מה עושה אדם שלא יכול לשתות מיין ההבדלה?
שאלה:
כשאני עושה הבדלה לציבור בבית הכנסת, האם אני חייב לשתות רבע מהכוס? ומה אם אני לא יכול? (בן, שדרות).
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
תשובה:
בעשרת הדברות נאמרו שני ביטויים ביחס לשמירת שבת: "זכור את יום השבת לקדשו" (שמות כ', ח'), ו"שמור
את יום השבת לקדשו" (דברים ה', י"ב). וחכמים אמרו על זה: "זכור ושמור - בדיבור אחד נאמרו". שני ביטויים אלה מבטאים שני צדדים של התייחסות לשבת; האחת – זהירות מלעשות מלאכות ופעולות (שמור), והשנייה – פעולות אקטיביות (זכור).
הפעולות האקטיביות מתבטאות בקידוש ובהבדלה, וכך היא לשון הרמב"ם: "מצוות עשה מן התורה לקדש את יום השבת בדברים שנאמר (שמות כ'): 'זכור את יום השבת לקדשו', כלומר זכרהו זכירת שבח וקידוש, וצריך לזכרהו בכניסתו וביציאתו, בכניסתו - בקידוש היום, וביציאתו - בהבדלה" (רמב"ם הלכות שבת פרק כט, א).
כיצד מקיימים מצוות אלו? מן התורה, די בהזכרת השבת במילים ובתפילה. אולם חכמים קבעו לומר את הקידוש וההבדלה על כוס יין, כדי לכבד ולהגדיל את המצווה. כוס היין צריך שיהיה בה שיעור של רביעית הלוג (86 סמ"ק), וצריך לשתות את רוב הכוס, אולם אין חובה שהמברך עצמו ישתה את כל הכמות הנדרשת, אלא שכמות זו תישתה על ידי השומעים. דבר זה נכון גם בקידוש וגם בהבדלה שעושים בבית.
חכמים תיקנו לומר הבדלה גם בבית הכנסת, כדי להוציא אנשים שאין להם יין בביתם (שולחן ערוך, אורח חיים, סימן רצה).
גם בזמננו, כשלרוב האנשים יש יין בבית, ממשיכים לעשות הבדלה במרבית בתי הכנסת, כדי להוציא ידי חובה אנשים שאולי לא יעשו הבדלה בביתם. מכל מקום, גם בבית הכנסת אין חובה על המברך עצמו לשתות את כל הכוס.
מכאן לשאלתך: החיוב לשתיית כוס ההבדלה אינו רבע הכוס אלא רביעית הלוג, שהוא כאמור כמות נפח של כ 86 סמ"ק. אם אינך יכול לשתות רוב כמות זו, אפשר לתת את הכוס לאחרים שישתו. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא).
- לאחרונה יצא ספרו של הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר, "אור כוכב" - רעיונות לפרשת השבוע ולמועדים, ושו"תים בענייני דיומא.
- לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.