שתף קטע נבחר

פחד ביפן: 'להוריד פרופיל, הטרור בכל מקום'

יום לאחר הוצאתו להורג של העיתונאי בשבי דאעש, היפנים מקווים שכעת רה"מ יהיה פעיל פחות בזירה הבינ"ל. היפנים שראו באיום הג'יהאדיסטי צרה רחוקה, חוששים וכועסים עליו: "למה לא שילמנו כופר? יכולנו להציל חיים"

עריפת ראשם של שני היפנים בשבי דאעש מהווה מבחן דיפלומטי חשוב למדינה הפציפיסטית, שמדגישה שאף שהיא מסייעת ללחימה בג'יהאדיסטים ולא נלחמת בעצמה, היא אינה חסינה מפני אלימות.

 

עוד חדשות בעולם:

התגובה: תחרות איורי הכחשת שואה באיראן

הלחץ עבד: א-סיסי שחרר עיתונאי שסייע לטרור

התאומים שחייבים לצאת מהבית במסכות

 

עד חטיפתם של הארונה יוקאווה וקנג'י גוטו ראו רבים מהיפנים את האיום הג'יהאדיסטי כבעיה רחוקה, משום שבמדינה לא מורגש איום איסלאמיסטי והמדינה נמנעת מלקחת חלק פעיל בקרבות במזרח התיכון. יום לאחר שנערף ראשו של גוטו, בתום שבוע שבו הייתה הזדמנות להסכם חילופי שבויים נדיר, ביפן חושבים אחרת.

 

הריונה וקנג'י שנרצחו בשבי ()
הריונה וקנג'י שנרצחו בשבי
 

ראש הממשלה שינזו אבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה שינזו אבה(צילום: רויטרס)

"אנשים חשבו שליפן בקושי יש עניין במזרח התיכון ושלדאעש אין קשר אליה", אמר טומואקי איוואי, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת ניהון. "עכשיו היפנים מבינים שהטרור יכול להיות בכל מקום וכל אחד יכול להיפגע, יפני או לא". ביפן חוששים שראש הממשלה שינזו אבה יגרור את המדינה לסכסוכים צבאיים שבעבר היא נמנעה מהם. בינתיים הורתה יפן לתגבר את האבטחה בשדות התעופה שלה ובמוסדותיה מעבר לים, כמו שגרירויות ובתי ספר.

 

ראש הממשלה שינזו אבה נחשב לפעיל מאוד בזירה הבינלאומית מאז שעלה לשלטון ב-2012. הוא ביקר ביותר מ-50 מדינות, כולל במפרץ הפרסי, וקידם את קשרי הכלכלה והביטחון של ארצו. ביקורו בישראל עורר את זעמם של חלק מהיפנים, שראו בדבר התגרות בדאעש.

הפגנה נגד ראש הממשלה שינזו אבה (צילו: EPA) (צילו: EPA)
הפגנה נגד ראש הממשלה שינזו אבה(צילו: EPA)

 (צילו: AFP) (צילו: AFP)
(צילו: AFP)

 (צילו: AFP) (צילו: AFP)
(צילו: AFP)
 

נראה שרציחתם של שני השבויים לא משנה את נחישותו של אבה להציב את יפן כשחקנית מובילה במגרש הדיפלומטי. "יפן לעולם לא תיכנע לטרור והיא נחושה לקחת אחריות במאבק של הקהילה הבינלאומית נגדו", אמר אתמול.

 

משבר בני הערובה עשוי לגרום לאבה "להנמיך את האש", קובע טקהיקו יממוטו, סגן הנשיא ללימודים איסלאמיים עכשוויים ביפן. "זה גרם לזעזוע גדול בציבור, ורוב האנשים עלולים להרגיש שיפן צריכה לשמור על פרופיל נמוך במקום להפוך לקולנית יותר בנושאים בינלאומיים שעלול להוות סיכון לאזרחים יפנים".

 

"למה לא הצלנו את קנג'י?"

הציבור היפני, שבדרך כלל מבודד פוליטית מהסכסוכים בעולם, עקב בדריכות מסביב לשעון אחרי הדיווחים על שני השבויים היפנים, והוא חושש שהדבר יגרום לאלימות נוספת נגד יפנים ברחבי העולם. "זה מתסכל כל כך, מאכזב כל כך", אמר הידקו קמיג'ימה בן ה-80. "בכיתי הבוקר ולא יכולתי לעצור את הדמעות".

 

בנוסף להלם ולזעזוע, רבים מהיפנים זועמים על פעילות הממשלה. "אני כועסת כל כך. למה הממשלה לא הצילה את קנג'י?", אמרה מאיוקו טאמורה, רופאת ילדים בת 31 שיחד עם בעלה והתינוק הצטרפה לעשרות שהפגינו מול לשכתו של אבה במחאה על מדיניות החוץ שלו.

 

"הם היו צריכים לשלם את הכופר. מדובר בחיי אדם, וזה קודם לכול. היינו חייבים להציל אותו. אני רוצה שחיי אדם יהיו הערך המוביל במדינה שלי. המאבק בטרור הוא רק שני", אמר מסהיקו בן ה-51 שהגיע גם כן להפגנה. 

 

קיוסוקה קמוג'אווה, סטודנט בן 21, אמר כי המחשבה שכעת הג'יהאדיסטים יפגעו ביפנים נוספים גורמת לו לצמרמורת. מאקי סאטו, מזכ"לית ארגון הסיוע יפן-עיראק, אמרה כי רציחת בני הערובה לא תוסיף לתמיכה הציבורית במעורבות הבינלאומית של יפן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילו: EPA
האבטחה בשדות התעופה ובמוסדות הבינ"ל תוגברה
צילו: EPA
מומלצים