שתף קטע נבחר
 

כך משפיעה הפוליטיקה על הכלכלה שלנו

זה יהיה תמים לחשוב שהעולם הפוליטי לא משפיע על ההתנהלות הכלכלית בישראל ובעולם. ההשפעה ניכרת בבחירה הצרפתית לתמוך בפלסטינאים באו"ם, בהתמודדות הישראלית עם חשבון החשמל התופח של הרשות הפלסטינית, וגם בהתחממות האחרונה ביחסים העסקיים בין ישראל ויפן. טור

קיים קשר חזק ולעיתים פתלתל וסמוי בין כלכלה ופוליטיקה ברמת הקשרים בין מדינות. רואים זאת בבירור בסכסוך רוסיה-אוקראינה שהוביל לחרם כלכלי אמריקני ואירופאי ולפגיעה קשה ברוסים. רואים זאת באופן פתלתל גם בהתעקשותם של הסעודים להמשיך ולמכור נפט במלוא ההיקף על אף הירידה הדרמטית במחירו, רק בכדי לפגוע קשות בכלכלה האיראנית - על אף שהסעודים עצמם גם נפגעים מכך. להלן חמש דוגמאות מעניינות בהקשר היהודי ישראלי:

 

טורים נוספים של ד"ר אדם רויטר בערוץ הכלכלה בעולם:

האם ישראל תרוויח מירידת מחירי הנפט?

סין הכלכלה הגדולה בעולם: איך הם עשו את זה?

כלכלת ארה"ב צומחת, אך לא הכל בה ורוד

 

המקרה המוזר של אלברטו ניסמן

הרצח/התאבדות של התובע והחוקר אלברטו ניסמן מטריד מאוד. זה קרה מספר שעות לפני שאמור היה להעיד בקונגרס הארגנטינאי ולפרט את האשמותיו נגד צמרת הממשל ונגד הנשיאה. מדובר בטיוח הפיגוע האיראני נגד הקהילה היהודית, הכולל האשמות חמורות ביותר - שלפי מסמכים ועדויות שהיו בידיו, האיראנים, על מנת להיחלץ ממעשה הנבלה שעשו "סגרו עסקה" עם ראשי השלטון בארגנטינה.

 

אלברטו ניסמן. טיוח הפיגוע האיראני נגד הקהילה היהודית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אלברטו ניסמן. טיוח הפיגוע האיראני נגד הקהילה היהודית(צילום: רויטרס)

במסגרת העסקה טויחו העדויות נגד מעורבותם בפיגוע ובתמורה הם הבטיחו לספק למדינה מוכת הצרות הכלכליות נפט בזול ולייבא מארגנטינה דגנים.יש המכנים את הסיפור השערורייתי הזה "דם יהודי תמורת נפט איראני".

 

מדוע הצרפתים תמכו בפלסטינאים באו"ם?

הסעודים, בעקבות כעסם על מערכת הקשרים המחודשת בין ארה"ב לאיראן, הענישו את האמריקנים והעבירו חלק ניכר מן הרכש הביטחוני שלהם לצרפת. מדובר על רכש צבאי בהיקף שמגיע לעשרות מיליארדי דולרים. נראה שכעת על כל בקשה של הסעודים, הצרפתים קופצים לדום. קיימות לפיכך הערכות שההצבעה המפתיעה של הצרפתים בעד הפלסטינאים במועצת הביטחון של האו"ם הגיעה בעקבות בקשה סעודית.

 

היפנים באים

ביחסי הסחר יפן ישראל הכלכלה הייתה קשורה תמיד לפוליטיקה. היפנים היו מאד רגישים לקשריהם עם מדינות ערב בגלל תלותם בנפט ובעקבות החרם הערבי של 1973 רוב החברות היפניות נמנעו מלייצא את תוצרתן לישראל כל שכן לייבא ממנה.

 

בשנות השבעים של המאה הקודמת חברת הרכב היפנית היחידה שייצאה לישראל הייתה סובארו, על אף צמא אדיר בישראל לרכבים יפניים. היחסים השתפרו בשנות השמונים אך בקצב איטי ורק מתחילת המאה ניתן לומר שהפכו ליחסים כלכליים סדירים. לא ניתן לפיכך להמעיט בערכו של הביקור של ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, בראש משלחת של מעל 100 אנשי ממשלו נשיאי החברות היפניות המובילות בעולם. זהו ביקור נדיר של ראש ממשלה יפני בישראל והיו לו תקדימים בודדים מאז החרם הערבי ב-73'. רוחות חדשות מנשבות, ההיי-טק הישראלי קורץ ליפנים וגם קריסת מחירי הנפט ודעיכת ארגון אופ"ק משנים את התמונה לבלי הכר.

 

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה. קריסת מחירי הנפט ודעיכת ארגון אופ"ק משנים את התמונה לבלי הכר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת יפן, שינזו אבה. קריסת מחירי הנפט ודעיכת ארגון אופ"ק משנים את התמונה לבלי הכר(צילום: AFP)

הביקור היפני מתקשר גם לרצון ישראלי להקטין תלות כלכלית באירופה על רקע קריאות לחרם עלינו, אם כי העובדות בשטח מוכיחות שהסכנה הזו זניחה.

 

חשמל לפלסטינאים ומה יגידו בעולם

בתחילת המאה הבינו תושבי דרום קליפורניה שאין ברירה אלא לחיות עם מצב בו הם סובלים מהפסקות חשמל ארוכות מדי יום. לתושבי קליפורניה, שנחשבת למדינה המתקדמת בארה"ב, היה ברור שאם "אדיסון דרום קליפורניה" שסיפקה להם חשמל פושטת את הרגל, מובן שאספקת החשמל לבתיהם תפגע, עד שהעניינים הכספיים יטופלו.

 

מה שברור לאזרחים אמריקנים לא ברור לישראלים וגם לא לפלסטינאים. לרשות הפלסטינאית חוב כספי אדיר לחברת החשמל הישראלית, 1.7 מיליארד שקל. חלק מהקשיים הכלכליים של חברת החשמל נובעים מהחוב הזה. האם בעקבות זאת היא תנהג כמו חברת אדיסון מקליפורניה? עד כה זה לא קרה. מדוע? כפי שרומזים בחברת החשמל, אם זה היה תלוי בהם הזרם היה מנותק כמו לכל חייב אחר, אך שיקולים פוליטיים והחשש מה יגידו בעולם, מונעים את המהלך. מכיוון שאת הגירעון הזה צריך לכסות, אחת הסיבות שמחירי החשמל אינם יורדים בישראל, על אף ירידת מחירי הנפט הינה שאנו מממנים לפלסטינאים חשמל מכיסנו.

 

פועלי בנייה זרים? תמשיכו לחכות

בכירים בענף הבנייה מתלוננים מזה שנים רבות על מחסור בידיים מקצועיות בענף. עוד ידיים מקצועיות משמעותן בנייה מהירה יותר והיצע דיור גדול יותר, שבסופם מחירים נמוכים יותר. הפתרון היחיד שקיים כיום לידיים מקצועיות לענף, לאחר שהתברר סופית שהישראלים לא מוכנים לעבוד בו, הינו יבוא פועלי בנייה מקצועיים מסין, מולדובה, או רומניה.

 

על אף התועלות הברורות ביבוא עובדי בנייה זרים לישראל, בשטח דבר אינו קורה. מדוע? הסיבה לכך הינה שראשי המדינה חוסמים זאת כהחלטה פוליטית.

 

מדוע שימנעו פתרון שיכול להאיץ את מהירות הבנייה ולהגדיל היצע הדירות? גורמים בענף טוענים שהסיבה ההגיונית היחידה לחסימה הזו הינה שפועלים מקצועיים זרים ייקחו את מקומות העבודה של הפועלים הפלסטינאים המיומנים פחות. הפלסטינאים יפסידו מקומות עבודה רבים ואז תתעורר אצלם התמרמרות שתוביל לאלימות בשטחי יהודה ושומרון ומדינת ישראל אינה מעוניינת בכך.

 

הכותב הוא יו"ר רויטר מידן ומנכל חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות חברת שתית
חסם מוזר על ייבוא פועלי בנייה זרים (ארכיון)
באדיבות חברת שתית
ד"ר אדם רויטר
מומלצים