זעם על ר"מ יפן: נסעת לישראל, עצבנת את דאעש
היפנים המאופקים לומדים לפתע להתמודד עם טרור איסלאמי, ורבים מהם רואים ברה"מ - שהחליט לתרום 200 מיליון דולר למלחמה בג'יהאד - אחראי למשבר בני הערובה שבהם מחזיק דאעש. "בשביל מה היינו צריכים את זה? שיתמקד בבעיות מבית"
מראש הממשלה ועד לאזרח הפשוט, היפנים נראו אתמול (א') מוכי תדהמה מהסרטון שבו הוצג אחד החטופים היפנים שבהם מחזיק ארגון "המדינה האסלאמית" (דאעש) מראה תמונה של גופת חברו, שהוצא לפי החשד להורג על ידי הג'יהאדיסטים.
עוד חדשות בעולם :
- טרמפ למלך סעודיה: כשאליזבת שמה רייס
תשומת הלב ביפן מתמקדת כעת במאמצים להציל את החטוף השני, ויש כבר מי שמותחים ביקורת על ראש הממשלה שינזו אבה, שלדבריהם, בהחלטתו להנהיג מדיניות יפנית אסרטיבית יותר אחראי במידת מה למשבר בני הערובה.
ראש הממשלה אבה הופיע ביום ראשון בבוקר בערוץ NHK היפני ונראה קודר. הוא דרש מדאעש לשחרר את העיתונאי קנג'י גוטו בן ה-47, ואמר כי סביר להניח שסרטון הווידאו שבו הוא נראה מחזיק תמונה של גופת החטוף היפני השני, הרונה יוקאווה, אותנטי. הוא שלח תנחומים למשפחתו ולחבריו של יוקאווה בן ה-42, שנחטף בסוריה בשנה שעברה. אמש אישר הרדיו של דאעש כי הסרטון אמיתי, וכי יוקאווה הוצא להורג.
אבה סירב להגיב על המסר שהועבר בסרטון הווידאו שפורסם בסוף השבוע, ושבו דרש דאעש לשחרר אסירה ג'יהאדיסטית שניסתה לבצע פיגוע בירדן ב-2005 ונשלחה שם לכלא. דאעש אמר כי בתמורה לשחרורה יסכים לשחרר את החטוף היפני הנותר. אבה אמר כי הממשלה עדיין פועלת בניסיון להביא לפתרון המשבר, והדגיש שוב כי יפן מגנה את הטרור. "אני חסר מילים", אמר אבה, "אנחנו מגנים בתוקף מעשים כאלה".
הביקורת על אבה נובעת מהניסיון שלו להרחיב את התפקיד שממלאים החיילים היפנים בעולם. יפן הקפידה במשך שנים באדיקות להתמקד בפעילות לצורכי הגנה עצמית בלבד, בהתאם לחוקה הפציפיסטית שגובשה במדינה אחרי התבוסה שלה במלחמת העולם השנייה. אבל במהלך ביקורו במזרח התיכון בשבוע שעבר הכריז אבה כי יפן תתרום 200 מיליון דולר כסיוע הומניטרי למדינות הנלחמות בג'יהאדיסטים, ודאעש פרסם בתגובה סרטון של החטופים, והודיע כי הוא דורש מאבה סכום כסף דומה כדמי כופר על השניים.
כ-100 מפגינים, חלקם מניפים כרזות עם הכיתוב "אני קנג'י" ו"שחררו את גוטו", הפגינו אתמול מול מעון ראש הממשלה ודרשו ממנו להציל את החטוף שנותר בחיים. המפגין קנג'י קוניטומי, בן 66, האשים את אבה כי הביא על עצמו את משבר בני הערובה: "זה קרה כשראש הממשלה ביקר בישראל. אני חושב שיש לזה קשר, יכול להיות שהם ראו את זה כסוג של פרובוקציה, אולי אפילו פרובוקציה גדולה", אמר.
ג'ון הורי, עיתונאי עצמאי, אמר כי ליפן, המוגבלת על ידי חוקתה שלה, יש עמדה מעט שונה משל ארה"ב ואירופה לגבי המזרח התיכון, וכי עד כה היא הצליחה טוב יותר להימנע ממתקפות טרור כמו אלה שהמערב היה נתון להן. "ליפן יש דרך משלה של שלום ודיפלומטיה, ובה היא צריכה לדבוק", אמר.
קנת קאלדר, מומחה ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס בוושינגטון, אמר כי האופי הקונפורמיסטי של החברה היפנית הופך
אירועים כמו משבר בני הערובה הנוכחי למטלטלים במיוחד עבור תושביה. "לטראומה הזו יש לצרף את העובדה שרוב היפנים לדעתי לא ראו את זה מגיע", הוא מסביר, "רבים יבינו כתוצאה מכך שגם הם חלק מהחברה העולמית, ולא רק איזו אומה מבודדת על אי".
טושיקו אוקדה (68), שניהלה בית ספר לאנגלית באחד מפרברי טוקיו, נדהמה מהחדשות ומתפללת לשלום החטוף השני. "אני חושב שההתנהלות השטחית והשגויה של ראש הממשלה אבה גרמה לדרישת הכופר הזו", אמרה, "אולי הוא צריך להתעסק בבעיות מבית".