שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, רענן בן צור

אצבע הגליל לאחר התקרית: "רגילים לאירועים כאלה"

במשך 4 שעות נדרשו תושבים באצבע הגליל להסתגר בבתים, ואלו שיצאו בבוקר - לא הורשו לחזור. אחרי התקרית, הם שבו לשגרה: "אנחנו מתורגלים, אין לחץ". הלימודים באזור יתקיימו כרגיל, גם אתר החרמון ייפתח למבקרים

החיים בגבול הצפוני החלו לחזור לאיטם למסלולם כבר שעות ספורות לאחר התקרית הביטחונית. "החשש בכלל לא קשור לאירוע הביטחוני, אלא לכך שינסו לנצל את הסיטואציה הזו למטרות פוליטיות", אמרה אחת מתושבי הקיבוצים באצבע הגליל אמש (יום ד'). לדבריה, "היו תחושות נורמליות שיש באירועים כאלה. לא היסטריה, אבל זה לא אירוע פשוט".

 

מיד לאחר התקרית באזור רג'ר, שבה נהרגו שני חיילי צה"ל ונפצעו שבעה, נקראו התושבים בקיבוצי האזור: דן, דפנה, הגושרים ושניר וכן תושבי מטולה, להסתגר בבתיהם. המשטרה וצה"ל חסמו את צירי התנועה מקריית שמונה לכיוון צפון ומזרח ורבים נתקעו בדרכם אל הקיבוצים ומהם. גם סמוך לרג'ר נתקעו מאות תושבים שלא הורשו לשוב לבתיהם עד לשעות הערב. מיד לאחר האירוע השני, שבו נורו פצצות מרגמה לעבר מורדות החרמון, פונה אתר החרמון ממאות הגולשים שביקרו בו.

 

ירי נ"ט לעבר כלי רכב צבאיים בגבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ירי נ"ט לעבר כלי רכב צבאיים בגבול(צילום: רויטרס)

פינוי החרמון אתמול (צילום: גבי בלוך) (צילום: גבי בלוך)
פינוי החרמון אתמול(צילום: גבי בלוך)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עם זאת, מרגע שהתקבלה הודעת ההרגעה, כארבע שעות אחרי שאירעה התקרית הביטחונית, חזרו החיים למסלולם במהירות. הכבישים נפתחו לתנועה ורק זה שבין צומת הכניסה לרג'ר ליישוב נותר סגור, אך תושבי הכפר רשאים לנסוע בו.

 

בתום התייעצות עם צה"ל הודיעו מפעילי אתר החרמון כי הוא ישוב וייפתח היום כרגיל. בכל מוסדות החינוך ביישובי גבול הצפון, מגני הילדים ועד בתי הספר התיכוניים והמכללות, גם ילמדו כרגיל. גם לחקלאים אין הנחיות מיוחדות, למעט הימנעות מכניסה לשטחים הסמוכים לגדר הגבול.

 

"אנחנו בבית ללא כל חשש, אנחנו ותיקים באזור ורגילים למען האמת לאירועים כאלה. אמנם היו כמה שנים של שקט אבל היינו כבר בסיטואציה הזו, אם בליל הגלשונים או באירועים ביטחוניים אחרים", כך אמר אמש זוהר חבלין מקיבוץ הגושרים. לדבריו, גם את הילדים הוא שולח לגני הילדים בקיבוץ ללא חשש. "הבן הגדול שלי, בן 5.5, סיפר שמה שהם שמעו מהגננות הוא שיש יריות בחוץ. יריות אמיתיות, לא במשחק, ולכן צריך להישאר בגן. ברגע שהגננות רגועות, מקצועיות ומעבירות את המסר כמו שצריך, הילדים לא חוששים".

 

לדבריו, "כשהתחיל האירוע הכניסו את הילדים ונעלו את הגן, וכיתת הכוננות גם נתנה מענה מיידי ואבטחה את האזור. מערכת החינוך שלנו מתורגלת". חבלין, המשמש גם כדובר היישוב, אמר כי "מבחינת האזרחים יש רגיעה מוחלטת כבר מהשעה 15:00 אבל נשמרת כוננות של גורמי הביטחון האזרחיים, כיתת הכוננות והרב"ש. התושבים רגועים. יש תנועה ערה גם בקיבוץ וגם מחוץ לו. זו אוכלוסייה ותיקה ומנוסה. היה קצת לחץ אצל האוכלוסיה הארעית, סטודנטים ושוכרי דירות, שהם פחות מנוסים במצבים האלה".

 

"התותחים מוסיפים למתח"

לרותם יעקובוביץ, אף היא מקיבוץ הגושרים, ילד בן שנתיים ומאחר שהיא עובדת מהבית, היא נמנית עם צוות התגבור שמגיע למעון במקרה חירום כדי לעזור לצוות החינוכי. "היו תחושות נורמליות שיש באירועים כאלה. לא היסטריה, אבל זה לא אירוע פשוט. העניין הוא שאנחנו מתורגלים וגם הצוות מאוד ותיק ומנוסה אז אין לחץ".

 

"גם היום אני אשלח אותו לגן בלי חשש. אנחנו סומכים על אנשי הביטחון ביישוב. החשש שלי בכלל לא קשור לאירוע הביטחוני, אלא לכך שינסו לנצל את הסיטואציה הזו למטרות פוליטיות", אמרה.

 

אהרון מן מקיבוץ דפנה, אמר מנגד כי החששות קיימים והם טבעיים. "אנחנו אחרי אירוע די משמעותי. אני מנהל משאבי אנוש בקיבוץ, והייתי במזכירות המשק. את הפיצוצים בתקרית עצמה לא שמעתי, אבל אחר כך שמענו את התותחים וזה מוסיף למתח. לשמחתי, הנכדים גרים בקיבוץ קצת יותר דרומי, נאות מרדכי, אז לפחות בעניין הזה נחסכה ממני הדאגה".

 

"מה שמרגיע את התושבים פה זה בעיקר הזרמת המידע. כשיודעים מה קורה ועם מה מתמודדים זה עוזר. היום בתי הספר ייפתחו כרגיל. בטוח שיש קצת חששות אבל אנחנו מאורגנים, אני מרגיש שהתושבים סומכים על ההנהגה של היישוב".


פורסם לראשונה 28/01/2015 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פינוי רכב צבאי שרוף מרג'ר
צילום: רויטרס
מומלצים