שתף קטע נבחר
 

העליון יכריע: חוף בת ים לנדל"ן או לציבור

ביהמ"ש ידון מחר בעתירת תושבי בת ים נגד בניית שני בתי מלון ליד קו חוף קולוני ביץ'. טוענים: "יהפכו לבתי מגורים לעשירים". העירייה: "אלפי תושבים מצדדים בבנייה, התוכנית מאוזנת". אתמול הוגשה עתירה נגד תוכנית הבנייה בתל השומר, בטענה שאין לקדמה לפני בדיקות של זיהום המים והקרקע

התנגדות ירוקה נגד תוכניות בנייה במרכז הארץ: בית המשפט העליון ידון מחר (ד') בעתירה שהגישו תושבי בת ים, המתנגדת לבניית שני בתי מלון על חוף מרכזי בעיר. התושבים טוענים כי אם התוכנית תצא לפועל, תילקח מהן עוד פיסת חוף, מהאחרונות שנותרו פתוחות לציבור.

 

 

>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

העתירה דנה בעניינם של המלונות 'ביץ'', שגובהו 45 קומות, ומלון 'סי הוטל', שגובהו 26 קומות, המתוכננים להיבנות במרחק של 60-40 מטר מחוף קולוני ביץ' בבת ים. תוכניות בנייה אלה אושרו מתוקף היותן תוכניות ישנות משנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת, ועקב זאת חוק החופים שנחקק ב-2004 לא חל עליהן.

 

המאבק נגד הבנייה החל לפני 4 שנים, ובכוונת תושבי העיר שעתרו לבית המשפט לחבור לארגון מגמה ירוקה ולפורום הישראלי לשמירה על החופים, כדי למחות על תוכניות הבנייה. לפיכך צפויים התושבים להתכנס מחר בבוקר מול שערי בית המשפט כאות מחאה.

חוף קולוני ביץ' בבת ים. התושבים מתנגדים לבניית בתי מלון (צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים) (צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים)
חוף קולוני ביץ' בבת ים. התושבים מתנגדים לבניית בתי מלון(צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים)

לדברי לידיה מורדבינקין, מובילת מאבק החופים במגמה ירוקה, "אנחנו מצפים שהשופטים יחליטו להשאיר את החוף פתוח לציבור, ולא יאפשרו בניית מלונות רבי קומות עם חוף סגור למבקריהם, מהם יהנה רק מי שיכול להרשות לעצמו, ולא תושבי בת ים. מה שיוחלט בעתירה ישפיע בהמשך על עוד עשרות חופים בארץ הנמצאים בסכנה. אני קוראת לציבור להתעורר ולהצטרף למאבק שלנו, לפני שמבלי שנשים לב לא יישארו חופים פתוחים".

 

ג'קי עזרא, דובר הוועד להצלת חוף בת ים, ציין כי "זהו מאבק עקרוני לכל חופי המדינה ובפרט לבת ים. נצחון במאבק זה יהיה תקדים משפטי חשוב, שיכול לשמש כתחליף לחוק החופים שמתעכב ונדחה מספר שנים. תמוה הדבר מדוע הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל-אביב בחרה להילחם דווקא בנו, פעילי החופים, במקום לבוא ולהודות שהייתה טעות בשיקול הדעת הקיים".

 

חנה קופרמן, יו"ר הפורום הישראלי לשמירה על החופים, טענה כי "ברור לכל בר דעת שהמגדלים המתוכננים יהפכו לבתי מגורים לעשירים, כפי שקורה לאורך כל חופי המדינה - באכזיב, בחדרה, בנתניה, באשקלון, באשדוד ובמקומות רבים אחרים. המצב הקיים הוא פתח לשחיתות וחייב להשתנות בדחיפות".

 

מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה, הוסיף כי "המציאות חוזרת על עצמה, וכל פעם עומד חוף אחר בסכנה. הפעם מדובר כמעט בפיסת החוף האחרונה שנותרה פתוחה לתושבי בת ים. עד לפני חודש חוף פלמחים וחוף נחשולים היו בסכנה. אנחנו האזרחים נלחמים כל פעם מחדש על זכות הציבור לחופים פתוחים וטבעיים".

 

מעיריית בת ים נמסר בתגובה: "אל מול תושבים בודדים שעומדים מאחורי העתירה, עומדים עשרות אלפי תושבי בת ים המצדדים בבניית בתי המלון וזאת מהנימוקים הבאים: בתי המלון מהווים פחות מ-5% מכל חוף ימה של העיר, שכולו פתוח וזמין לכל תושבי ישראל; תוכנית הבינוי בחוף מאזנת באופן ראוי בין האינטרסים הציבוריים מצד אחד, לבין פיתוח ענף התיירות והמסחר מצד שני, המהווים נכס חשוב לכלכלה ולחברה הישראלית;

 

"עיריית בת ים יזמה בעצמה שינוי בתוכנית הבינוי וביטלה יותר ממחצית בתי המלון שניתן לבנות על חוף הים, וזאת מתוך שיקול דעת וראיה אחראית של הנהגת העיר ורצונה לאזן בין הצרכים הציבוריים לצרכים הכלכליים. התנגדות לכל שימוש בחופי הים לצרכים של הכלכלה והחברה הישראלית, תפגע אנושות ביכולתה של ישראל להפוך למוקד תיירות עולמי ותגרום נזק רב לכלכלה הישראלית".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "תגובת הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תימסר לבית המשפט".

