העץ הדיגיטלי שיישנה את פני העיר
עץ רוח שמייצר חשמל, עץ דיגיטלי שמספק אינטרנט אלחוטי, תאורה ואפילו מתקני שתייה לכלבים - הם חלק מהדרכים לנהל את הערים בדרכים יעילות וחסכוניות יותר
ערים בכל העולם סובלות מבעיות דומות: זיהום אוויר ורעש גוברים, עלויות גבוהות לחשמל עבור תאורת רחוב לצד דרישה גוברת מצד האוכלוסייה לשיפור איכות הסביבה והחיים. הלחץ על הרשויות גם גובר וגם הדרישה לאכוף אמנות בינלאומיות שונות הקובעות תקנים חדשים לצמצום פליטות פחמן ומזהמים אחרים. מגוון בעיות אלה והניסיונות לנהל את הערים בדרכים יעילות וחסכוניות יותר, המתחשבות בצרכי הסביבה מוגדרות כקיימות - גישה רחבה לניהול כל המשאבים (הסביבתיים, הכלכליים, האנושיים ואחרים) בדרך מושכלת, יעילה וירוקה יותר. הניסיונות לפתח פתרונות יעילים עודדו יזמים פרטיים רבים לחשוב על דרכים יצירתיות כדי להתמודד עם התופעות האלו.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
אחד המוצרים המעניינים ביותר שעונה להגדרות אלו ועשוי בעתיד הלא רחוק לחולל מהפכה של ממש באורח החיים העירוני, זהו העץ הדיגיטלי על סוגיו השונים. כבר בחודש מרס הקרוב יותקן בפריז "עץ הרוח" הראשון. ל'עץ הרוח" יש 72 עלים מלאכותיים, שכל אחד מהם כולל טורבינת רוח אנכית, ויחד הם יכולים לייצר חשמל אפילו כשמהירות הרוח נמוכה. העץ יכול להפיק חשמל כ-280 יום בשנה, גודלו דומה לעץ טבעי והוא עשוי כולו מפלדה ופועל בשקט מוחלט. העץ יכול להתחבר לרשת החשמל, או להזין מבנה או קומפלקס יחיד. מחירו עומד על 30 אלף אירו ליחידה, אבל החיסכון באנרגיה צפוי להחזיר את עלות ההשקעה בו.
עץ דיגיטלי או מלאכותי אחר, ומורכב יותר, הוא מיזם סביבתי ישראלי שפיתח היזם מיכאל לסרי. ה- etree מייצר אנרגיה סולרית ומספק לסביבה מקום ישיבה מוצל, עמדות להטענת טלפונים סלולריים או חשמל, אינטרנט אלחוטי, מים קרים לשתייה, תאורה, ואפילו יכול לייצר תקשורת בין עצים המותקנים במקומות שונים בעיר באמצעות מצלמה ומסך. עץ זה לא רק חושב ומספק את הצרכים של בני האדם, אלא גם אוסף את הטל המצטבר בלילה על הפאנלים הסולריים לטובת מתקני שתייה לכלבים.
אולם לא בכל עיר ובכל מקום אפשר לנטוע עצים, אפילו אם הם דיגיטליים או מלאכותיים, זאת הסיבה שסטרטאפ מגרמניה יצר את ה- City Tree - קיר חי העומד בפני עצמו, וכולל 1,682 צמחים השתולים בו בריבועים. לקיר אין צורך להיות קשור לאדמה, גובהו 3.5 מטר, והוא עשוי בטון או עץ, וממולא באזוב. לאזוב ישנה יכולת ללכוד אבק ולטהר אוויר, והחברה שמאחורי המיזם מקווה למכור אותו באירופה וגם בסין, שעריה סובלות מרמות זיהום גבוהות. הקיר הראשון יותקן השנה בדרום גרמניה, בעיר רוטלינגן, השנה. העציצים שבקיר מאורגנים בצורת פיקסלים, ויכולים להיות מסודרים ומעוצבים כלוגואים או כ-QR codes, ובאופן זה, הקיר הופך לפרסומת או לקיר מידע ציבורי.
פתרונות אחרים לבעיית זיהום אוויר, עושים שימוש באצות שהם מיקרואורגניזמים דמויי צמחים, ומאופיינים בגיוון רב. היצורים הקטנטנים האלה היוו השראה לקבוצה של מעצבים הולנדים וצרפתים, שהקימו אבטיפוס של חוות אצות מעל כביש מהיר בשווייץ. לכאורה, הרעיון נראה מוזר, אולם למעשה זוהי דרך מבריקה לטהר אוויר במרכזים עירוניים, פשוט משום שהאצות מייצרות כמות עצומה של חמצן וסופחות פחמן דו חמצני.
העיור המתגבר בכל העולם, הלחץ העצום על התשתיות שלא עומדות בקצב התפתחות הערים, הציפיות הגדלות של התושבים לאיכות חיים טובה
יותר והאקלים הכלכלי שמגביל את אפשרויות העיריות להשקיע במיזמים ובתשתיות חדשות, מייצרים הזדמנויות חדשות עבור אלה המשכילים לשלב בין יוזמה פרטית, הסקטור העסקי ובין צרכי תושבי הערים ושאיפות העיריות. מודלים כלכליים חדשים ושיתופי פעולה שבעבר לא היו קיימים, מאפשרים כיום ליזמים שמשכילים לפתח שירות וגם למצוא לו מימון שלא מכספי ציבור, לשתף פעולה עם עיריות ולהציע שירותים חדשים וחדשניים לתושבים בדרכים שמנצלות אנרגיות מתחדשות כמו רוח שמש ומים שמתחשבות בסביבה ומשפרות את איכות החיים והקיימות.
איל צאום, יועץ לפיתוח עירוני ועיר חכמה, ומומחה למיתוג ערים. עורך הבלוג מיתוג ערים ומדינות - השתתף השבוע במפגש פורום ה- 15 בנושא "ערים חכמות - טכנולוגיה בשירות העיר" בתל-אביב