נשיא, שר, משורר, רב: מי במקום ה-120?
המחנה הציוני חתם את הרשימה עם יצחק נבון, הליכוד בחר במשה נסים, ביש עתיד הציבו את רוני סומק ובבית היהודי - הרב דרוקמן. באילו מפלגות מספר הנשים הכי קטן, איפה הכי הרבה סלבס ובאיזו רשימה רק מועמד אחד?
נשיא לשעבר, שני יושבי ראש כנסת וגם לא מעט שרים וסופרים: אמש (יום ה') הסתיימה הגשת הרשימות לקראת הבחירות לכנסת ה-20, שיתקיימו ב-17 במרס. חלק מהרשימות הגישו רשימה של 120 מועמדים ואחת מהן הסתפקה במועמד אחד. את כל הפנים והשמות של המועמדים להגיע לכנסת כבר הצגנו בפניכם בידיעה הזו, אבל רבים אחרים הוצגו ברשימות רק לשם כבוד - והכבוד הכי גדול נמצא דווקא במקום האחרון. אז מי ומי ב-26 הרשימות שאמורות להתמודד על הקולות של 5,881,696 בעלי זכות בחירה
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
הליכוד, המחנה הציוני, יש עתיד, מרצ, הרשימה הערבית המשותפת ש"ס ויהדות התורה הן המפלגות שהציבו 120 מועמדים ברשימתן. את רשימת הליכוד לכנסת ה-20 סוגר משה נסים, שכיהן בעבר כשר המשפטים וכשר האוצר. משה (בוגי) יעלון אינו ה"בוגי" היחיד ברשימה. משה (בוגי) אלברט שמוקם במקום ה-94 ומשה (בוגי) דולגין שהוצב במקום ה-118 מחזיקים בכינוי דומה.
במקום ה-120 ברשימת המחנה הציוני הוצב הנשיא לשעבר, יצחק נבון. עוד לפניו נמצאים הסופר אלי עמיר (109) והשרים לשעבר שמעון שטרית, אופיר פינס, רענן כהן, עוזי ברעם ואברהם (בייגה) שוחט. במקום ה-115 מוקם יו"ר הכנסת לשעבר שבח וייס, ואחריו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי, שר המשטרה בעבר משה שחל, שר החינוך בממשלת רבין הראשונה אהרון ידלין ויו"ר הכנסת לשעבר שלמה הלל. בנו של ידלין, עמוס ידלין, הוא מועמד העבודה לתפקיד שר הביטחון - אבל ברשימה הוא לא נכלל.
מרצ לא צפויה להתקרב למספר המנדטים של הליכוד והמחנה הציוני, אבל היא מובילה במספר הסלבס. יו"ר המפלגה והשר לשעבר יוסי שריד חותם את הרשימה, כשלפניו שרים וחברי כנסת אחרים - חיים אורון, יוסי ביילין, ענת מאור, נעמי חזן, יאיר צבן ורן כהן. גם הח"כית לשעבר מהעבודה קולט אביטל נמצאת ברשימה, במקום ה-109, וכן בתו הבכורה של שמעון פרס, צביה ולדן (99).
גם אנשי רוח רבים נמצאים ברשימת מרצ: המחזאי יהושע סובול (111), הפסל דני קרוון (108) וכן הפרופסורים ניסים קלדרון (104) וחנה הרצוג (93). השחקנית אסתי זקהיים הוצבה במקום ה-94 ברשימת מפלגת השמאל, 14 מקומות אחרי העיתונאית והסופרת אבירמה גולן.
למרות זאת, הרשימה היחידה שאותה נועל איש רוח היא דווקא יש עתיד. במקום ה-120 שלה הוצב המשורר והסופר רוני סומק. הרב חיים דרוקמן, סגן שר הדתות לשעבר, חתן פרס ישראל ואחד מחשובי הרבנים בציונות הדתית תופס את המקום האחרון ברשימת הבית היהודי - המקום ה-110.
הרשימה המשותפת של המפלגות הערביות נחתמת בכמה חברי כנסת לשעבר ובהם עפו אגבארייה, חנא סויד, עבד אלוהאב דראושה, עבד אל מאלכ דהאמשה, תמר גוז'נסקי, מוחמד נפא, ואסל טאהא, איברהים צרצור ומוחמד ברכה, שהוצב במקום ה-120.
אריאל אטיאס, שר התקשורת לשעבר וחלק מההנהגה המשולשת של ש"ס בבחירות הקודמות, הוצב במקום ה-120 ברשימתה. גם ליהדות התורה, כמו לש"ס, 120 מועמדים. לשתי המפלגות הללו, כמו גם למפלגת יחד של אלי ישי (שכללה 26 מועמדים), מכנה משותף דומה - אין ברשימתן אף לא אישה אחת.
פרט למפלגות החרדיות, המפלגה היחידה שלא מציבה לפחות שתי נשים בעשירייה הראשונה שלה היא הליכוד. במרצ יש 50% נשים בשישייה הראשונה (3 מ-6), בישראל ביתנו וכולנו 40% בעשירייה (4 מ-10) ובמחנה הציוני 36% - 9 מ-25 הראשונות ברשימה הן נשים.
בנוסף, מתוך ארבעת הראשונים במחנה הציוני יש שלוש נשים - ציפי לבני, שלי יחימוביץ' וסתיו שפיר - ומתוך שלושת מובילי ישראל ביתנו שתי נשים - אורלי לוי-אבקסיס וסופה לנדבר. בשאר המפלגות אחוז הנשים נמוך יותר. ביש עתיד 25% (3 מ-12), בליכוד אחוז נשים מעט נמוך יותר (5 מ-25, 20%) ובבית היהודי מעט גבוה יותר - 27%, 4 מ-15 הראשונים הן נשים.
בין 15 המפלגות שלא צפויות לעבור את אחוז החסימה, יש כמה סיפורים מעניינים. בין 31 המועמדים של מפלגת הדמוקראטורה שבעה חכימי - דורון שבמקום הראשון וגם דוד, לירון, יעקב, מרים, יוסף וניסים. ברשימת התקווה לשינוי 10 מועמדים ובהם שניים בעלי אותו שם - מוחמד עואד. "הירוקים - לא שמים ז", כן זה השם הרשמי שלהם, הציבו במקום האחרון את סגן ראש העיר תל אביב לשעבר מיכאל רועה.
שני פליטי "האח הגדול" מנחם בן ובני גולדשטיין הוצבו במקום השני והשישי ברשימת מפלגת כלכלה. יו"ר המפלגה הוא אחיו של בני גולדשטיין, דני גולדשטיין. בעלה ירוק הוצבה במקום השלישי עדי לוסטיג, ממובילות המאבק למען חוף פלמחים, מקום אחד לפני הבלוגר עמרי חיון. ורק למפלגת "מגינים על ילדינו - מפסיקים להאכיל אותם פורנו" מועמד אחד בלבד - יחזקאל שטלצר. הוא הציב את עצמו במקום הראשון.