שתף קטע נבחר

אזוק, בלי מים וללא שינה: סיוט המעצר של נער בן 14

ש', נער ללא עבר פלילי, נעצר בחשד לסחיטה. במשך ימים הוא הובל מתא מעצר אחד לאחר כשמרבית מהזמן הוא אזוק. בעקבות סיפורו, שנחשף ב-ynet, שינו בשב"ס את הנהלים בטיפול בקטינים ונפתחה חקירה נגד הסוהרים. התיק נגדו, אגב, נסגר. האזינו לעדותו הקשה

מכתב תלונה של ש', נער בן 14, חושף התנהלות מטרידה מאוד באשר לטיפול של שב"ס בעצורים קטינים: נסיעה במשך שעות בניידת ומעצר בתא בעודו אזוק במשך ימים בידיו וברגליו, ללא מים וללא שינה. התיק נגדו נסגר בסופו של דבר מבלי שהוגש נגדו כתב אישום. בעקבות המקרה, שנחשף כאן ב-ynet, שינו בשב"ס את הנהלים ונפתח תיק חקירה נגד הסוהרים.

  

 

שני לילות ושלושה ימים של עינוי

ש' נעצר בשעות הצהריים ב-13 בינואר 2014. אין לו עבר פלילי אך הוא נחשד שסחט באיומים ובאלימות נער אחר מהשכבה שבה למד. במשך שני לילות ושלושה ימים טורטר בדרכים שבין בתי המעצר לבתי המשפט.

 

לאחר חקירה הוא הועבר לכלא אופק סמוך לחצות. הקצו לו שעתיים של שינה אך במהלכן הוא הועבר בין התאים והצליח להירדם לכמה דקות בודדות. אחר כך העירו אותו הסוהרים ורכב של שב"ס הוביל אותו לבית הכלא רמלה.  

 

לדבריו, "הגענו לשם בשעה 4 לפנות בוקר בערך. ישבתי שם כשעתיים כשאני מתחנן למים, שאלו, 'יש לך בקבוק?' אמרתי שלא. אמרו, 'טוב', בשקט כזה ולא עשו כלום. רק לאחר שעה הביאו צינור מים לשתות". כך כתב ש' במכתב התלונה ששלח למועצה הלאומית לשלום הילד. "גם כשהייתי בתוך תא ההמתנה בכלא רמלה במשך השעתיים האלה לא שחררו לי את האזיקים בכלל".

 

כעבור שעתיים של המתנה בתא קטן שבמהלכן היה אזוק בידיו וברגליו הועבר ש' לבית המשפט בראשון לציון, ושם הוסרו ממנו האזיקים. בתא המעצר שאליו הוכנס הוא היה עד, לדבריו, לעימות בין סוהרים לעציר בוגר שהסתיים בהטחת ראשו של העציר בסורגים. "הייתי בהלם, הפנים שלו נטפו דם. בכיתי כשראיתי את הדברים האלו והתחלתי לחשוש לחיי", כתב.

 

עוד שלוש שעות חלפו וש' הועבר לאולם בית המשפט שבו החל הדיון בעניינו. מעצרו הוארך ביומיים, הוא נשלח בחזרה לתא המעצר ושם המתין עד 20:00. "(בדיון) היה אסור לי לחבק את אבי או אחי ופשוט לא יכולתי לסבול יותר. הייתה לי תחושה רעה ודמעות בלב... אני לבד בתא ורואה אנשים צועקים וסוהרים מרביצים לאסירים, ואני בצד בוכה וחושב למה אני פה, אני לא שייך לכאן, לא עשיתי כלום!" 

 

נסיעה לעבר ארבעה יעדים ביממה

בתום שעות ארוכות בתא המעצר של בית המשפט הוא הועבר שוב אזוק בידיו וברגליו ברכב של השב"ס בחזרה לכלא רמלה. לדבריו, בדרך הסוהרים ביקשו להוריד את העציר שנפצע מוקדם יותר בבית המעצר של אבו כביר, אך שם סירבו לקבל אותו בשל פציעתו, והרכב עשה את דרכו לבית החולים אסף הרופא.

 

ש'. "פחד ומחשבות" (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
ש'. "פחד ומחשבות"(צילום: אבי מועלם)
 

לפיכך רק כעבור שעות הגיע ש' לכלא רמלה, אולם בכך לא הסתיים מסעו הקפקאי. הוא המתין בכבליו עד השעה 23:30 בתא המתנה בכלא ואז נלקח לכלא אופק לקטינים. "התאפקתי לא לבכות, קיוויתי שאבא שלי ישחרר אותי מהר ויפסיק את מחול השדים הזה", כתב. 

 

ב-01:00 הגיע ש' ל"אופק" והושם בתא. כעבור שעה בלבד, שבה שוב לא הצליח להירדם, הסוהרים קראו לו, הוא נאזק שוב בידיו וברגליו והוסע לכלא רמלה, ולשם הגיע בערך ב-04:00. בתוך תא מסורג הוא המתין אזוק במשך שעות, והועבר לבסוף לבית משפט השלום בראשון לציון - לשם הגיע סביב 09:00.

