גנבו לי טלפון או כסף בטיסה - מה עושים?
שוקלים לנמנם בטיסה או לראות סרט טוב? אולי כדאי לכם לחשוב פעמיים: בעקבות המקרים האחרונים של גניבות במהלך טיסה, עו"ד אהוד פאי מגיש לכם מדריך להתמודדות עם היעלמות חפצים אישיים בזמן ואחרי הטיסה
עם זאת, חווית הטיסה יכולה להשתנות מהר מאוד, אם תגלו במהלכה או בסופה כי רכוש היקר ללבכם או השווה כמה אלפי דולרים נגנב תחת אפכם, מה גם שעשוי להיווצר קושי לאתר את הגנב מבין מאות הנוסעים,
עדכונים שוטפים גם בטוויטר של ynet
אז מה בכל זאת אפשר לעשות במקרה של גניבת רכוש מהמזוודה? מה כדאי לעשות כאשר מתרחש דבר שכזה? עו"ד אהוד פאי, העוסק בתחום התעופה, מסביר ועונה בהרחבה על השאלות בנושא.
האם יש הבדל בין גניבת רכוש מבטן המטוס לבין גניבת רכוש מכבודת היד?
במצב הראשון כאשר רכוש נגנב מתוך המזוודה שנמסרה לחברת התעופה טרם העלייה למטוס, תחול בדרך כלל האחריות על חברת התעופה, והיא תידרש לפצות אותנו עד לשיעור מסוים בכפוף להמצאת קבלות על הפריטים שאבדו/נגנבו, שבדרך כלל אינו מכסה את הנזק שנגרם בפועל. יחד עם זאת קיימת אפשרות לבטח את המזוודה, ובכך להגדיל את שיעור הפיצוי שנהיה זכאים לקבל.
במצב השני, כאשר רכוש נגנב מכבודת היד במהלך טיסה, ייתכן ויהיה קושי ממשי לדרוש מחברת התעופה החזר או פיצוי בגין אותו רכוש, היות ובדרך כלל יראו בנו כאחראים לרכוש. למעשה חברות התעופה מציינות לרוב במפורש כי אין לכלול במזוודה המוסעת בבטן המטוס פריטים מסוימים כגון תכשיטים ודברי ערך אחרים, ואף מציינות כי פריטים אלה צריכים להיות בכבודת יד צמודה לנוסע במהלך הטיסה, ובכך מסירות לכאורה את אחריותן בנוגע לאותו רכוש יקר ערך שנגנב.
יחד עם זאת, אין הדבר מונע במידת הצורך להגיש בעקבות הגניבה תלונה למשטרה. אולם, קיים ספק אם הדבר יסייע במציאת הרכוש הגנוב (היות וככל והחשוד במעשה הגניבה לא יימצא - תיגנז התלונה), אלא אם כן יש ראיות ממשיות בנוגע לביצוע מעשה הגניבה ולזהותו של הגנב הערמומי.
מה מומלץ לעשות אם נגנב רכוש מכבודת היד?
ראשית מומלץ לבדוק היטב זמן סביר לפני הנחיתה כי כל הרכוש שלכם במקומו. אם נמצא חלילה כי הוא נגנב במהלך הטיסה, יש לדווח על כך מידית לנציגי חברת הטיסה ולדרוש מהם עד כמה שהדבר אפשרי לסייע במציאת הרכוש.
בנוסף מומלץ לתעד את הפנייה לנציגי התעופה, לרשום את שמותיהם המלאים על דף, וכן את כל פרטי המקרה לרבות שעות. בחלק מהמקרים, תבקש חברת התעופה מהנוסע למלא טופס דיווח על המקרה עוד במהלך טיסה, אותו מומלץ לצלם.
בנוסף ולא פחות חשוב - מומלץ לתעד (לצלם) את התיק ממנו נגנב הרכוש ישר עם היוודע הדבר, וככל ויש בסביבה עדי ראייה אשר ראו את התיק הפרוץ, יש לבקש את פרטיהם. בנוסף מומלץ מאוד לשמור את כל הקבלות של רכוש יקר שנרכש בחו"ל שכן, ככל ואותו רכוש ייגנב במהלך הטיסה, עשוי הדבר להקל על הוכחת עצם קיומו ומועד רכישתו, כמו גם על ערכו.
מה עושים אם גנבו רכוש מתוך מזוודה שנשלחה עם חברת התעופה?
עם קבלת המזוודות במסוע בשדה התעופה, מומלץ לערוך בדיקה קצרה אך קפדנית, על מנת לוודא כי המזוודות לא נפרצו או נפתחו. היה והתגלה שרכוש נגנב מהמזוודה, יש לפנות מידית לנציגות חברת התעופה בשדה התעופה שאליו הגעתם, ולדווח על המקרה, ואף לדרוש אסמכתא על הדיווח.
בנוסף, מומלץ לצלם את המזוודה מיד עם קבלתה, ולאחר הגעתכם ליעד יש לשלוח מכתב תלונה מוקדם ככל האפשר לחברת התעופה ולחברת הביטוח (במידה והמזוודות היו מבוטחות כמובן).
מה מומלץ לעשות אם ברצונכם להטיס רכוש יקר ערך?
אם מראש אתם יודעים כי בכוונתכם לשגר או להעלות לטיסה מזוודה המכילה ציוד יקר (כגון לפטופים, ציוד סקי וכיו"ב), מומלץ מאוד לבטח אותה ולוודא בתנאי הביטוח, כי אלה כוללים במפורש ביטוח עבור אותו רכוש יקר, על מנת למנוע הפתעות לא נעימות.
בנוסף מומלץ למלא טרם העלייה למטוס אצל נציגי התעופה - "הצהרת ערך מיוחדת", בה תדרשו להצהיר על הרכוש היקר ולשלם תשלום נוסף בגינו לחברת התעופה. במקרה של אובדן או גניבה של אותו רכוש, תהיה חברת התעופה אחראית לפצות אתכם עד לסכום הקבוע באותה הצהרה.
באחד מפסקי הדין שניתנו בשנים האחרונות בנושא בישראל, תבע נוסע את חברת אל על, על גניבת מצלמה ממזוודתו במהלך טיסה מוורשה לבן-גוריון. באותו מקרה התכוון אותו נוסע לעלות לטיסה יחד עם אותה מצלמה, אך טרם העלייה למטוס הוא התבקש על-ידי פקיד בידוק להעביר את המצלמה למזוודתו שבתא המטען במטוס, למרות שהבהיר כי מדובר בפריט יקר ערך עבורו וביקש לקחת אותה עמו לתא הנוסעים.
במקרה זה חייב בית המשפט את אל על לשלם לנוסע פיצוי בסך של 3,600₪, לאחר שקבע בין היתר, כי היה על פקיד הבידוק שביקש מהתובע להעביר את המצלמה למזוודה להודיע לו כי באפשרותו למסור הצהרה מיוחדת על ציוד יקר ערך.
לסיכום
יש לזכור כי חברות התעופה הן לא משטרה ואין לדיילת סמכות לבצע על גופו של נוסע חיפוש בחשד כי גנב רכוש מנוסע אחר, כפי שלמלצרית אין סמכות לעשות זאת על גופו של סועד במסעדה. כמובן שלחברות התעופה כן יש יכולת לנקוט בצעדים מסוימים במהלך הטיסה כלפי נוסעים, אך בדרך כלל יכולת זו באה לידי ביטוי כאשר הנוסע חשוד בעניין בטחוני העשוי לסכן את ביטחון הנוסעים.
לכן, מומלץ כפי שהדגשנו, להסדיר מבעוד מועד ביטוח שיכסה בוודאות את הרכוש היקר שהנכם עתידים להטיס או לשאת במהלך הטיסה ולערוך את אותו ביטוח יומיים לפני הטיסה ויומיים לאחר הטיסה (על מנת שהרכוש יהיה מבוטח גם במקרה של עיכוב או הקדמת מועד הטיסה), וכן מומלץ למלא אצל חברת התעופה "הצהרת ערך מיוחדת".
בנוסף ולא פחות חשוב - נתקלתם במקרה של גניבה או אובדן? מומלץ לא להשתהות ולפנות מידית הן לחברת התעופה והן לחברת הביטוח, ואם מדובר בגניבה גם להגיש תלונה על כך במשטרה, וכמובן לתעד באופן מקיף ככל שניתן על התרחשות האירוע.
- עו"ד אהוד פאי
, עוסק בתחום התעופה
- אין באמור במאמר זה, כדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי
מדריכים נוספים: