שתף קטע נבחר

 

מנופח מעבר לכל פרופורציה / על הסקנדל בפוטבול

פרשיית הוצאת האוויר מהכדורים של ניו־אינגלנד הפכה לסקנדל שיצא משליטה, והצליחה למשוך את תשומת הלב מההכנות לסופרבול

"הכדורים שלי תמיד באותו גודל, הכדורים שלי תמיד עומדים בתקן, האחראים על הציוד יודעים איך אני אוהב להחזיק את הכדורים שלי, אבל הם אף פעם לא משחקים בהם”. (טום "באנגלית זה נשמע יותר מצחיק" בריידי, באחת ממסיבות העיתונאים ההזויות והמשעשעות בהיסטוריה של הספורט האמריקאי).

 

ביום ראשון ייערך באצטדיון של אוניברסיטת פיניקס באריזונה אחד ממשחקי הסופרבול המלהיבים ביותר על הנייר מזה שנים - אלופת השנה שעברה, סיאטל סיהוקס, נגד המיתוס שהוא ניו אינגלנד פטריוטס. לא רק שתי הקבוצות הכי טובות בפוטבול, אלא גם שורה ארוכה של טיפוסים מרתקים, שני קהלים מצוינים, מזג אוויר מעולה וקייטי פרי במחצית, הלו!

 

טום בריידי. ידע או לא ידע? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טום בריידי. ידע או לא ידע?(צילום: רויטרס)

 

רק שבמקום שהשבוע המוביל לאירוע הספורט והתרבות הגדול ביותר בלוח השנה האמריקאי יוקדש כולו לבניית ההייפ, הדבר היחידי שארה"ב עוסקת בו הוא השאלות הקריטיות האלה: האם מישהו נגע בכדורים של טום בריידי, האם טום בריידי ידע שנוגעים לו בכדורים והאם המאמן הגדול, ביל בליצ'יק, אישר לגעת בכדורים של בריידי.

 

הכל התחיל במחצית השנייה של גמר ה־AFC בין הפטריוטס לאינדיאנפוליס קולטס באצטדיון פוקסבורו הקפוא. הפטריוטס ירדו להפסקה ביתרון 7:17, וסגרו את המשחק עם ריצה של 0:21 ברבע השלישי.

 

באמצע ההתפוצצות הגדולה של ניו־אינגלנד, דקוול ג'קסון מהקולטס חטף כדור שמסר טום בריידי, מישש אותו והלך איתו לראש צוות הציוד שלו, שהלך למאמן, שהלך למנכ"ל, שהלך לעוד פונקציונר, שהלך לשופטים במגרש. בדיקה שנערכה אחרי המשחק גילתה כי 11 מ־12 הכדורים שסיפקו הפטריוטס היו מנופחים ב־15 אחוז מתחת למינימום הנדרש.

 

גם השערוריה הזו לא משפיעה על ההכנות לסופרבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גם השערוריה הזו לא משפיעה על ההכנות לסופרבול(צילום: EPA)

 

אל יקל הדבר בעיניכם. ספר התקנות של ה־NFL שיש האומרים כי הוא הסיבה לכך שדוסטויבסקי הפסיק לכתוב מאוד ברור ומחמיר כשמדובר בכדור האליפטי.

 

שימו לב, כי בסוף תהיה בחינה: על פי התקנות, כל קבוצה מגישה לשופטים 12 כדורים לבדיקה, בדיוק שעתיים ו־15 דקות לפני שריקת הפתיחה. אם המשחק נערך באצטדיון פתוח בתנאים חורפיים, הקבוצה הביתית צריכה לספק עוד 12 כדורים רזרביים. ואם זה לא מספיק, יצרנית הכדורים במקרה הזה חברת "ווילסון" (כן כן, אותו "ווילסון" מהסרט ההוא עם טום הנקס והכדורעף שטבע בים) שולחת שמונה כדורים נוספים בתוך קופסה מיוחדת ישירות לשופט.

 

הקופסה הזו, שאיש אינו יכול לגעת בה מלבד השופט ואולי גם נשיא ארה”ב, נפתחת אף היא שעתיים ורבע לפני המשחק, וכל כדור מקבל את הסימון "K", כלומר הוא מיועד לבעיטות בלבד. הקבוצה הביתית חייבת לספק משאבה והשופט הראשי הוא האיש היחיד המוסמך להחליט אם הכדור מנופח מספיק. לכל זה מתווספות הוראות ברורות מאוד של משקלי מקסימום ומינימום ונפח ואינצ'ים וזוויות ושיעור פיזיקה וכימיה שלם. פוטבול, ג'יזס כרייסט.