 

התנגדות גם לתוכניות הבנייה בתל השומר

בתוך כך, הגישה אתמול עמותת אדם טבע ודין עתירה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד תוכנית הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) לבנייה במתחם תל השומר. לטענת העמותה, אין לקדם את תוכנית הבנייה במחנה תל השומר בהליך מזורז - לפני השלמת הבדיקות בנוגע לזיהום המים והקרקע באזור.

 

מדובר בתוכניות שאושרו בחודש דצמבר האחרון במחנה הצבאי שעתיד להתפנות לעיר הבה"דים בדרום הארץ, לטובת הקמה של כ-10,000 דירות חדשות. בעתירה טוענת עמותת אדם טבע ודין כי יש לבטל את החלטת הממשלה להכריז על בנייה במתחם תל השומר כתוכניות ותמ"ל (כלומר תוכניות שיאושרו בהליך מזורז), ולהעבירן לטיפול מערכת התכנון הרגילה בהתאם לחוק התכנון והבנייה.

 

בעתירה נטען כי "התהליך המורכב וארוך הטווח, הנדרש לשם איתור וטיפול בזיהומי הקרקע והמים המצויים במתחם תל השומר, אינו מאפשר את השגת מטרת חוק הותמ"ל, שהיא הגדלה מהירה של היצע יחידות הדיור והדיור להשכרה במדינה". 

 

בעתירה מצוטטת חוות דעתה של ראש אגף איכות מים ברשות המים, שרה אלחנני, לפיה עשרות שנות פעילות צבאית הביאו לכך שהקרקע במתחם תל השומר מזוהמת ביותר. כך נכתב כי ב-10 קידוחי הפקה מסביב למתחם התגלו חומרים "נדיפים ורעילים ביותר, חלקם אף מסרטנים, המאפיינים את הפעילויות השונות בבסיס תל השומר".

הדמיה של אחת מתוכניות הבנייה במחנה תל השומר. הליך אישור מזורז יפגע בציבור? (הדמיה: פרחי צפריר אדריכלים) (הדמיה: פרחי צפריר אדריכלים)
הדמיה של אחת מתוכניות הבנייה במחנה תל השומר. הליך אישור מזורז יפגע בציבור?(הדמיה: פרחי צפריר אדריכלים)

לדברי עו"ד אלי בן ארי, היועץ המשפטי של העמותה, לפי החוק תוכנית שאושרה מכוח חוק הותמ"ל חייבת להתחיל להתבצע בתוך 4 שנים, אחרת חובה לעיין בה מחדש. הוא ציין כי מבדיקה שערכה העמותה עולה כי גם בתרחיש האופטימי ביותר, הבנייה בשטח תל השומר תוכל להתחיל רק בעוד למעלה מ-8 שנים.

 

"לא בכדי הזמן הקבוע למימוש התוכניות הנקוב בהוראותיהן בתל השומר צפון ותל השומר מרכז הוא 20 ו-25 שנים בהתאמה", ציין עו"ד בן ארי, "אין ספק שגם בחלק קטן מיתרת הזמן הארוכה של ההמתנה לפינוי המחנות, ניתן יהיה להשלים הליך תכנוני רגיל וקפדני, וזאת בלי לסבול מהאילוצים ומתוצאות הנקיטה בהליך התכנוני המקוצר והבעייתי הנקוב בחוק הותמ"ל".

 

עוד נטען בעתירה כי למרות מטרותיה המוצהרות של הותמ"ל לפתור את מצוקת הדיור, מתוכנית תל השומר הוסרו שיעורי הדירות שיושכרו לטווח ארוך: "ללא קביעה כזו ייתכן, למשל, ש-70% מהתוכניות ייבנו וישווקו, בלי הקמת יחידה אחת להשכרה". 

 

לדברי עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל העמותה, התוכנית לבנייה במתחם תל השומר במסגרת הליך מזורז תסכן את בריאות הציבור ולא תיתן מענה אמיתי למצוקת הדיור. "תועלתה המפוקפקת היחידה של התוכנית תהיה אולי עבור מי שיבקש להציג מצג שווא בדבר תחילת מתן פתרון למצוקת הדיור על ידי אישור תוכניות בנייה ענקיות חדשות בתל השומר, אך זאת בלי שניתן לממש תוכניות אלו בשלב הנראה לעין ותוך סיכון בריאותי וזיהום סביבתי", הוא טען.

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "התוכניות קודמו בהתאם לחוק. התייחסות פרטנית לטענות בעתירה תימסר על ידי המדינה בבית המשפט".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים
חוף קולוני ביץ' בבת ים. מחר ההכרעה
צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים
מומלצים