רצח התובע בארגנטינה: סוכנות המודיעין תפורק
לשכתה של הנשיאה קירשנר טענה בסוף השבוע כי סוכנים מושחתים בשירות המודיעין אחראים לרציחתו של אלברטו ניסמן שחקר את הפיגוע בבניין הקהילה היהודית. בנאום טלוויזיוני הציגה קירשנר את החוק והכחישה הטיוח
נשיאת ארגנטינה כריסטינה קירשנר הודיעה הלילה (ג') כי תגיש חוק לפירוק סוכנות המודיעין (SI), כמה ימים לאחר שלשכתה טענה שסוכנים מושחתים בסוכנות היו אחראים לרציחתו של התובע אלברטו ניסמן, שחקר את הפיגוע בבניין הקהילה היהודית בשנת 1994.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
עוד חדשות בעולם:
הסופה "ההיסטורית" החלה: מצב חירום הוכרז
F-16 התרסק בבסיס נאט"ו בספרד, 10 נהרגו
זו לא טרגדיה יוונית: גל אנטי-צנע באירופה
בהודעתה מסרה כי במקומה של סוכנות SI, סוכנות המודיעין הראשית במדינה, תוקם סוכנות המודיעין הפדרלית שמנהלה ימונה על-ידי הנשיא ומינויו יהיה כפוף לסנאט במדינה. "ביצוע הרפורמה הזאת הוא חוב לאומי", אמרה קירשנר. "אנחנו צריכים ששירותי המודיעין יהיו שקופים יותר כי הם לא משרתים את האינטרסים של המדינה".
בנאום ששודר בטלוויזיה הממלכתית נראתה קירשנר יושבת על כיסא גלגלים, זכר לבעיות הרפואיות שחוותה לאחרונה, ואמרה כי ארגנטינה לא תרוויח דבר מהסכם עם איראן. כזכור, ניסמן האשים את ממשלתה של קירשנר בטיוח חקירת הפיגוע כדי לקבל נפט זול יותר מאיראן.
"לא הגיוני לחשוב שבכלל אפשר להטיל חשד על הממשלה שלנו במהלך כזה", אמרה קירשנר בנאום הטלוויזיוני שנמשך שעה. הנשיאה קראה לקונגרס לאשר את החוק, שיוגש על-ידה בסוף השבוע לפני נסיעתה לסין.
ממשלת ארגנטינה טענה בסוף השבוע כי ההאשמות של ניסמן ומותו קשורים למאבק איתנים שהתרחש בזרועות המודיעין של המדינה סביב סוכנים שפוטרו לאחרונה מתפקידים. ראש הסגל של קירשנר אניבל פרננדס אמר לרויטרס ביום שישי כי אחד הסוכנים שפוטר ניצל את ניסמן ופיטם אותו במידע שגוי.
"כשהתובע היה בחיים הם היו צריכים אותו במאבק נגד הנשיאה, ואז כשהם הבינו שהם לא צריכים אותו, הוא מת", האשים פרננדס, שאף טען כי לדעתו, ניסמן כלל לא כתב את הדו"ח. "עבדתי איתו לא מעט. הוא מומחה במשפטים, אבל אין סיכוי שהוא כתב את הדו"ח המטופש הזה. היו סביבו אנשים שעבדו לפי אג'נדה אחרת".
ראש מערך סוכנויות המודיעין של ארגנטינה הוחלף בחודש דצמבר האחרון, דבר שהוביל לפיטורי סוכנים שסייעו לחקירתו של ניסמן. התובע טען כי סוכן באחת הזרועות היה חלק מהקנוניה של קירשנר לפטור את האיראנים מהחשדות בביצוע הפיגוע.
אחד הסוכנים שפוטרו היה אנטוניו סטיוסו, קצין מודיעין בכיר שסייע לניסמן. הממשלה הארגנטינאית טוענת כי סטיוסו מסר לניסמן מידע שגוי בנוגע להקטור ירימיה ורמון אלה הקטור בוגדו, שלבסוף נכללו בכתב התביעה של ניסמן. עם זאת, משרד המודיעין הכחיש כי השניים היו סוכנים חשאיים בשירות הממשלה.
גופתו של ניסמן נמצאה בדירה יממה בלבד לפני שהיה אמור להעיד בפני הפרלמנט ולהציג את הדו"ח שחיבר על הפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס בשנת 1994, שגבה את חייהם של 85 בני אדם.
במסגרת חקירת מותו של ניסמן, עשרה שוטרים שהיו אמונים על הגנתו נחקרו. בין היתר נחקר כמה זמן לקח לשני השוטרים שהוצבו מחוץ לדלת הדירה של ניסמן להודיע למפקדים שלהם שהוא אינו עונה לטלפון שלו. העשרה הושעו מתפקידם לאחר שניסמן נמצא מת.
שבוע קודם לכן האשים ניסמן את הנשיאה כריסטינה קירשנר ומקורביה, בהם שר החוץ הקטור טימרמן, בטיוח החקירה וניהול משא ומתן חשאי עם איראן כדי להימנע מהענשת האחראים למתקפת הטרור. הרשויות בארגנטינה טענו בתחילה כי ניסמן התאבד בירייה, אך מאוחר יותר התברר כי לא נמצא אבק שריפה בידו ואף נמצאו טביעות אצבע ורגל בדירה שאינן שייכות לו. הנשיאה קירשנר ביצעה סיבוב פרסה. "אני משוכנעת שזו לא הייתה התאבדות", אמרה הנשיאה במאמר שפרסמה בחשבון הטוויטר שלה. "אין לי הוכחות, אך יש לי ספקות".