משטרה של כוסיות
צה"ל עבר שינוי, אבל נראה שהקצונה הבכירה במשטרה טרם הפנימה את העובדה שהחוקים השתנו. משהו רקוב מאוד במשטרת ישראל
לפני כ-40 שנה החלו ביחידות צבאיות שונות להשתמש במונח "כוסיות" כאשר רצו לציין יחידה המאוישת ברובה על ידי חיילות, לדוגמה "ג'בל כוס" באחת מיחידות המכ"ם של צה"ל.
תרבות זו הנציחה את היחס הבוטה והמשפיל כלפי נשים כאשר מפקדים בצה"ל השתמשו בביטויים להשפלת החיילים הטירונים כגון: "אתה מתנהג כמו נקבה", "אתה הולך כמו נקבה". תרגילי התעמלות כונו "הזונה הגדולה" ו"הזונה הקטנה". הגדיל לעשות רס"ר בבסיס טירונים שבשמו הופיעה פעמיים האות ז' שאמר לטירונים: "בשם שלי יש פעמיים זין - אחד לאשתי והשני עבורכם".
עוד בערוץ הדעות של ynet
האמת המטרידה על המשטרה / שרון אברהם-ויס
יד בריטית לניצולי השואה / מתיו גולד
שירים שרווחו במדינה היו "כשאת אומרת לא למה את מתכוונת" או "האם כבר מישהו פיתה את המלכה של הכיתה... האם כבר מישהו ידע את המלכה של האוגדה". והמסר הברור היה כי מי שלא ידע את אותן צעירות הוא פראייר.
צה"ל הוא מקום מכונן בחברה הישראלית וחלק גדול מהמונחים שאותם קולטים בני ה-18 גם מונצחים כאשר אבותיהם הולכים למילואים. אין כמו יחס מזלזל ופוגעני באוכלוסייה "אחרת" כדי ליצור תחושת עליונות גברית.
בעבר שימשו חיילות רבות כפקידות, הגישו תה וקפה למפקדיהן התקבלו לתפקידן בגלל מראה חיצוני מצודד ולעיתים תכופות קצינים בדרגות שונות ראו באותן בחורות טרף קל וזמין העומד לרשותם. נושא הנאמנות לבת זוגם ואם ילדיהם לא העסיק אותם כלל וספק רב אם אותן רעיות מסורות ידעו את אשר מתרחש באוהל, בצריף או במכונית של הבעל המזדמן מדי פעם לביתו.
הדברים החלו להשתנות בעקבות הפעילות הפמיניסטית של שנות ה-70 כאשר חוקקו החוקים המגדירים אונס ומעשים מגונים והועמדו לדין קצינים בכירים (מפקד חיל הים, האלוף יצחק מרדכי וקצינים בכירים נוספים). חלקם נשפטו וסולקו מהצבא. לימים התווספה חקיקה בנושא הטרדה מינית וקשרי מין בהסכמה בין בכיר במערכת לאדם הכפוף לו. כנ"ל לגבי מטפל, רופא, פסיכולוג וכו'.
בצה"ל משתדלים להקפיד ולמלא אחר חקיקה חדשנית זו. נראה שמשטרת ישראל, ובעיקר הקצונה הבכירה, טרם הפנימה את העובדה כי במאה ה-21 החוקים שונים לחלוטין, גם לאחר שנשיא מכהן נשפט והורשע על מעשים מסוג זה.
ניתן היה לצפות מאותם אנשים העומדים בראש מערכת שמירת החוק, להקפיד ולדקדק בחוקי מדינת ישראל. ריבוי המקרים הנחשפים לעינינו בעת האחרונה מוכיח שרבים בצמרת המשטרה סבורים שעם הדרגות הם מקבלים פריבילגיות לגבי נשים צעירות הכפופות להם. המשטרה כולה חייבת לעבור תדרוך ורענון בדבר החוקים במדינת ישראל, לבחון את עמדותיה לגבי שוטרות וקצינות במשטרה ולגבי אוכלוסיית הנשים בישראל בכלל.
במחקר מקיף שנערך במשטרת לונדון לפני כ-20 שנה בדבר עמדת השוטרים לגבי פניות של נשים מוכות למשטרה, התברר כי רוב השוטרים הזדהו עם הבעל האלים ולא עם הקורבן. בעקבות אותו מחקר שונו נהלים והשוטרים עברו הדרכה והסברה מקיפים. מחקר זה הובא לעו"ד יהודית קארפ, המשנה ליועץ המשפטי ובעקבות המלצותיה החלו במשטרת ישראל לפעול להקמת יחידות אלמ"ב (אלימות במשפחה) לשינוי גישות ועמדות.
המשטרה חייבת לעבור בדק בית יסודי, משהו רקוב מאוד במשטרת ישראל.
רות רזניק, יו"ר עמותת "לא לאלימות" וכלת פרס ישראל על תרומה לחברה ולמדינה
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il