האם מ' הפנים יסיר חסם לבניית אלפי דירות?
בעקבות הפרסום ב-ynet: מינהל התכנון במשרד הפנים יגיש בקשה להקמת ועדת בקרה, שתעקוב אחר קידום בנייה של כ-40 אלף דירות במסגרת תוכנית מתאר ארצית במרכז הארץ. מדובר בתוכנית שאושרה לפני למעלה מעשור
בעקבות חשיפת ynet: שבועיים לאחר שפורסם כי משרד הפנים מעכב תוכנית להקמת 40 אלף יחידות דיור במרכז הארץ, נודע כי ככל הנראה יוסר אחד החסמים לתוכנית. מדובר בתוכנית מתאר תמ"מ 21/3, שאושרה לפני 11 שנה ומטרתה לייצר תנאים נאותים למגורים ולתעסוקה.
- סיכום שנה: בכמה עלו מחירי הדיור ב-2014
- בכייה לדור שלם? כך חדלה המדינה לבנות במרכז
- הסחבת ברשות המקרקעין: כך נראות התלונות
>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
ואולם, ממכתב ששלחו למשרד הפנים עורכי הדין צבי שוב ואריאל פל, ושהגיע לידי ynet, עלה כי מאז שאושרה התוכנית ב-2003, קיים מלאי תכנוני של 5,100 דונם במרכז הארץ לבנייה למגורים, במסגרת ייעוד אזור נופש מטרופולינים (15%) - כאשר בהתחשב בצפיפות ממוצעת מקובלת, ניתן לאשר על שטח זה כ-40 אלף יחידות דיור. אלא שטרם שוחררו היתרי בנייה.
במכתב ששלחו עורכי הדין ממשרד עוה"ד צבי שוב העוסק בתכנון בנייה ומקרקעין, המייצגים חלק מבעלי הקרקעות שעליהן חלה התוכנית בראשון לציון, פתח תקווה, גני תקווה וקריית אונו, תהו הכותבים מדוע לא ניתנו עדיין היתרי בנייה; וכן הלינו על כך שטרם הוקמה ועדת מעקב ובקרה, שמטרתה לדווח על ממצאי ביצוע התוכנית. לטענתם, אי-הקמת הוועדה היוותה חסם לקיום התוכנית.
ראש מינהל התכנון: נקים ועדת מעקב
בעקבות הפרסום ב-ynet שלחה בינת שוורץ, מנהלת מינהל התכנון במשרד הפנים, מכתב לעורכי הדין ובו התייחסה לטענה על אי ניצול "שטחים בעלי פוטנציאל פיתוח בתחום מחוז המרכז". במכתב ציינה שוורץ כי בכוונת מינהל התכנון לפנות ליו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז מרכז וכן למתכננת המחוז - לצורך הקמת ועדת מעקב ובקרה.
עוד כתבה שוורץ כי תוכנית מקומית לקידום השטחים המוגדרים "אזור נופש מטרופולינים" במערב ראשון לציון אושרה בתחילת 2014 ותוכניות נוספות בנתניה, רעננה וגני תקווה מקודמות על ידי רשות מקרקעי ישראל. כמו כן, ציינה כי תוכניות דומות בנס ציונה וברחובות ובאזורים הצפוניים והדרומיים בראשון לציון מקודמות על ידי הרשויות המקומיות.
בעקבות קבלת המכתב אמר עו"ד שוב ל-ynet כי "אני שמח שמנהלת מינהל התכנון מבינה את חשיבות יישום התוכנית להגדלת היצע הדיור. לצערנו, בישראל ועדות מתחילות לתכנון תוכניות, ואם אין אף אחד שדוחף אותן - הן יכולות להיתקע לשנים רבות, בין היתר לאור העובדה שחלק מהרשויות אינן מעוניינות ביחידות מגורים בשטחן אלא דווקא במשרדים, בתעשייה ובמסחר, תחומים שמכניסים יותר ארנונה לקופות העיריות".
לדבריו, "זו אחת הסיבות שכנראה עכבו את קידום התכנון בעשור האחרון, למרות הוראות מפורשות של התוכנית. ועדת המעקב תגרום לרשויות לתת דין וחשבון לעיכובים, ואנו מקווים שיהיה לה הכוח המתאים להניע את הגלגלים ולפקח על קיום הוראות התוכניות שלא קוימו בעשור האחרון. לא ברור מה יהיה כוח הוועדה, ולצורך הצלחתה רצוי שיתנו לה שיניים בהנחיות והגדרות תפקידים ברורות".
ממשרד הפנים נמסר: "אין תגובה".