שתף קטע נבחר
 

המדריך המלא: כמה באמת צריך לעלות במשקל בהריון?

היום כבר ברור שבהריון לא צריך "לאכול בשביל שניים", אבל עדיין יש צורך להזין את העובר - ובעיקר לענות על הצרכים התזונתיים של האם. אז כמה צריך לאכול יותר, מה העלייה הנכונה במשקל ואיזה נזק עלול לגרום משקל עודף? כל התשובות

במשך שנים אמרו לנו שבהריון צריך "לאכול בשביל שניים" ונשים שהיו עולות "יפה" במשקל היו נחשבות כבעלות הריון תקין. אך הזמנים הללו חלפו וכיום ברור שגם בהריון יש חשיבות רבה לשמירה על משקל תקין - למען בריאות האם והעובר. יחד עם לימור בן חיים, תזונאית מבית החולים "ליס" ליולדות שבמרכז הרפואי תל אביב, בדקנו כמה באמת צריך לעלות במשקל ועל מה עוד צריך לשים דגש בתזונה בהריון.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

   

הכל על הריון ולידה - באנציקלופדיה שלנו

 

האם כולן צריכות לעלות בצורה דומה במשקל?

בעבר,עד שנות ה-90' של המאה הקודמת, קבעו המומחים שעל נשים לעלות 10.9 ק"ג במשקל במהלך ההריון. כיום ההמלצה שונה מאוד, וגורסת כי יש להתאים את העלייה במשקל לכל אישה באופן אינדיבידואלי בהתאם לגיל, הכוונה להיניק ומספר העוברים.

 

על מנת ליצור אחידות הוגדר ערך ה-BMI ההתחלתי לפני ההריון כמיועד להעריך את דרגת עודף המשקל ואת ההמלצה לעלייה במשקל במהלכו, על פי החלוקה הבאה:

 

נשים בתת משקל (BMI קטן מ-18.5): עלייה מומלצת של 12.5-18 ק"ג

נשים במשקל תקין (BMI של 18.5-24.9): עלייה מומלצת של 11.5-16 ק"ג

נשים בעודף משקל (BMI של 25-29.9): עלייה מומלצת של 7-1.5 ק"ג

נשים עם השמנה (BMI גדול מ-30): עלייה מומלצת של 5-9 ק"ג

  

מהי תוספת הקלוריות המומלצת במהלך ההריון?

התוספת אינה גבוהה, ובטח שלא דורשת אכילה "בלי חשבון" או אכילה "בשביל שניים" במהלך ההריון. על פי ההמלצות יש להוסיף עד 150 קלוריות לתפריט בטרימסטר הראשון ו-350 קלוריות ביום בטרימסטר השני והשלישי.

 

מתי עלייה במשקל בהריון הופכת למסוכנת?

גורם חשוב בבריאות האישה הוא השינויים המתרחשים במשקל במהלך ההריון ואחריו. הריון תקין כרוך בעלייה במשקל כתוצאה מעלייה ברכיבי ההריון השונים. המרכיבים של העלייה במשקל בהריון הם בממוצע: עובר 3.5 ק"ג; שליה 0.6 ק"ג; רחם, שד ונוזלי דם 5 ק"ג. כלומר סך הכל כ-9.1 ק"ג.

 

כ-2 ק"ג עד 3.5 ק"ג נוספים מגיעים מרקמת שומן אמהית, הנצברת בעיקר באזור האגן התחתון. יש לה תפקיד ביולוגי ברבע האחרון של ההריון, כאשר הדרישה האנרגטית של העובר גדולה יותר, ובזמן ההנקה. לכן, נשים העולות במשקל פחות מ-6.5 ק"ג במהלך ההריון מאבדות רקמה אמהית בעוד שנשים העולות יותר מ-12.5 ק"ג במהלך ההריון צוברות יותר שומן ומים ברקמות.

 

מחקרים רבים העוסקים בתוצאות הריון לפי משקל האישה נמצא ששני המדדים הקיצוניים, כלומר גם BMI נמוך מ-18.5 וגם גבוה מ-30, הם בסיכון בהיבט של סיבוכי הריון ולידה. יחד עם זאת, אנו עדים בשנים אחרונות לנתונים המדאיגים על שיעור ההשמנה בכל רובדי האוכלוסייה, מגמה שבאה לידי ביטוי גם בנתונים לגבי השמנת נשים הרות ובשיעור העלייה במשקל במהלך ההריון, החורגת מהמלצות המומחים ומגיעה עד לכדי השמנת יתר חולנית (OBESITY).

 

מהן הסכנות בהשמנת יתר במהלך ההריון?

מחקרים רבים מצאו קשר בין עודף משקל לתחלואה של האם והעובר בהריון - ואחריו. בין היתר נמצאו קשר בין השמנה בהריון למחלות הבאות:

 

סוכרת הריון: הקשר בין עודף משקל ו/או עלייה במשקל במעבר למומלץ במהלך ההריון ידוע בהשפעה על משק פחמימות בלתי תקין. אפקט זה מוגבר בזמן הריון וקשור בעליה בהיארעות של סוכרת הריון. מחקרים מצאו כי כבר בעודף משקל גבולי עולה הסיכון של האישה לפתח סכרת הריון, וכי אצל נשים עם BMI מעל 30 הסיכון היה פי 1.4 עד פי 20. 

 

יתר לחץ דם: יתר לחץ דם באופן משמעותי שכיח יותר בנשים הרות עם עודף משקל, בהשוואה לנשים הרות במשקל תקין. גם בעודף משקל קל היארעות של יתר לחץ דם ורעלת הריון גבוהה באופן משמעותי.

 

תחלואה ותמותה עוברית: נתונים מצטברים רבים מתארים קשר מדאיג בין עודף משקל אימהי לתחלואה ותמותה עוברית.

בנוסף, בשנים האחרונות מצטברים נתונים על קשר בין השמנה אמהית ועלייה בסיכון למומים עובריים שונים וכן לציון אפגר נמוך יותר, מאשר ציון של ילודים לאמהות במשקל תקין.

 

סיבוכים בלידה: נמצא כי שיעורי לידה קיסרית אצל נשים עם עודף משקל גבוה עד פי שלושה ביחס לנשים במשקל תקין. כל עלייה של יחידה ב-BMI מעלה את הסיכון ללידה קיסרית ב-7%. עודף משקל מעלה גם את הסיבוכים לאחר לידה קיסרית, בעיקר של זיהומים בפצע הניתוח.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הריון. חשוב לשמור על משקל תקין
צילום: shutterstock
מומלצים