"ארוחה משפחתית מלכדת אותנו"
למרות שהיא משקיעה את כל הזמן הפנוי בקריירת המשחק שלה, לא מוותרת שירן סנדל, כוכבת הסדרה "גאליס," על נסיעות הביתה, לטבעון, וחושבת שהזמן הכי חשוב הוא ארוחות הערב עם המשפחה. "ובזמנים עסוקים, כשאחותי ואני לא מספיקות להגיע באמצע השבוע הביתה, אנחנו דואגות לאכול יחד בתל-אביב, כי אין כמו ישיבה משפחתית מחבקת סביב השולחן"
שירן סנדל, כוכבת הילדים מהסדרה "גאליס," גדלה בקריית טבעון. בעלי חיים וטבע הם אהבתה הגדולה, אבל לאחרונה נטשה את הטבע הפראי וגם את הלימודים בבית הספר למשחק של יורם לוינשטיין לטובת עולם הטלוויזיה.
סנדל, אחת הכוכבות הרותחות של הסדרה "גאליס," משתפת אותנו בלו"ז הצפוף של כוכבת ילדים, שנאלצת לגור רחוק מהמש - פחה ולכן לא תמיד יוצא לה לאכול ארוחות ערב משפחתיות כמו שהייתה רוצה.
"בגלל העומס הגדול, יוצא לי להגיע הביתה להורים רק פעם או פעמיים בחודש ואני מפספסת את הארוחות הקבועות עם כל המשפחה. כדי לפצות את עצמי אני אוכלת הרבה ארוחות ערב עם אחותי, שגרה לידי בתל-אביב," היא מספרת ומגלה שכאשר מתקבצת כל המשפחה לארוחת ערב בטבעון, סביב השולחן יושבים ההורים, שירן ואחותה קארין, וגם סבא וסבתא לפעמים מצטרפים, או חברים של ההורים, "אבל לרוב זה רק אנחנו, המשפחה הגרעינית. בארוחות הערב של שישי, אנחנו לפעמים הולכים לסבא וסבתא ואז כל הדודים ובני הדודים גם מגיעים."
היכן אתם אוכלים?
"יש מקומות קבועים לצד שולחן האוכל - אני ואחותי בפינות, כל אחת בפינה שלה, וההורים באמצע, אחד ליד השני."
ויש כללי התנהגות ליד השולחן?
"בדרך כלל לא נקום באמצע האוכל, אבל החוק היותר חשוב הוא שבזמן הארוחה שמים את הפלאפונים בצד ומדברים על איך עבר השבוע ובכללי מה קורה עם כל אחד מאיתנו."
מי מבשל?
"אמא שלי, כי היא בשלנית מעולה. היא אוהבת לנסות דברים חדשים ומפתיעה אותנו בכל ארוחה במנה חדשה וטעימה. אני קצת יותר בעייתית באוכל, אוהבת דברים פשוטים יחסית ואחותי אוהבת לנסות כל הזמן דברים חדשים והיא גם צמחונית, אז אמא מכינה לה בנפרד מאיתנו. מה שבטוח, אצלנו לא יוצאים רעבים מהארוחה."
האם אתם שומרים על תפריט מאוזן בארוחת הערב?
"אי-אפשר לומר שהתפריט בארוחת ערב אצלנו מאוזן. אבל אם זה נחשב, יש תמיד צלחת ירקות על השולחן. האוכל שאמא מכינה הוא פשוט טעים ומגוון מאוד."
ומה המנה שאת הכי אוהבת?
"מנת השניצל הממולא, זה כל כך טעים. וגם אין על מרק הירקות של אמא שלי."
האם יש חלוקת תפקידים קבועה?
"החלוקה אצלנו היא שאני ואחותי מפנות מהשולחן, אבא שוטף כלים ואמא מבשלת. כשגרנו בבית אנחנו היינו שוטפות כלים, אבל בגלל שלא יוצא לנו להיות הרבה בבית הם מפנקים אותנו כשאנחנו באות. אבל אם הם יתעקשו - נכניס כלים למדיח."
האם יש עיסוק בטלוויזיה, בטלפון או בספר בזמן ארוחת הערב?
"כמעט שלא. אנחנו לא מבזבזים זמן על טלוויזיה באמצע הארוחה, כי ברוך השם יש לנו הרבה מה לספר אחד לשני על מה שעברנו."
האם אתם נוהגים לצלם את המנות ולהעלות לרשת?
"אמא שלי מצלמת אותנו לפעמים ליד השולחן, תמונות משפחתיות כאלה, אבל אנחנו לא מעלים הרבה לרשת. אנחנו מנסים לשמור את הכל כמה שיותר פרטי ורגיל."
מה תזכרי מאורחות הערב המשותפות?
"אני אזכור מהארוחות האלה את הביחד שלנו, הצחוקים הפרטיים שלנו. תמיד כיף לחזור הביתה להתפנק על ההורים. ואני חושבת שזה מאוד חשוב להשקיע זמן ולשבת לאכול יחד, בלי טלפונים, בלי טלוויזיה, ופשוט להיות יחד, לדבר ולשמוע מה קורה עם כל אחד."
למה חשוב לדעתך לאכול ביחד?
"החיים של כולנו כל כך עסוקים, כך שחשוב לשמור על ארוחה בתא המשפחתי המחבק, גם אם זה לא קורה כל ערב. צריך להקפיד על מפגש קבוע שמלכד ומחבק את כל המשפחה סביב השולחן."
