שתף קטע נבחר

 

מה לא לאכול כדי לא לפגוע ביעילות התרופות?

כשאנחנו קונים תרופות, אחד הדברים הראשונים שהרוקח אומר הוא האם לקחת את התרופות על קיבה ריקה או עם מזונות מסוימים. רוקחת מסבירה מאיזה מזונות מומלץ להיזהר כשנוטלים תרופות. כתבה שלישית בסדרה

למה חשוב להקפיד על נטילת תרופות עם המזונות המתאימים? כולנו מכירים את הנחיות הרוקח לקחת תרופה על קיבה ריקה או מלאה ויש לכך חשיבות מרובה מבחינת ספיגת התרופה, המטבוליזם שלה ותופעות הלוואי שהיא עלולה לגרום.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

מה שרבים אינם יודעים הוא שישנן תרופות מסוימות שגם סוג המזון עצמו יכול להשפיע על המטבוליזם שלהן ומכאן על ההשפעה שלהן בגוף. בכתבה זו אביא בפניכם מספר דוגמאות לאינטראקציות בין מזון לתרופות.

 

לכתבות הקודמות בסדרה - קראו בערוץ פארם נט

תרופות ללא מרשם: איך להימנע משילובים מזיקים?

נוטלים תרופות? כך תשלבו עם תוספי התזונה

   

אלכוהול

יחסי הגומלין בין אלכוהול לתרופות יכולים להתרחש במספר מנגנונים:

 

המנגנון המסוכן ביותר הוא כאשר נטילת תרופה מסוימת משפיעה על המטבוליזם של האלכוהול בגוף (למשל: אנטיביוטיקות ממשפחת הצפלוספורינים, איזוטרטינואין ומטרונידאזול) ועלולה לגרום לתסמונת הקרויה: Disulfiram like reaction שבה ישנן תופעות לוואי קשות הכוללות תסמינים דמויי גמילה של הקאות, דופק מואץ, כאבי ראש עזים, זיעה קרה , הפרעה בראייה, עילפון ועוד.

 

במקרים האלו ההמלצה היא להימנע בכלל משתיית אלכוהול במהלך הטיפול ולפחות שלושה ימים מסיומו.

 

מנגנון נוסף הוא על רקע תוצרי הפירוק של האלכוהול על ידי אנזים בכבד והשפעתם הסדטיבית (דיכוי) על מערכת העצבים המרכזית. למשל: תרופות אנטי דיכאוניות, אנטי פסיכוטיות, תרופות משרות שינה ממשפחת הבנזודיאזפינים, תרופות לפרקינסון ואנטיהיסטמינים מהדור הראשון.

 

אינטראקציות אלו תלויות בכמות ותדירות שתיית אלכוהול.

 

בנוסף אלכוהול מגרה את רירית מערכת העיכול ומכאן ששילובו עם משככי כאבים ממשפחת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDSׂ) כגון :אספירין, איבופרופן ונפרוקסן עלולים להעלות את הסיכון לגירוי ולדימומים במערכת העיכול.

  

שתיית אלכוהול לא מומלצת עם תרופות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתיית אלכוהול לא מומלצת עם תרופות(צילום: shutterstock)

 

כמו כן, תיתכן תופעה של פגיעה בכבד, הפטוטוקסיות בשילוב של אלכוהול עם פרצטמול (משכך כאבים ), אוגמנטין (אנטיביוטיקה) ואיזוטרטינואין (לטיפול באקנה).

 

שתי קבוצות אוכלוסיה נוספות שצריכות להיזהר עם צריכת אלכוהול הם מטופלים ביתר לחץ דם מאחר שאלכוהול יכול לגרום לירידה בלחץ דם וליצור מצב של ירידה חדה מדי, וחולי סוכרת מאחר ואלכוהול מעכב יצירת גלוקוז בכבד והשילוב עם תרופות להורדת סוכרים (למשל מסוג סולפנילאוריאה) עלול לגרום לתופעה של היפוגליקמיה (ירידה חדה מדי ברמות הסוכר בדם).

 

ההמלצה לשתי קבוצות אלו היא לצרוך אלכוהול במתינות ועל קיבה מלאה.

 

מיץ אשכוליות

ישנם מרכיבים מסוימים בתוך אשכוליות ופומליות הגורמים לעיכוב בפעילותו של אנזים שתפקידו לפרק תרופות וכתוצאה מכך לרוב נגרמת עלייה משמעותית של רמות התרופה בדם.

 

הדוגמה המפורסמת ביותר היא סימבסטטין-  תרופה להורדת רמת שומנים בדם. כאשר נוטלים תרופה זו עם מיץ אשכוליות, ריכוז התרופה בדם עולה ועלול להיווצר מצב של רעילות- הרס שריר המתבטא בחולשת שרירים וכאבים.

 

תרופות נוספות בעלות אינטראקציה עם אשכוליות: אמיודרון, אטורבסטטין, בוספירון, דיאזפם, פלודיפין וניפנדיפין.

 

לאנשים המטופלים בתרופות אלו, בעיקר סימבסטטין, מומלץ שלא לצרוך מיץ אשכוליות (ובמידה ומתקשים לוותר על ההרגל אין לצרוך יותר מכוס אחת של מיץ או לחילופין חצי אשכולית ליום). הפרדת זמני נטילת התרופה מאכילה ושתייה של אשכוליות אינה מונעת את האינטראקציה.

 

ירקות ירוקים. צריכה מתונה לנוטלים נוגדי קרישה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירקות ירוקים. צריכה מתונה לנוטלים נוגדי קרישה(צילום: shutterstock)

 

מזונות עשירים בויטמין K

בעבר הייתה סברה שמזונות ירוקים כגון ברוקולי, חסה, כרוב או תרד אינם מומלצים למטופלים בנוגדי קרישה מסוג קומדין מאחר שמנגנון הפעולה של קומדין מבוסס על הפחתה ברמות ויטמין K (פקטור החיוני לתהליך הקרישה בגוף) וצריכה מוגברת של מזון העשיר בוויטמין זה כביכול מנוגדת למנגנון הפעולה של התרופה.

 

אך היום ההמלצה היא דווקא להקפיד על צריכה מבוקרת ושווה מדי יום של מזונות אלו, וככלל לאנשים המטופלים בקומדין מומלץ להתייעץ עם תזונאית ולהרכיב תפריט קבוע ומאוזן.

  

מזונות עשירים בטירמין

מזונות כגון גבינה צהובה, יין אדום, בירה, אבוקדו ובננות עשירים בחומר הקרוי טירמין. תרופות מסוימות ממשפחה הקרויה MAOI (למשל רסג'לין או סלג'לין לטיפול בפרקינסון) מעכבות את הפירוק של הטירמין בדופן המעי, ובכך רמתו עולה ותיתכן תגובה של יתר לחץ דם.

 

מזונות עשירים בחלבונים

חלבונים שמקורם ממזון כגון: ביצים וגבינות "מתחרים" על הספיגה בגוף עם תרופות (למשל קרבידופה לטיפול בפרקינסון) וכתוצאה מכך התרופה עלולה שלא להשפיע מכיוון שאינה מצליחה להגיע לרמה מספקת.

 

הכותבת היא רוקחת סופר-פארם

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה מותר לאכול עם התרופות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים