שתף קטע נבחר

אמנות ירושלמית: סיור בשכונת עין כרם

מפעל לשוקולד, פרופסור למוזיקה, משוררת שבור ביזנטי מקשט את מטבח ביתה, צלמת שתעשה אתכם ענתיקה וכל זאת עוד לפני שהזכרנו את שלל המסעדות והכנסיות המוכרות לכולנו. ברוכים הבאים לעין כרם הציורית המזמינה אתכם לסיור אמנותי מסוג אחר

שכונת עין כרם שבירושלים מוכרת לכולנו על שלל מסעדותיה ואתריה ההיסטוריים. עם זאת, בשנים האחרונות פוקדים אותה מטיילים רבים מהארץ ומחו"ל דווקא כדי לפגוש באמניהָ שמתגוררים בבתי האבן העתיקים, ומציגים את מרכולתם בחצרות בתיהם. 

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

השכונה הירושלמית היפהפייה היא לא פחות מאשר כפר אמנים ובו קשת רחבה של סגנונות ומרקעים שונים, היוצרים פסיפס מרתק וססגוני. מורדות הטרסות העתיקות, כרמי הגפנים והזיתים, בוסתנים, מנזרים וכנסיות, וגם הבתים העתיקים הפזורים על מדרונות ההרים ובין סמטאותיהָ הצרות - כל אלה יוצרים תמונת נוף נדירה ביופיה, שמספרת את סיפורו הייחודי של הכפר ושל האמנים המתגוררים בו וממשיכים מסורת ארוכת שנים.

 (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)
 

בית לאמנים

לאורך השנים עין כרם היוותה מקור השראה לאמנים רבים, החל ממוזיקאים, עבור באלו העוסקים באומנות פלסטית ועד לכותבים ומלחינים. כך למשל, ראובן רובין יצר סידרה שלמה סביב עין כרם, נחום גוטמן וציונה תגר ביקרו וציירו את נופיהָ הבלתי נגמרים ויהודה עמיחי ויוסי גמזו חרזו לה שירים.

 

צילום: רון פלד

צילום: רון פלד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

משיכתם של האמנים לשכונה ממשיך להתקיים עד היום, ומספר המוזיקאים שמתגוררים בה רב ומפתיע ביותר. כך למשל, מדי יום שישי מתקיים במרכז למוסיקה קלאסית, ששוכן במקום משנת 1968 ומנוהל על ידי פרופסור אלכסנדר תמיר, קונצרט פתוח שמארח נגנים מוכשרים מהארץ ומהעולם. המרכז שוכן במבנה עתיק וסביבו גן מטופח וקסום, הממוקם מעל למעיין שבלב הכפר. 

 

לצד המוזיקאים הממלאים את השכונה, התאגדו להן בשנים האחרונות מספר נשים המציעות חוויה המשלבת אומנות וכוללת ביקור בבתים עתיקים, קולינריה וסיפורים אישיים. בין היתר, ניתן לפגוש במקום בציירת שמן, אורגת בנוּל וטווה חוטים בבית המלאכות ששוכן בלב הכפר.

 (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)

מהבית המשוגע לנבל של דוד המלך

עין כרם, כאמור, היא תשתית נפלאה לעוסקים באמנות ומבקשים לשלב בין הרוח לחברה. אחד מהאמנים הללו הוא שמואל גפנן, אמן רב תחומי ואיש מופנם וצנוע שיוצר במשך שנים רבות גופי תאורה יפהפיים וכלי נבל בסגנון עתיק, בהשראת כלי הנבל של דוד המלך. 

 (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)

לצד עיסוקיו אלו, גפנן הוא גם סופר סת"ם וכתב במהלך השנים מספר ספרים בנושא קבלה. את השילוב בין האמונה לאמנות הוא מצליח להביע גם באמצעות מיצגי אבן מעשה ידיו שנושאים צפנים וכתבי סתרים. ובכלל, נדמה כי ביצירותיו ניכרת היכולת להאיר את האמת הרוחנית הגלומה בפנימיות החומר.

 

סביר להניח שלרוביכם השם גפנן מוכר יותר דווקא מעצם היותו אדריכל מוכר, וגם זה שאחראי על תכנונו של הבית ברחוב הירקון 181 בתל אביב, סמוך לכיכר אתרים, המכונה הבית המשוגע בשל הסגנון האדריכלי יוצא הדופן שלו.

 

לראות את עין כרם מלמעלה

חובבי השוקולד שביננו ייהנו במיוחד בבית השוקולד ששוכן במרכז הכפר. שם, יחכה למבקרים היצע רחב של שוקולדים טעימים וגם סדנה להכנתם.

 (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)

בלב הכפר, במתחם בית עתיק עם חצר פנימית, תמצאו בקומת הקרקע את צדוק עובדיה, צוֹרף עם נשמה ואת חנות המלאכה שלו - 'בחפץ כפיהָ'. שם יחכו לכם סדנאות העוסקות במלאכות עתיקות.

 (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)

בקומה השנייה מתגוררת רות צפתי, ילידת ירושלים, שבמשך שנים פנטזה על כתיבת ספר על אמנים ואומנות בעיר הקודש. סיפורה של צפתי מתחיל עם הגיעה לשכונה והחלטתה להתחיל במלאכת כתיבת הספר - "ירושלים - אלבום יצירה", אשר לוקח את הקוראים בו למסע מופלא במהלכו יחשפו לעשייה הירושלמית במקומות שונים ומרתקים, ברחבי העיר וכמובן בעין כרם. מומלץ במיוחד לעלות למרפסת ביתה שעל הגג, המהווה נקודת תצפית מרשימה על עין כרם מלמעלה.

 

ומתי מומלץ לבקר בשכונה? אחת התקופות היפות ביותר בשנה, היא בעת פריחתו של עץ השקד. העצים הערומים מתכסים בגלימות חגיגיות המשוות לה מראה של כלה בשמלה לבנה ושובלי בושם מתקתק מבשמים את האוויר ומבשרים על התחדשות ועל בוא האביב.

 

לאתר של רון פלד בנושא סיורים בירושלים 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
שווה ביקור. שכונת עין כרם
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים