יוון תשנה את אירופה? "תם עידן ההשפלה"
למפלגת "סיריזה", המתנגדת לצעדי הצנע שכפתה אירופה על יוון תמורת חבילת הסיוע, חסרו רק שני מושבים כדי לזכות ברוב מוחלט בפרלמנט. היו"ר אלכסיס ציפרס יקים ממשלה עוד השבוע: "נפעל לפתרון הוגן מול אירופה, אבל כבוד היוונים מעל הכול". הערכה: הניצחון יחזק תנועות דומות ביבשת
מנהיג מפלגת השמאל הרדיקלי היוונית "סיריזה", שרשמה אמש ניצחון מוחץ והיסטורי בבחירות הכלליות, הבטיח הלילה (יום ב') כי אחרי חמש שנים של צעדי צנע וקיצוצים קשים שפגעו מאוד באיכות החיים של היוונים, תם עידן "ההשפלה והסבל" שכפו על יוון האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית.
עוד חדשות בעולם :
- זעם על ר"מ יפן: נסעת לישראל, עצבנת את דאעש
- ניו יורק נערכת ל'סופה הכי גדולה בתולדותיה'
- אפליקציה למתחתנים: כמה פרות שווה אשתי?
- חרא יהודי, שטן: כתב תועד עם כיפה בשבדיה
הבוקר, אחרי ספירת 99% מקולות הבוחרים, התברר כי "סיריזה" השיגה 149 מ-300 המושבים בפרלמנט - 36.3% מהקולות, 8.5% יותר מלמפלגה השמרנית "הדמוקרטיה החדשה" בראשות ראש הממשלה המכהן אנטוניס סמאראס. התוצאות הללו התפרסמו בתום ערב דרמטי, שבו התברר כי הצלחתה של "סיריזה" גדולה כל כך עד שהיא קרובה להשיג רוב מוחלט: לו הייתה משיגה שני מושבים נוספים ומגיעה ל-151, היא הייתה יכולה לשלוט ביוון לבדה.
היום צפוי ציפרס לפתוח במשא ומתן קואליציוני עם מפלגת "היוונים העצמאים" הקטנה, שכמו "סיריזה" מתנגדת לתנאים שבמסגרתם ניתנה ליוון חבילת הסיוע מצד האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. גורם במפלגתו אמר כי הוא עשוי להקים ממשלה כבר מחרתיים. "יוון משאירה מאחוריה את עידן הצנע הקטסטרופלי, היא משאירה מאחוריה את הפחד והאוטוריטריות, היא משאירה מאחוריה חמש שנים של השפלה וסבל", אמר ציפרס לאלפים מתומכיו בנאום ניצחון באתונה.
הניצחון של "סיריזה" מסמל דחייה של מודל הסיוע למדינות גוש האירו הסובלות ממשבר כלכלי, במתכונת שקידמה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. הוא עשוי לחזק תנועות בעלות קו שמאלני רדיקלי דומה באירופה, כמותנועת "פודמוס" בספרד.
סיסמת הבחירות של "סיריזה" - "התקווה מגיעה!" - שבתה כנראה את לבבות המצביעים שנקרעו תחת קיצוצי התקציב האדירים של יוון והעלייה הגדולה במסים במהלך שנות המשבר הכלכלי, שבהן עלה שיעור האבטלה ל-25% ומיליונים ירדו אל מתחת לקו העוני. גרמניה הדגישה גם בימים האחרונים כי יוון חייבת לכבד את התנאים שקיבלה במסגרת ההסכם על חבילת הסיוע של 240 מיליארד אירו, חבילת סיוע שהגנה על יוון מפני פשיטת רגל אבל הייתה כרוכה בהקרבות קשות מצד היוונים.
ציפרס אמר כי בכוונתו לשתף פעולה עם עמיתיו מנהיגי גוש האירו כדי למצוא "פתרון הוגן שיועיל לשני הצדדים", אבל אמר כי טובתם של אזרחי יוון נמצאת מבחינתו במקום הראשון. "בראש סדר העדיפויות שלנו עומדת השאיפה שארצנו ובני עמנו יקבלו בחזרה את כבודם האבוד", אמר.
הוא הבטיח להשאיר את יוון בגוש האירו וריכך מעט את הרטוריקה שלו, אבל עלייתו לשלטון צפויה כאמור לעודד תנועות דומות ברחבי אירופה, כמו גם מנהיגים בזרם המרכזי של אירופה כמו נשיא צרפת פרנסואה הולנד וראש ממשלת איטליה מתיאור רנצי, הטוענים כי מדיניות הצנע השמרנית לא הצליחה לייצר את הצמיחה הכלכלית שאירופה זקוקה לה כדי לצאת לגמרי מהמשבר הכלכלי העולמי.
שר החוץ של פינלנד, ארקי טומיוג'ה, היה ישיר יותר ואמר כי הוא מאמין שהתוצאה תשנה את הדיון באירופה ותשים דגש רב יותר על צמיחה
ועל אבטלה: "זו סטירה למה שאני רואה כמדיניות כלכלית ימנית מאוד באירופה", אמר טומיוג'ה הסוציאל-דמוקרט.
כך או כך, לכלכלת יוון לא צפויה התאוששות מהירה מהמשבר, וציפרס יצטרך להתמודד עם בעיות גדולות מאוד. הניצחון שלו גם מעלה את האפשרות של משא ומתן קשה עם השותפים האירופים, בהם מרקל. הסכם הסיוע של יוון עם גוש האירו צפוי להסתיים ב-28 בפברואר, והאתגר המיידי של ציפרס יהיה ליישב את הספקות בנוגע להזרמה הבאה של 7 מיליארד אירו במסגרת הסיוע הבינלאומי. שרי האוצר של האיחוד האירופי צפויים לדון היום בנושא בבריסל.