שתף קטע נבחר

 

70 שנה לשחרור אושוויץ: 'למה פוטין לא כאן?'

כשהצבא הסובייטי שחרר את מחנה ההשמדה ב-27 בינואר 1945 הוא נתקל בערימות של גופות ובאסירים על סף מוות. היום נערך טקס לציון 70 שנה לשחרור המחנה בהשתתפות מנהיגים מהעולם. ניצולי שואה זועמים על אי זימון נשיא רוסיה: "פוטין צריך להיות כאן. הסובייטים הם ששחררו אותנו"

כשהצבא הסובייטי נכנס למחנה אושוויץ בדיוק לפני 70 שנה כדי למצוא בו ערימות של גופות ואסירים על סף מוות, חייל רוסי לקח בזרועותיו ילדה רעבה בת 11 ונענע אותה בעדינות ודמעות בעיניו.

 

כך שחררנו את אושוויץ. עדות של חייל סובייטי

 

עוד חדשות בעולם :

לוב: חמושים פרצו למלון פאר ולקחו בני ערובה

הטביעה למוות את כלבהּ בשירותי שדה"ת

מזרח ארה"ב משותק: "סופה מסכנת חיים"

זו לא טרגדיה יוונית: גל אנטי-צנע באירופה

 

אותה ילדה, כיום היא בת 81, לא יודעת מי החייל שנשא אותה, אולם היא עדיין אסירת תודה לו וליתר החיילים הסובייטים ששחררו את מחנה ההשמדה ב-27 בינואר 1945. עבור פולה לייבוביץ', זו בושה שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא יהיה בין המנהיגים האירופאים שישתתפו היום (יום ג') בטקס לציון 70 שנה לשחרור המחנה מידי הנאצים. היעדרותו של פוטין נרשמת על רקע המתיחות הגדולה בין רוסיה לבין המערב סביב סוגיית התערבות הקרמלין באוקראינה.

 

הייתה ילדה רעבה בת 11 בזמן שחרור המחנה. פולה לייבוביץ', ניצולת שואה מאושוויץ (צילום: AP) (צילום: AP)
הייתה ילדה רעבה בת 11 בזמן שחרור המחנה. פולה לייבוביץ', ניצולת שואה מאושוויץ(צילום: AP)

לייבוביץ' מצביעה על תמונתה כילדה במחנה ההשמדה (צילום: getty images) (צילום: getty images)
לייבוביץ' מצביעה על תמונתה כילדה במחנה ההשמדה(צילום: getty images)


למסירת פריטים אישיים מהשואה ניתן לפנות ליד ושם: 02-6443888

החפצים ששרדו את אושוויץ    (צילום: ניצן דרור עפר מאיר ואלי סגל)

החפצים ששרדו את אושוויץ    (צילום: ניצן דרור עפר מאיר ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"פוטין צריך להיות כאן", אמרה לייבוביץ'. היא הגיעה מביתה בעיר אנסינו שבקליפורניה כדי ליטול חלק בטקסי הזיכרון בארץ הולדתה. "הם (הסובייטים) היו המשחררים שלנו".

 

נשיאי גרמניה ואוסטריה ישתתפו, נשיא רוסיה לא

בין המנהיגים שכן ישתתפו בטקס החגיגי יהיו נשיאי גרמניה ואוסטריה, שתי מדינות שעמלו רבות בעשורים האחרונים כדי לכפר על החטאים שלהן, נשיא צרפת פרנסואה הולנד ואחרים.

ארצות הברית תשלח משלחת בראשות שר האוצר היהודי ג'ק לו.

 

פולין החליטה ככל הנראה להדיר את פוטין מהטקס באושוויץ, אף שגורמים במדינה לא יודו בכך בגלוי. מארגני הטקס, המוזיאון הממלכתי אושוויץ-בירקנאו ומועצת אושוויץ הבינלאומית, העדיפו השנה לשנות את פרוטוקול הטקס השנתי ולהימנע משליחת הזמנות אישיות מנשיא פולין לעמיתיו הזרים. במקום זאת, הם שאלו מדינות שתורמות לאושוויץ, בהן רוסיה, את מי הן מתכוונות לשלוח לטקס השנה לציון 70 שנים לשחרור מחנה ההשמדה.

 

משרד החוץ הפולני מסר בתגובה כי פוטין היה יכול לבוא לטקס אם היה רוצה בכך.

 

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)
הדיון סביב השתתפותו של נשיא רוסיה בטקס בפולין מתרחש כאמור על רקע היחסים הרעועים בין מוסקבה לבין המערב, בייחוד לאחר שרוסיה סיפחה את חצי האי קרים האוקראיני וממשיכה לתמוך בבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה. פולין נחשבת לאחת המבקרות הגדולות ביותר של רוסיה מבין מדינות אירופה בעיצומו של המשבר החמור ביותר בין מזרח אירופה למערב מאז סיום המלחמה הקרה.

 

עדיין זוכרת את הנאום המרגש של פוטין לפני עשור

למרות היעדרותו של פוטין מהטקס, לרוסיה תהיה נציגות בראשות ראש הלשכה של פוטין סרגיי איבנוב. "זה לא טוב", אמרה לייבוביץ'. היא נכחה בטקס לציון 60 שנה לשחרור מחנה ההשמדה לפני עשור והתרגשה מאוד מנאומו של פוטין ומדבריו נגד האנטישמיות.

 

ניצולי שואה נוספים שנשאלו לגבי האישיות שאמורה לייצג את רוסיה בטקס באושוויץ לא רצו לדון בנושא, ואמרו שהיום זה הזמן לכבד את קורבנות השואה ולא להיכנס לוויכוחים פוליטיים. כמה מהם נתקפו בפרץ של רגשות כשהוזכר הסכסוך באוקראינה, אותה מדינה שסייעה לנאצים לרצוח יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא צרפת הולנד בפגישה עם צעירים יהודים באתר הזיכרון לשואה בפריז (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא צרפת הולנד בפגישה עם צעירים יהודים באתר הזיכרון לשואה בפריז(צילום: AP)

אלא שלא כל הסובייטים היו גיבורים. כמה מהם אנסו לאחר המלחמה נשים יהודיות ששרדו את מחנות המוות. "להרבה אנשים יש זיכרונות רעים מהשחרור הזה, אבל לי יש טובים. אני אסירת תודה", אמרה לייבוביץ'.

 

נתן גרוסמן, ניצול שואה שמתגורר כיום במינכן, גם חושב שהיה צריך להזמין את פוטין לטקס באושוויץ. "הם הקריבו את חייהם כדי לשחרר אותנו. הם איבדו את חייהם ואנחנו צריכים לכבד אותם", הוא אמר.

 

היום תוכנן באו"ם אירוע מיוחד לציון יום השנה ה-70 לשחרור אושוויץ, אולם הוא נדחה למחר בעקבות סופת השלגים העזה בצפון-מזרח ארה"ב. מזכ"ל האו"ם באן קי מון, נשיא ישראל ראובן (רובי) ריבלין ויו"ר יד ושם אבנר שלו צפויים לשאת דברים באירוע המיוחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ניצולי שואה בשער מחנה אושוויץ
צילום: EPA
צילום: AP
השנה לא נשלחו הזמנות אישיות למנהיגים. פוטין
צילום: AP
מומלצים