מה אומר צוות "חיים בריאים" של אסם?
"אמנם שירן עכשיו כבר לא גרה בקרבה להורים, אבל לפי התיאורים נראה כי בזמנים שהמשפחה כן גרה יחדיו הקפידו על קיום ארוחות משפחתיות ולשירן יש זיכרונות טובים מארוחות אלה", אומרת הדיאטנית אורלי פיינה .
"וגם כיום, כשהיא מגיעה להורים, מתקיימת ארוחה שהיא זמן של "יחד" משפחתי, זמן לשיחה טובה, לצחוק, לשיתוף בחוויות שחוו בתקופה האחרונה. יש התחשבות והכנה של מזונות המועדפים על כל אחת מהבנות במשפחה, מקפידים לשבת ליד שולחן ועל סגירת כל המכשירים, ובזכות זה אכן הארוחה הופכת לחוויה משותפת ונעימה.
"נפלא לקרוא שגם המשפחה המורחבת מקפידה להיפגש לעיתים ונראה כי כל המשפחה נהנית מהארוחות המשותפות. נתון זה מחזק את ממצאי המחקרים המדגישים כי כשההורים מקדישים זמן לילדים ומנהיגים את הארוחה המשפחתית, המנהג ימשיך להתקיים גם כשהילדים יהפכו למתבגרים וימשיך ללוות את הילדים גם בבגרות ובהמשך חייהם, ולראיה שירן עושה מאמץ גם לפגוש את אחותה בעת שהותן במרכז לארוחה משותפת".
"אני דווקא מחבב את עניין הארוחות המשותפות עם אחותך בימי השבוע, כשאתן לא נמצאות בבית ההורים, אומר השף ישראל אהרוני. "בעיניי זה סוג של מיני-ארוחה משפחתית, שאמנם אינה עונה להגדרה הקלאסית של ארוחה משפחתית, אבל היא סוג של קשר חשוב ויפה למוסד הקלאסי. הפורום המצומצם שבו את ואחותך אוכלות יחד הוא הזדמנות מצוינת להתנסות במתכונים חדשים, גם אם את אוהבת לאכול "דברים פשוטים," כהגדרתך.
"תבדילי בין "דברים פשוטים" לבין "גיוון וחידוש," שגם הם יכולים להיות פשוטים אבל שונים ממה שאת רגילה. כדאי לך לנסות להעז ולהפתיע את עצמך. אולי לא תמיד תהיי מרוצה מהתוצאה, אבל ככה תרחיבי את המגוון שאליו את רגילה ואת לגמרי יכולה להיות מופתעת מהתוצאות. אל תיתני לצמחונות של אחותך להרתיע אותך.
"עולם הצמחונות הוא רחב, מגוון ומעניין דיו להתנסות בו. רק אל תיפלי למלכודת שבה רווקים צעירים תל־אביבים עם סדר יום מטורף כמו שלך ניזונים ממיני מאכלים מעובדים ושאר מיני ג'אנק-פוד. גם אם אין לך טיפת זמן ביום מסוים ואין סיכוי שתוכלי לאכול ארוחה מסודרת
וטובה בשום מצב, במקום לאכול על הדרך, כדאי לך להכין קופסת פלסטיק עם סלט שאת אוהבת, תוספת גבינה או ביצים, או כל דבר אחר שמתאים לך וליום מהסוג הזה. או שתעברי לעשות תוכניות בישול, ואז כל בעיית האוכל נפתרת על הצד הטוב ביותר".
"הארוחה המשפחתית בבית משפחת סנדל מהווה זמן איכות משותף, הזדמנות להתעדכן באירועים האחרונים ולהיות מעורבים בחיים של כל אחד ואחד מבני המשפחה", אומרת כרמית חוטינר, מנחת קבוצות הורים ומשפחה.
"במשפחת סנדל מתייחסים לכינוס זה ברצינות ויש אפילו חוקים משפחתיים, שמטרתם לשמור על הזמן המשותף ללא הפרעות: לא קמים באמצע הארוחה ושמים את הפלאפונים בצד. שירן מתייחסת לחוקים כחשובים ומבטאת בכך את שאיפתה לזמן איכות משפחתי אמיתי עם משמעות ותוכן.
"גם הבחירה בבית כמקום אכילה כנראה אינה מקרית. הכינוס סביב השולחן הביתי מאפשר לבני המשפחה, ובמיוחד לשירן ולאחותה שמתגוררות בתל־אביב, להרגיש תחושה אמיתית של חום ובית וליהנות מבישולים ביתיים של אמא. במשפחת סנדל כולם נרתמים ולכל אחד יש תפקיד בארוחה. דרך התפקיד שהבנות מבצעות היום (בניגוד לתפקיד שמילאו בעבר) ההורים מרעיפים פינוק נוסף.
"משפחת סנדל נפגשת מעט יחסית בגלל ענייני מרחק וזמן. הייתי שמחה אם היו פותחים יומן ומצליחים למצוא זמן נוסף לארוחות משותפות. אפשר לנסות לצאת קצת מהשגרה הרגילה והמוכרת וליזום סוג אחר של ארוחות שייצור הזדמנויות נוספות. למשל ארוחה משפחתית בתל-אביב".
לארוחת הערב המשפחתית יש חשיבות מכרעת בחיזוק הביטחון העצמי של הילדים ובסיוע למעבר לאכילה בריאה יותר. ברביעי משפחתי נחזור מוקדם יותר הביתה ונשב יחד לארוחת ערב משפחתית