סיר הסירים: קציצות וירקות כתומים
סימני השאלה שאוויר מביאים את מיכל וקסמן להעמיד סיר מלא במטבח, עם כל תוצרת גינת הירק וכדורי בשר קטנים. מה יצא? תבשיל שורשים ודלועים, ג'ינג'ר וקציצות מבושם וצבוע כתום עז
גם אתם מרגישים שיש המון אי ודאות באוויר? הבחירות המתקרבות מביאות איתן דווקא רצון עז להימנע מבחירה. מצד שני ברור שהפעם חייבים, פשוט חייבים, לנקוט צעדים מעשיים ולממש את הזכות או בעצם החובה להחליף את השלטון המסוכן הזה. אבל במי? והאם בחירה בשוליים בטוחים היא מספיק אחראית?
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
עדכונים שוטפים גם בטוויטר של ynet
קולות מלחמה נשמעים ומעלים נשכחות שבקושי הספקנו לשכוח. סבתא עליזה כבר הודיעה שהיא מפנה עבורנו חדרים במושב, מה שבטוח בטוח, ואני מסרבת להיכנס להתקף חרדה אבל חולמת ביתר שאת על ארצות רחוקות. האם ייטרפו הקלפים, או שמא מידה של שפיות תתעורר כדי לשים ברקס בזמן?
מזג האוויר גם הוא במניה דפרסיה קשה. שטפונות, גשמי זלעפות, רעמים ושלג צח מתחלפים בזמן שמצמצנו בימים שטופי שמש ממכרת עם לבלוב ראשון של שקדיות. האם להתעטף במעיל עבה, או להפשיל שרוולים ולצבור רגעי חום שמלבים שמחה?
אבטיח ראשון מהערבה הפציע בבסטה של התותים-ישר-מהשדה. הבטתי בו בחשדנות. האם ייתכן שיהיה לו טעם אמיתי?
ירוקי החורף מתפנים בהדרגה מהגינה. כרובים, ברוקולי, כרוביות, קייל. כל חובבי הקור המושבעים. השוק נצבע בכתום-זהוב עז של תפוזים, קלמנטינות, תפוזי דם ראשונים, צרורות גזר עם העלים, דלעות שלמות שמנמנות ומתוקות, סלקים צהובים צעירים ושורשים של כורכום וג'ינג'ר טריים שהם עכשיו בשיאם, וממש מתחננים לקפוץ יחד לסירים ולבשם תבשילים. איך ישתלבו כולם למקסימום טעם משמח?
אז מה אני עושה כשאני מוקפת בכל כך הרבה סימני שאלה? מעמידה סיר. קוצצת, מערבבת, לשה ומכדררת קציצות.
מקלפת, חותכת ומזגגת בשמן ירקות ושורשים.
מבשמת ומתבלת בכורכום, בג'ינג'ר, בגרידה ובמיץ הדרים.
מבשלת יחד, שישפיעו מטעמם אלה על אלה, ומקנחת בפלחי דלעת עבים, חותם של אסתטיקה רכה ומתוקה.
ומה יצא לי? סיר של נחישות והחלטיות שיכול בכוחות כתומים משותפים להרחיק ממני לרגע קל את כל סימני השאלה. שווה לא?
קציצות עם דלעת וסלקים צהובים (או גזר)
המרכיבים:
לקציצות:
1 ק"ג בשר בקר עסיסי, טחון פעם אחת
1 בצל גדול
200 גרם דלעת, ללא קליפות וגרעינים (שוקלים לפני שמנקים)
1 סלק צהוב מקולף - אם אין, אפשר להחליף בגזר קטן
3 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף
1 שורש כורכום טרי
1 שן שום קטנה
1/2 כפית בהרת
1 כוס פירורי לחם
1 כפית גדושה מלח ים (או יותר, לפי הטעם)
פלפל שחור טחון טרי
לבישול:
3 סלקים צהובים מקולפים, חתוכים לפלחים - או גזרים בינוניים, פרוסים באלכסון לפרוסות בעובי סנטימטר
3 כרישות, חתוכות באלכסון לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
2 בצלים גדולים, חצויים וחתוכים לאורך לפלחים
1 ק"ג דלעת נקייה מקליפות וגרעינים, חתוכה לנתחים גדולים
2 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף, קצוץ קטן
1 שורש כורכום טרי מקולף, קצוץ קטן
1 צ'ילי אדום טרי, פרוס דק - לא חובה
2 עלי דפנה
3 סרטים מקליפת תפוז טריה (רק החלק הכתום ללא הלבן)
4-6 עלי מרווה טריים
1 כף רכז רימונים
מיץ סחוט טרי מתפוז גדול ועסיסי
3 כפות שמן זית
10 גרגירי פלפל שחור שלמים
מלח ים לפי הטעם
6 כוסות מים
אופן ההכנה:
- מכינים את הקציצות: מביאים את הבשר לטמפרטורת החדר, ושמים אותו בקערה גדולה. במעבד מזון טוחנים סלק, דלעת, ג'ינג'ר, כורכום, שום ובצל ומוסיפים את התערובת לבשר.
- מוסיפים פירורי לחם, בהרת, מלח ופלפל ולשים היטב בידיים עד לקבלת תערובת אחידה. מגלגלים מהתערובת כדורים קטנים ומסדרים אותם על מגש גדול.
- מכינים את התבשיל: בסיר גדול שיכיל את הקציצות שמים שמן זית, סלקים, בצלים, כרישות, ג'ינג'ר, כורכום, עלי דפנה, עלי מרווה, סרטי קליפת תפוז וצ'ילי אם משתמשים. מחממים מעל להבה חזקה ביותר, ומטגנים תוך ערבוב במשך כמה דקות עד שהירקות מזוגגים ומתחילים להשחים בקצוות.
- בקערית מערבבים רכז רימונים ומיץ תפוזים, ומוסיפים לירקות שבסיר. מערבבים היטב. מוסיפים מים ומערבבים. מוסיפים פלפל שחור ומלח לפי הטעם. מביאים לרתיחה, ומבשלים ברתיחה מתונה 10 דקות.
- מוסיפים בהדרגה את הקציצות לסיר, כל פעם כמה על מנת שלא יימעכו. מכסים אותם בנוזלים. מחזירים לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים ברתיחה מתונה במשך 45 דקות עד שעה.
- מוסיפים את נתחי הדלעת מעל הקציצות, בלי לערבב, ומבשלים ברתיחה 20-30 דקות נוספות. אם הרוטב של הקציצות דליל ומימי מדי (למרות שאם בישלתם ברתיחה כל הזמן זה לא אמור לקרות), אפשר לתת לתבשיל לבעבע ללא מכסה 5-10 דקות אחרונות. מגישים חם עם אורז או קוסקוס.
- לבלוג האוכל של
מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
- לכל הטורים של מיכל וקסמן