 

מאפיה בבוסטון עם הברקה משלה (צילום: AP) (צילום: AP)
מאפיה בבוסטון עם הברקה משלה(צילום: AP)

 

הדעה הרווחת אומרת שכדורים שאינם מנופחים מספיק נותנים יתרון לקווטרבק מיומן ולתופסים שלו, במיוחד בתנאים רטובים כפי שהיו במשחק ההוא בפוקסבורו. אבל האמת היא שאף אחד לא יודע באמת. מספיק היה להקשיב לעשרות הפרופסורים לפיזיקה שמצאו לעצמם השבוע 15 דקות של תהילת טלוויזיה מתווכחים על אפקט כדורי הפוטבול הלא־מנופחים־מספיק, כדי להבין שאף אחד לא יודע כלום.

 

שנה של סקנדלים

הכדורים המפונצ'רים הם לא הבעיה, זה לא מה שניצח לפטריוטס את המשחק 7:45. הבעיה היא הרמאות, מכוונת, מקרית או באמצע. הפטריוטס הם קבוצה שבעבר כבר נקנסה אחרי שמתחה את חוקי הליגה, ובאופן כללי הצליחה להפוך את עצמה לשנואה מחוף לחוף אבל מה שבאמת מטריד עכשיו זו התחושה שהליגה הכי פופולרית ומצליחה בארה"ב ירדה השנה לגמרי מהפסים, ולאט לאט נאכלת בתוך הפרנקנשטיין שעשתה מעצמה.

 

עונת ה-NFL, הקצרה בעונות השנה הספורטיביות, כללה השנה יותר סקנדלים מפרק של "עקרות הבית מניו־ג'רזי". היה את התגברות החשש לבריאותם של שחקנים שמעבירים את שנות העשרים לחייהם בקבלת מכות אדירות בראש. היה את ריי רייס, שהאגרוף שנתן לארוסתו במעלית במלון טויח היטב. היה את המקרה של אדריאן פטרסון שהכה את בנו. היה עוד זרם של מקרי אלימות במשפחה, שגם מהם מעלימה הליגה שתי עיניים.

 

וברקע גדל דור שלם של צעירים שהופכים להורים החושבים כי פוטבול הוא משחק אלים מדי וממוסחר מדי, ולא מתכוונים לתת לילדים שלהם להתקרב אליו.

 

ריי רייס. המקרה שלו טויח היטב (צילום: AP) (צילום: AP)
ריי רייס. המקרה שלו טויח היטב(צילום: AP)

 

את כל זה אמור היה להציל הסופרבול המושלם, אבל גם זה נדפק כי כולם מתעסקים ב-DeflateGate ("פרשת הוצאת האוויר", בתרגום חופשי),

אולי השימוש הכי ביזארי בשם הקוד "גייט" לסקנדלים מרעידי אמות סיפים אמריקאיות.

כמובן שאין בדיחת כדורים/ביצים ושאר מילים נרדפות שעוד לא השתמשו בהן, ובאופן כללי מדובר בהיסטריה מנופחת מעבר לכל פרופורציה. ה-NFL חוקרת לעומק מה קרה, אבל אף אחד לא ממש מצפה שהפטריוטס יחטפו עונש רציני. מקסימום קנס שלא יזיז לבריידי את הג'יזל.

 

בליצ'יק הבהיר השבוע שאין לו מושג על מה כולם מדברים, הוא לא מדען, הוא לא מתעסק בכדורים ובאופן כללי הוא לא קיים יחסי מין עם מוניקה לוינסקי. בריידי מבטל את כל הפרשה במילה "מגוחך", ושלשום כבר נראו סימנים ראשונים של שעיר לעזאזל: אחד מעובדי חדר ההלבשה של הפטריוטס, שגורמים המקורבים לגורמים שרוצים להוריד את הסיפור הזה מהכותרות, טוענים כי ראו אותו לוקח את הכדורים לחדר הציוד, ומי יודע מה עבר עליהם שם.

 

בתוך כל זה, אף אחד לא מדבר על הקבוצה השנייה שתיכנס ביום ראשון לאצטדיון. הסיהוקס ראו איך הניצחון על גרין ביי שהביא אותם לסופרבול אחד המשחקים הגדולים בהיסטוריה הופך לאנקדוטה בעמוד 7 לאור פרשת הפנצ'ר. אבל גם אם זה מרגיז אותם, הם שומרים על פני פוקר, כי בכל מקרה יותר טוב שהתקשורת תתעסק בקבוצה השנייה. יוצא הדופן הוא כמובן ריצ'רד שרמן, שחקן ההגנה הגדול שעוד לא פגש דעה שהוא לא מוכן להביע.

 

"האם הפטריוטס ייענשו? ברור שלא. הרי הבעלים שלהם, רוברט קראפט, התארח בביתו של הקומישינר רוג’ר גודל יום לפני המשחק נגד הקולטס. אף אחד לא ייגע בפטריוטס. זו הליגה. אנשים חושבים שטום בריידי הוא מין בחור ישר, הגון, שהולך לפי הספר ומעולם לא עשה שום דבר מלוכלך. אנחנו יודעים שזה לא ככה", סיכם שרמן, זרק עוד קיסם למדורה והלך להתאמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים