נסראללה: ההישג שלנו - החשש בישראל
בנאום ראשון לאחר ירי טילי הנ"ט הודה נסראללה כי אנשיו בגולן. מהבונקר כינה את חיסול מורנייה והאיראני בקונייטרה "התנקשות בוגדנית": "הם רצחו אותנו לאור יום ואנחנו רצחנו אותם לאור יום". לדבריו, "אנחנו לא חוששים ממלחמה"
חוזר לנאום, ושוב מאיים: מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה נאם לראשונה לאחר ההסלמה ההסלמה החמורה בגבול הצפון, בטקס אזכרה לזכר ששת אנשי הארגון שנהרגו בתקיפה שיוחסה לישראל בקונייטרה לפני כמעט שבועיים. בנאומו, ששודר במסכי ענק בפרבר הדרומי של ביירות, אמר נסראללה כי ארגונו לא חושש מעימות נרחב: "ההישג הראשון שלנו הוא החשש בישראל. אנחנו נוהגים באחריות ואנחנו לא רוצים מלחמה, אבל אנחנו לא חוששים ממנה".
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
במהלך הנאום הודה למעשה נסראללה כי חיזבאללה פועל בגולן, הדגיש את הקשר לאיראן וגם הציג את "כללי המשחק" החדשים מבחינתו - תגובה על כל פעולה ישראלית נגד פעילי חיזבאללה וסוף להפרדה בין הזירות השונות. "יש לנו זכות להגיב בכל דרך, בכל מקום ובכל זמן על תוקפנות נגדנו", אמרו.
"אנחנו עומדים לשירותך, נסראללה", קרא הקהל עם תחילת נאומו של נסראללה, שנשאר בבונקר. מאות הגיעו לשמוע את דבריו של מזכ"ל חיזבאללה, ובאחד השלטים שהובאו נכתב: "נילחם בישראל ביחד, נמות מות קדושים ביחד. ביחד לירושלים". בדאחייה נשמע ירי כבד עם תחילת הנאום.
לאחר ששלח את תנחומיו למשפחות הרוגי התקיפה בגולן, הוא מנה את שמותיהם - ותחילה הזכיר את הגנרל האיראני, מוחמד עלי דאדי. "ההרוגים בקונייטרה מבטאים את התגלגלות הדורות של ההתנגדות. מדובר בשלושה דורות", אמר על ג'יהאד מורנייה, בנו של עימאד מורנייה. "ההרוגים האלה מראים שמשפחות שלמות משתייכות לבתי הספר של הג'יהאד".
"מיזוג בין דם לבנוני לדם איראני"
נסראללה אמר כי "לוחמי חיזבאללה ימשיכו להיות בחזית. ההרוגים בקונייטרה מראים זאת ומבטאים את המיזוג בין הדם הלבנוני לדם האיראני". הוא ציין את האיומים של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון נגד חיזבאללה ואמר כי עבור לוחמי חיזבאללה והחללים שלו "המוות הוא כבוד". הוא שוב האשים את ישראל בסיוע למורדים הסורים, ואף מתח ביקורת על מדינות ערב.
הוא כינה את הפעולה בקונייטרה "התנקשות בוגדנית לאור יום" ואמר כי הדרגים הגבוהים ביותר בישראל החליטו עליה. לדבריו, גם ראש האופוזיציה (יצחק הרצוג, ר.ק.) עודכן בנושא. "בחיסול חסן לאקיס אפשר להגיד שהיה לילה ובלבול, אבל הפעם התקיפה הייתה לאור יום, כמו חיסול עבאס מוסאווי", אמר מזכ"ל חיזבאללה.
נסראללה, שלפני שבועיים טען כי ארגונו לא פועל בגולן, סתר למעשה את דבריו ואמר כי בישראל חשבו אולי ש"חיזבאללה יכיל את האירוע ולא יודה בו, אך זה לא דבר שאנחנו מסתירים. אנחנו גאים בהם באותם שהידים. ההפתעה עבור הישראלים הייתה שחיזבאללה הודה באירוע". מזכ"ל חיזבאללה התרברב בכך "שכל ישראל הייתה על הרגליים בעקבות התקיפה בקוניטרה. ההישג הראשון שלנו הוא שישראל חששה מתגובת חיזבאללה". הקהל ענה לו במחיאות כפיים.
עין תחת עין
אז עבר אל התגובה - הפעולה בהר דב. "היה ברור לנו שהאויב צריך להיענש על הפשע שלו ושצריך לשים קץ להמשך ההרג והתוקפנות מצד ישראל וכי העניין מצריך הקרבה", אמר נסראללה. "קבענו את אזור הפעולה והלכנו לפעולה שאנחנו מוכנים לאפשרויות הגרועות ביותר. הם רצחו אותנו לאור יום ואנחנו רצחנו אותם לאור יום. הלוחמים שלנו שאינם מפחדים מהמוות באו מלפנים ולא מאחור". הוא דיבר על עיקרון של עין תחת עין: "פגעו בנו לאור היום, וכך גם עשינו. שני רכבים נפגעו אצלנו, כך גם אצלם. טילים נפלו עלינו וכך אצלם".
"ישראל והצבא שלה לא יכולים לעמוד בפנינו. זה בא לידי ביטוי גם בעזה וגם בלבנון", הוסיף נסראללה והשתמשה במטאפורה המוכרת: "ישראל יותר חלשה מקורי העכביש". הוא אמר גם כי "אם ישראל חושב שאנחנו חוששים ממלחמה, אני אומר לו ביום הזה אחרי התקיפה בקונייטרה - אנחנו לא חוששים ממלחמה. אנחנו נוהגים באחריות ולא רוצים מלחמה, אבל אנחנו לא חוששים ממנה. אנחנו לא נהסס להתעמת עם האויב ואנחנו נתעמת איתו אם זה ייכפה עלינו - ואנחנו ננצח. מעתה אנחנו לא מכירים בשום כללי עימות".
בהתייחס לאמירות לפיהם ישראל לא מעוניינת לפתוח בעימות נרחב לאחר ירי טילי הנ"ט, אמר נסראללה: "שמענו שישראל רוצה להכיל את הפעולה בשבעא ושהיא מסתפקת במה שעשתה. אולם אנחנו מבינים שישראל בורחת מהעימות הצבאי כדי לחפש את מבצעי הפעולה ולהתנקש בהם. בעבר היינו מבחינים בין התנקשות לפעולה צבאית. על כל פעולה צבאית היינו מגיבים, אבל על התנקשות היינו מחכים. מהיום, לאחר כל התנקשות באיש חיזבאללה, נראה את ישראל כאחראית - ונגיב בזמן, במקום ובדרך המתאימים".
נסראללה הגדיר את ירי טילי הנ"ט לשטח ישראל כ"יותר מנקמה ופחות ממלחמה". הוא הוסיף: "אני אומר לאויב - ניסיתם אותנו. אל תנסו אותנו שוב".
בלבנון ומחוצה לה הכול ציפו למוצא של פיו של נסראללה עוד לפני הפעולה שביצע חיזבאללה ביום רביעי בהר דב. בפעולה נהרגו שני חיילי צה"ל, רב סרן יוחאי קלנגל וסמל ראשון דור חיים ניני. בחיסול בגבול סוריה, שבוע לפני כן, נהרגו ג'יהאד מורנייה, בנו של קצין המבצעים של הארגון שחוסל ב-2008 בדמשק עימאד מורנייה, ובכיר הארגון, מוחמד עיסא. יחד איתם נהרגו גם ארבעה פעילי חיזבאללה אחרים ושישה איראנים, בהם הגנרל עלי דאדי.
מאז גברה התכונה לקראת נאום המזכ"ל. בעיתון "א-ספיר" המזוהה עם הארגון טענו ביומיים האחרונים כי נאומו של נסראללה נדחה להיום כדי שהארגון יוכל להוציא לפועל תגובה עוד לפני שהמנהיג ישמיע את דברו. "ההתנגדות נתנה את תשובתה בעניין כללי העימות", כתב שופרו של נסראללה, עורך העיתון "אל-אחבאר", איבראהים אל-אמין, ביום שאחרי התקרית בהר דב.
"מה שצפוי מהאויב הוא שמעתה ואילך הוא ינהג באופן שונה", נכתב באל-אחבאר. ייתכן שאתמול הגיע התרגום המעשי למה שאמר נסראללה בנוגע לכך שלציר ההתנגדות יש אחריות משותפת לטיפול בשיגעון הישראלי. לכן ראוי שהוא ידמיין מה יקרה אם הוא שוב ירצה לנסות את מזלו. מה שעולה לי לראש זה שאם האויב יחליט להרחיב את העימות, עליו לצפות למכות קשות, עוד יותר מאתמול".
בנות ברית: איראן, סוריה ופלסטין
בהקשר האיראני אחרי האיומים הרבים שנשמעו מכל עבר על ידי מפקדי משמרות המהפכה לאחר מותו של הגנרל האיראני מוחמד עלי דאדי בתקיפה בקונייטרה, יש ייצוג לא מבוטל לאיראן בטקס האזכרה היום. משלחת מיוחדת בראשותו של יו"ר ועדת הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ בפרלמנט האיראני, עלאא א-דין ברוג'רדי, הגיעה לאירוע. בעיתון "א-ספיר" ציינו כי בטקס ישתתפו גם נציגים סורים ופלסטינים כדי להעביר מסר שכל תקיפה נגד אחד ממרכיבי ציר ההתנגדות יחייב תגובה בזירה שהוא יגדיר.
אתמול נודע כי מפקד כוח "קודס" במשמרות המהפכה, קאסם סולימאני, שנצפה בהלווייתו של הגנרל האיראני, ביקר בביירות יממה לאחר התקיפה בקונייטרה. הוא אף עלה לקברו של ג'יהאד מורנייה בפרבר הדרומי של ביירות ונפגש עם נסראללה. מאז התקיפה שיוחסה לחיזבאללה, באמצעי התקשורת המזוהים עמו כבר לא מסתירים את נוכחות אנשיו בגולן. ברשת אל-מיאדין המזוהה עם חיזבאללה נטען כי ישראל ניסתה לחטוף את האסיר המשוחרר סמיר קונטאר ולהתנקש בו על אדמת קונייטרה.
נשיא סוריה, בשאר אסד, התייחס גם הוא לתקיפה בקונייטרה ואמר בציניות בראיון למגזין אמריקני כי ישראל הפכה לחיל האוויר של אל-קאעידה. הוא הדף את הטענות שהועלו לגבי תכנון פעולות נגד ישראל בגולן: "זה רחוק מהמציאות. ישראל חיפשה תירוץ לחסל מישהו בחיזבאללה".
בזירה הציבורית והפוליטית בלבנון עלה חשש כבד כי לתקיפה יהיו השלכות שיוסיפו על המצב הרגיש ממילא, בעיצומו של דיאלוג בין חיזבאללה ליריבו מזרם אל-מוסתקבל של אל-חרירי. זאת במטרה למצוא פתרון לבעיות הרבות במדינה (דאעש וא-נוסרה על הגבול המזרחי, נחשול הפליטים העצום מסוריה, משבר אנשי הצבא החטופים ועוד). על כן נעשו ניסיונות לפי הפרסומים להבטיח שחיזבאללה לא יגיב לתקיפה משטח לבנון, מה שקרה בפועל.
לפיכך אחרי התקיפה השמיעו במחנה ה-14 במרס, יריבו של חיזבאללה, ביקורת ישירה ועקיפה על שהוא עלול לסבך את לבנון במלחמה מיותרת. יעידו על כך דבריו של שר העבודה בממשלת לבנון, סוג'עאן קזי, ממפלגת "הפלנגות" הנוצרית, שעל פי העיתון א-נהאר אמר: "ידוע שבהצהרת קווי היסוד של הממשלה מתרכז תפקידה של ההתנגדות בהגנה על לבנון אם ישראל תוקפת אותה. אולם מה שהתרחש היה בסוריה והתגובה צריכה הייתה להיות בסוריה".