 

ש' המתין בתא המעצר בבית המשפט עד שנלקח כעבור כשעתיים לבדיקת פוליגרף ולעימות עם הנער המתלונן בתחנת המשטרה. אך המתלונן לא הגיע לבסוף לעימות וגם בדיקת הפוליגרף לא התקיימה, משום מה. "כבר שלושה ימים אני ער ולא מצליח להירדם, רק פחד ומחשבות", כתב ש'. מתחנת המשטרה הוא הוסע לתא המעצר בבית המשפט בראשון לציון, ושם, בדיון שהתקיים בעניינו, שוחרר לבסוף למעצר בית.

  

באותה נסיעה הוא היה עד, לדבריו, להכאה של נער אחר בידי הסוהרים: "הוא צעק קצת והתעצבן בגלל שהתייבשנו ללא מים ומהרגשת מחנק בתוך תא הפוסטה (רכב שבו מובילים עצירים)". הסוהרים, כתב ש', היכו אותו בתגובה: "הרגשתי פחד גדול - בגלל שמישהו צעק טיפה פוצצו אותו ככה. לכן לא צייצתי מרוב פחד והלם ממה שראיתי, אפילו לא העזתי לבקש לשתות מים".

 

ש' כתב מכתב תלונה למנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, וזה פנה לשר לביטחון הפנים, יצחק אהרונוביץ', בבקשה לשינוי המדיניות בכל הקשור להובלת עצירים קטינים. בעקבות התלונה שב"ס הודיע ששונו הנהלים ואף נפתחה חקירה נגד המעורבים בפרשה.  

 

"לא יכלו לספק לעצורים בקבוק" 

נציבות פניות הציבור בשירות בתי הסוהר אישרה כי קטינים עצורים שמחכים בתאי המתנה נותרים אזוקים. "ביום הראשון למעצרו של הנער התעוררה בעיה באספקת המים שקיבל. ביום האמור לוחמי יחידת נחשון לא יכלו לספק לעצורים בקבוק או כלי מילוי זמין ולכן נאלצו לאלתר ולספק לעצורים מים בעזרת ברז חיצוני סמוך לתאי ההמתנה". אך ש' טוען כי "הברז החיצוני" הוא למעשה צינור שממנו נאלץ לשתות.

 

בתשובה שמסרה הנציבות הוסבר עוד כי "לוחמי יחידת נחשון מקפידים לאורך כל הליווי לשאת עמם כלים חד-פעמיים למילוי מים לעצורים, אולם לעתים העצורים זורקים את הכלים לאחר השימוש בהם וקיים קושי לספק תחלופה בשטח". הנציבות אף אישרה כי בעקבות תלונתו של הנער על אלימות סוהרים נפתח תיק חקירה בעניין ביחידה לחקירת סוהרים.

 

נראה כי התנהלות אנשי שירות בתי הסוהר במעצרו של ש' כללה הפרה חמורה של חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), הקובע כי קטינים ובוגרים לא יוחזקו יחד במעצר או במאסר. אך החוק לא מתייחס לדרכים שבהן יינתנו מים לעצירים.  

 

ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, אמר ל-ynet בתגובה: "קשה להאמין שבמדינה נאורה, שמתיימרת להיות מדינת חוק מתקדמת, מתייחסים בצורה כה מזעזעת, הגובלת בהתעללות, לקטינים שהם רק חשודים". הוא הוסיף: "אני מניח שאם היו מובילים כך תרנגולות, אנשי משרד החקלאות כבר היו מתקוממים וטוענים שמדובר בהפרה של חוק צער בעלי חיים. לצערי, כאן הצער הוא של בני אדם ושל קטינים אבל עושה רושם שאיש לא מסתכל עליהם".

  

משירות בתי הסוהר נמסר כי השירות "פועל על פי הוראות החוק תוך הקפדה על שמירת זכויות העצורים הקטינים. על מנת לשפר את תנאי הובלת הקטינים והחזקתם במהלך הליווי ובעקבות הפנייה הנדונה, בוצעו כמה שינויים בטווח המיידי ובהם שדרוג ארוחת בוקר ותוספת בקבוק שתייה אישי לכל קטין, קיצור זמני הנסיעות והסמכה מיוחדת לאנשי צוות הליווי. כמו כן הוקם צוות מיוחד לבחינת הנושא לטווח הרחוק". עוד מסרו מהשב"ס כי "מיותר לציין שעוד טרם הפנייה הושם דגש על הפרדת הקטינים מעצורים בגירים. תלונת העצור הועברה כמקובל לחקירת היחידה לחקירות סוהרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
ש'. שוחרר ללא אישום
צילום: אבי מועלם
צילום: גיל יוחנן
ד"ר יצחק קדמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים