים חדים בשערי מטבע החוץ).

 

היצואנים שואלים את השאלה הלא נכונה

יצואנים כל הזמן שואלים את עצמם את השאלה הלא נכונה: לאן הולך הדולר? השאלה אינה לאן הדולר הולך, אלא עם איזה שער דולר הפירמה תחיה טוב. רמת השערים הנוכחית של הדולר הינה רמה מצוינת. איך קובעים זאת? ניתן לבחון את שער הדולר הממוצע 12 חודשים אחורה, 36 חודשים אחורה ו-60 חודשים אחורה:

 (המקור: חיסונים פיננסים) (המקור: חיסונים פיננסים)
(המקור: חיסונים פיננסים)

לצפייה בגודל המלא

 

ניתן לראות מן הטבלה שהיצואנים התרגלו לחיות לפי שער דולר ממוצע של 3.67 שקל בלבד בחמש השנים האחרונות. על ידי עסקאות גידור עתידי הם יכולים כעת להבטיח את מלוא שנת 2015 ואפילו מעבר לכך, לפי שער דולר הגבוה ב-8.4% ממה שהתרגלו לחיות איתו. זהו הפרש מדהים שקורה לעתים רחוקות ביותר.

 

למעשה, השער טוב באופן כה בולט, עד כי יצואן שלא מגדר ברמות השערים הללו גורם עוול לפירמה שלו. אסור שיצואנים שלא גידרו יבואו בעתיד לבכות להתאחדות התעשיינים ולמכון היצוא שהדולר נמוך, כי ישאלו אותם בצדק: למה לא גידרתם כשהדולר היה גבוה?

 

ניהול סיכוני מט"ח

יש יצואנים שלפתע חושבים שהם מבינים לאן הדולר הולך. יצואנים, ראו הוזהרתם! שנים של אכזבות ושל טעויות בהבנת הכיוון לא מונעים מכם להיאחז שוב במקסם השווא הזה כאשר את הרעיון הבסיסי פספסתם: הרעיון שנקרא ניהול סיכוני מט"ח.

 

אם תמכרו עכשיו הרבה דולרים עתידיים בשער המצוין של נניח 3.96, והדולר יוסיף לעלות, בכל מקרה תוכלו למכור בעתיד עוד דולרים בשערים גבוהים יותר. אך אם יתממש הסיכון והדולר יתחיל שוב לרדת (והוא יכול לרדת גם חזק מאד, כזכור) אין לכם הגנה וכל שייוותר לכם זה לחשוב איזה פספוס גדול היה לא לגדר ומה עושים כעת כאשר הדולר שוב מתחיל להידרדר.

 

גם מה שקרה עם הבנק המרכזי השוויצרי מטריד מאד. בנק ישראל, כמו כל בנק מרכזי אחר בעולם, קיבל בתדהמה את השבירה של הבנק המרכזי של שוויץ. זה אומר שבנק ישראל לא ייצר פה בעתיד רצפה לשער הדולר כי הוא יפחד. יתירה מזו, זה אומר שהספקולנטים ניצחו, ולכן כל יצואן בר דעת חייב לגדר את הדולר לטווח רחוק ככל הניתן.

 

ד"ר אדם רויטר הוא יו"ר רויטר מידן ומנכל חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים