שתף קטע נבחר

 

מעריץ את צ'ה גווארה ושונא עניבות. ר"מ יוון

הוא השבית את ביה"ס בגיל 17, היה חבר בארגון קומוניסטי וגם מהנדס אזרחי עד שפנה לפוליטיקה. אלכסיס ציפרס בן ה-40 הפך השבוע לרה"מ הצעיר ביוון מאז 1865 כשנשבע שבועה אזרחית בשל העובדה שהוא אתאיסט. סיפורו של האיש שמבטיח לשים סוף לצעדי הצנע האירופאיים ול"השפלה" של ארצו

קם כל בוקר על צד שמאל: מפלגת השמאל הקיצוני "סיריזה" ניצחה בתחילת השבוע בבחירות ביוון והקימה ממשלה שמתנגדת לצעדי הצנע שכפה האיחוד האירופי על המדינה. הקואליציה שהקימה "סיריזה" (149 מושבים בפרלמנט) עם מפלגת "היוונים העצמאים" מהימין (13 מושבים) תהנה מרוב בבית הנבחרים באתונה של 162 מושבים מתוך 300.

 

יוון תשנה את אירופה? "תם עידן ההשפלה"

 

עוד חדשות בעולם :

רצחה קשישה בגרזן: "רציתי להרוג מישהו"

שוטרים חיפשו מכוניות גנובות - ומצאו טנקים

"לצערנו, שואת היהודים לא הייתה האחרונה"

מישל אובמה עם הסעודיות: ויתרה על מטפחת

 

עם השבעתו לתפקיד הפך השבוע אלכסיס ציפרס, מנהיג "סיריזה" בן ה-40, לראש הממשלה הצעיר ביותר ביוון מאז 1865. ציפרס הבטיח לדון מחדש בתוכנית החילוץ של יוון בשווי 240 מיליארד אירו ולשים סוף ל"השפלה וכאב" שחשים בני עמו.

 

לראש הממשלה ובת זוגו שני בנים. אלכסיס ציפרס ופריסטרה בזיאנה (צילום: AP) (צילום: AP)
לראש הממשלה ובת זוגו שני בנים. אלכסיס ציפרס ופריסטרה בזיאנה(צילום: AP)
ציפרס הגיע להשבעתו בארמון הנשיאות באתונה בחליפה, אך ללא עניבה, ונשבע שבועה אזרחית ולא דתית בשל העובדה שהוא אתאיסט. כאשר נשאל מדוע לא ענב עניבה לטקס החגיגי, הוא השיב כי לא יעשה זאת עד השגת הסכם להפחתת החוב הלאומי של יוון. "אם לא ראיתם אותי עונד עניבה עד עתה, אני בספק אם תראו אותי עושה זאת כראש ממשלה", הוא אמר לאחרונה.

 

נולד ב-1974, השנה שבה נפל שלטון החונטה

אז מיהו אלכסיס ציפרס, שעד השבוע האחרון רבים בעולם לא הכירו את שמו? ציפרס נולד ב-28 ביולי 1974, בשנה שבה הסתיים שלטון החונטה שרדף אחר הקומוניסטים ביוון. בשנות השמונים הוא הצטרף לארגון "חברת הצעירים הקומוניסטים" ובגיל 17 ארגן את כיבוש בית הספר התיכון שלו במחאה על רפורמות במערכת החינוך. במהלך המחאה הוא ותלמידים נוספים ישנו ואכלו בבית הספר. "אנחנו רוצים שתהיה לנו את הזכות להחליט בעצמנו אם 'להבריז' משיעורים", הוא אמר בראיון.

 

ציפרס למד באוניברסיטה הנדסה אזרחית ועם סיום לימודיו פנה לקריירה פוליטית. בשנת 2008, והוא בן 34, הוא הפך למנהיג מפלגת השמאל הרדיקלי "סיריזה", שהוקמה ארבע שנים קודם לכן כקואליציה של כמה ארגוני שמאל, ונכנס לפרלמנט ב-2009.

 

מקריב את ארצו למען שאיפותיו הפוליטיות? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מקריב את ארצו למען שאיפותיו הפוליטיות?(צילום: EPA)
ראש הממשלה החדש של יוון נודע כאדם שלא פוחד משום דבר וכמי שנחוש לנהל מאבק נגד תוכנית החילוץ של ארצו. בבחירות הכלליות ב-2012 הוא ומפלגתו קיבלו 27 אחוזים מהקולות והפכו לכוח השני בגודלו בפרלמנט באתונה. ביום ראשון, כאמור, זכה השמאל הרדיקלי ביותר מ-36 אחוזים מקולות הבוחרים ונבחר להרכיב את הממשלה הבאה.

 

מתנזר מעניבה ומלימוזינות

עניבה איננה הדבר היחידי שממנה מתנזר ראש הממשלה הצעיר של יוון. הוא תועד לא פעם רוכב על אופנוע תוך ויתור על נסיעה ברכבי שרד ולימוזינות. עם זאת, בימים האחרונים הוא כבר נצפה כמה פעמים נוסע ברכב משפחתי.

 

ערב הבחירות האחרונות הקפיד ציפרס להנמיך את הטון הרדיקלי שלו, ככל הנראה כדי למשוך יותר קולות מהמרכז, אך בשום שלב הוא לא ויתר על התשוקה שלו למהפכן הדרום אמריקני צ'ה גווארה. ציפרס לא נשוי, אך חי עם בת זוג - פריסטרה (בטי) בזיאנה - ולשניים שני ילדים. שמו האמצעי של בנו הקטן הוא ארנסטו - מחווה שעשה ציפרס לגיבור ילדותו.

 

הממשלה שרוצה להתנתק מגוש האירו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הממשלה שרוצה להתנתק מגוש האירו(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מבקריו של ציפרס טוענים שהוא אדם "תאב כוח" ושיקריב את יוון על המזבח למען השאיפות הפוליטיות שלו. אך למרות הביקורת עליו, ראש הממשלה מהשמאל הרדיקלי זוכה לפופולריות רבה בארצו, שסבלה בחמש השנים האחרונות ממיתון, מעלייה במסים ומשיא באבטלה, וכבר הבטיח להעלות את המשכורות והפנסיות של האזרחים, לעצור את הפיטורים במגזר הציבורי ולהקפיא את ההפרטה של נכסים ציבוריים. אלא שבעקבות הבטחתו להפריט את הנמלים ואת חברת החשמל הגיבה הבורסה היוונית בירידות שערים חדות. מדד המניות העיקרי ATG, איבד שמונה אחוזים מערכו ומניות הבנקים צללו ב-12.6 אחוזים.

 

התנגדותו הנחרצת של ציפרס לתוכנית החילוץ של האיחוד האירופי הובילה את השבועון הגרמני "דר שפיגל" להכתיר אותו ב-2012 כאחד הגברים המסוכנים ביותר באירופה. מאז הוא מיתן את הרטוריקה שלו, אך התעקש שהוא רוצה לשמור את יוון מחוץ לגוש האירו.

 

עם כניסתו לתפקיד ראש הממשלה לא ברור אם ציפרס ימשיך לעקוב באדיקות אחר קבוצת הכדורגל פנאתינייקוס שלה הוא שומר חסד נעורים מאז שגדל ליד אצטדיון אפוסטולוס ניקולאידיס באתונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
לא תתפסו אותו עם עניבה. ציפרס
צילום: EPA
מומלצים