יוון לא תפרוש מגוש האירו - היא לא מסוגלת
באירופה מבינים שהנזק הכלכלי ליוונים יהיה בגדר אסון פיננסי ולכן יוון לא תפרוש מגוש האירו למרות האיומים. החשש הוא מניצחונות נוספים של מפלגות קיצוניות ביבשת שיקראו לפירוק הגוש. דעה
הבחירות שהתקיימו אתמול ביוון מביאות למהפך פוליטי וכלכלי. כאחת הכלכלות הנחשלות בגוש האירו, יוון סובלת ממשבר כלכלי חריף ומתמשך מזה שש שנים, המלווה באבטלה חריפה, בירידה חדה בתוצר הלאומי וירידה ברמת החיים.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה :
- נתונים מאשרים: יוון נחלצה מהמיתון
- שירת הבוזוקי של האירו
- גרמניה: גוש האירו בשל לעזיבת יוון
- עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
על רקע הזה עלתה לשלטון מפלגת "סיריזה" שהבטיחה "כלכלה אחרת". במקום כלכלת "צנע" שנכפתה על יוון על ידי גרמניה באמצעות הבנק האירופי, מבטיחה סיריזה מדיניות גרעונית מרחיבה. היא איימה לצאת מגוש האירו ולצמצם את חובה החיצוני על ידי "תספורת". היום נודע שיו"ר סיריזה, אלכסיס ציפרס, חתם על הסכם קואליציוני עם מפלגת ימין - "היוונים העצמאיים" והשיג רוב בפרלמנט.
כרגיל, "מה שרואים מכאן לא רואים משם", והצהרות טרום בחירות, בעיקר קיצוניות הנוגעות ברגישויות ותחושות המוני המצביעים, אינן ברות יישום כפשוטן. גם במקרה זה הקריאות הקיצוניות למעבר לכלכלה אחרת, אינן ברות יישום, בוודאי לא בטווח הקצר.
לאחר שסיריזה תקבל רוב מוחלט בפרלמנט, ואלכסיס ציפרס, מנהיגה, יעמוד בראשות הממשלה, יהיה צורך דחוף להחליט על מדיניות אחראית, ברת יישום.
יוון תבקש פריסת חובות והקלות בצנע
קרוב לוודאי שיוון לא תודיע על פרישה מגוש האירו, אלא תלחץ על חברות הגוש לשבת איתה לתכנית שאולי תוביל להקטנת החוב החיצוני בהסכמה, להזרמת הלוואות נוספות והקלה מסוימת במדיניות הצנע. כידוע שיעור האבטלה והעוני ביוון שבר את השיא האירופי.
האלטרנטיבה של "שבירת הכלים" אולי תשיג נקודות פוליטיות (שאינן נחוצות לאחר הבחירות) אך לא תשרת את מטרות יוון. להכריז על פשיטת רגל ולעבור למטבע הדרכמה עלול להעצים את המשבר הכלכלי, להקטין את התמיכה הכלכלית לה זוכה יוון מצד שותפותיה ולהגדיל באופן ניכר את מחיר החוב החיצוני שלה. אירופה לא תסכים לשמוט את החובות והיא יכולה לנתק סחר עם יוון, דבר שיקשה על כלכלת אתונה.
לפיכך דיבורים לחוד ומעשים לחוד. איני צופה מהלכים דרמטיים מצד הממשלה החדשה, אך כן הפעלת לחץ להקל על הכלכלה היוונית הזקוקה לרפורמות מרחיקות לכת. למעשה אין היום ענף כלכלי מבטיח שיכול לשים את יוון על המפה הכלכלית האירופית והגלובלית פרט לתיירות.
יוון זקוקה הרבה יותר לאירופה מאשר הגוש האירופי ליוון. עם תל"ג של כ-200 מיליארד דולר ב-2013 (לאחר ירידה מתמשכת של כ-30% מאז 2008), הכלכלה היוונית אינה פקטור בכלכלה האירופית עם תוצר גולמי של יותר מ-12 טריליון דולר. החשש באירופה אינו מיציאת יוון מהגוש האירופאי בפני עצמו, אלא בהשלכות החברתיות והפוליטיות של הבחירות ביוון על מדינות חלשות אחרות בגוש. החשש הוא מהקצנה חברתית ותמיכה במפלגות קיצוניות הן בימין והן בשמאל. במיוחד הדבר נוגע למדינות פורטוגל וספרד הנמצאות במצב כלכלי קשה.
מעניינת תגובת שוקי המניות באירופה הבוקר. למרות החששות ממפולת בשווקים ובשער האירו, השווקים הגיבו באיפוק רב ורוב מדדי המניות כולל גרמניה, צרפת ואנגליה עולים. ההתרגשות לפיכך מהמתרחש ביוון כנראה אינה באמת סוערת.
הכותב הוא דקאן בי"ס סרנת לניהול במרכז ללימודים אקדמיים (מל"א) ויו"ר סיגמא בית השקעות