בדרך לעבודה חדשה: כך תצליחו במבחני מיון
זומנתם למבחני מיון לתפקיד שאתם מעוניינים בו? כדי להפחית את רמות הלחץ והחרדה מהבלתי נודע - אספו את כל המידע האפשרי על המשרה וחפשו מבחנים לדוגמה באתר המכון. כך תכינו עצמכם לריאיון עם פסיכולוג, דינמיקה קבוצתית, מבחני אישיות וביצוע. מדריך
קיבלתם זימון ליום מבחנים במכון אבחון, סף הלחץ עולה, ההתרגשות גדלה, וחשוב לכם לעבור בצורה המיטבית את השלב הזה בדרך לקבלת המשרה המוצעת. מה חשוב לדעת לפני שנגשים ליום מבחנים שכזה?
לכתבות נוספות בערוץ קריירה :
- מתכננים קריירה? התחילו לעבוד כבר בתואר
- מחפשים בהיי-טק: מתי לצרף מכתב לקו"ח?
- מחשב מסנן את הקו"ח שלכם: כך תכתבו נכון
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
ראשית, חשוב לדעת כי ארגונים רבים נעזרים במבחני המיון על מנת לבדוק את התאמתם של מועמדים לתפקיד המוצע. המידע שמתקבל הינו מידע תומך החלטה המשמש את מקבלי ההחלטות בארגון.
במכון האבחון עוברים המועמדים סדרת מבדקים ובחינות, הנערכים על-ידי צוות של פסיכולוגים קליניים ותעסוקתיים. מטרתם לתת לארגון המזמין חוות דעת אובייקטיבית, מקיפה ומעמיקה ככל האפשר, תוך מתן דגש על מדדים שהארגון הגדיר כחשובים לצורך התפקיד הנדרש. מבדקים אלו בודקים היבטים אישיותיים וכישורים של המועמד, אך אינם בודקים את רמתו המקצועית.
ארבעה סוגי מבחנים
יום מבחנים מלא כולל ארבע תחנות. כל תחנה מתמקדת בהיבטים אחרים, ויחדיו הן אמורות לתת תמונה שלמה:
מבחני אינטליגנציה/כישורים/סגנון ביצוע: סט של מבחנים פסיכומטריים מוגבלים בזמן, שנועדו לבדוק את היכולת השכלית והמילולית. חשוב לדעת, הזמן המוקצה עבור פתירת המבחן בדרך כלל אינו מספיק. כדאי להתמקד בתשובות נכונות יותר מאשר במספרן, אך כדאי לזכור: מיעוט תשובות קיצוני מעיד על אטיות, ותשובות שגויות רבות עלולות להעיד על אימפולסיביות. מובן שההערכה מבוססת על ריבוי מבחנים.
מבחני אישיות: מטרתם היא הכרת הפרופיל האישיותי של המועמד, על מנת להסיק לגבי יכולתו להתמודד עם הנדרש בתפקיד המוצע. מבחני האישיות כוללים בדרך כלל מצבים בינאישיים, השלמת משפטים, תיאור מילולי של תמונה, שאלוני דיווח עצמי וכיוצא באלו.
מומלץ מידע אמיתי, שכן שאלות רבות מופיעות באופנים שונים, ותשובות שונות עליהן עלולות להתפרש כחוסר אמינות או חוסר עקביות. זכור מהו התפקיד הנדרש ומה עשויה הבדיקה לכלול, כדי שתוכל לתת דגש על מאפיינים אישיותיים הנדרשים לתפקיד הרלוונטי, ותתמקד בתכונות או במיומנויות שבהן יש לכם יתרון יחסי.
דינמיקה קבוצתית: בחינת היכולות והתכונות הבינאישיות שלכם והתנהגות בקבוצה. במהלך דיון בקבוצה צריכים כל המשתתפים להציג את עצמם, להגיע להחלטה משותפת, לבצע מטלה משותפת בפרק זמן מוגדר או לעשות סימולציות הלקוחות מעולם התוכן של התפקיד המוצע. ההתנהגות שאתם מפגינים בקבוצה נבחנת ומוערכת.
חשוב שתביאו את עצמכם לידי ביטוי, כל עוד אתם משקפים את מי שאתם. אל תנסו להציג חזות שווא, שכן זה ייראה רע ויבלוט מאוד. זכרו: לא תמיד מחפשים את המנכ"ל הבא, אך תמיד חשוב להיות קשוב, מנומס ולדבר בנועם. תכונות כגון ביטול האחר, חוסר כבוד, חוסר התייחסות וכיוצא בזה, לעולם לא יקדמו אתכם.
ריאיון עם פסיכולוג: ריאיון זה יכול לארוך עד שעה. בריאיון עשוי הפסיכולוג לשאול אותך שאלות רבות ומגוונות. חשוב לענות עליהן ולשים דגש בנושאים העשויים להיות רלוונטיים עבור התפקיד המוצע. כדאי לדעת להציג בצורה עניינית אירועים בולטים בקורות חייך, כגון הסיבה לפיטורין, מדוע לא הסתדרת עם הבוס, ההחלטה לעזוב את הארגון, הסבר ל"חור תעסוקתי" וכדומה.
לתפקידי ניהול בכיר יכולות להתווסף מטלות נוספות על מנת לזהות את הסגנון הניהולי, יכולת התעדוף וכדומה.
הכנות ליום האבחון
יום המבדקים הוא ארוך ומייגע ומומלץ להצטייד במזון עתיר קלוריות ומשקה. כדאי להיערך לשבע עד תשע שעות של מבחנים אינטנסיביים עם מעט הפסקות ביניהם, אך יתכן שיום האבחון יארך חצי יום בלבד. ככל שתשיג יותר מידע על יום האבחון - כך תוכל להיערך נכון יותר ולהפחית את רמת הלחץ והחרדה מהבלתי נודע. כיצד ניתן להתכונן?
השיגו כמה שיותר מידע: חשוב לאסוף מקסימום מידע על המשרה הנדרשת, האתגרים הקיימים בתפקיד, מאפייני הארגון וסביבת העבודה וכדומה. כך תוכלו להתאים בין נתוניכם לבין המידע הנדרש.
הכנת אג'נדה: חשוב להכין ולעדכן את האג'נדה שלכם לתפקיד המוצע. האג'נדה צריכה להכיל את הניסיון, הידע והמיומנויות הרלוונטיות לתפקיד, וגם את תכונות האופי והכישורים הנדרשים לתפקיד המוצע. חשוב להדגיש את הדברים המייחדים אתכם, ועשויים להבליט אתכם ממועמדים מקבילים.
אג'נדה טובה אמורה לתת תשובות לשאלות קשות כגון: "מדוע פוטרת?", "מה יספר לי הבוס שלך?" (במיוחד אם ברור שלא יהיו לו דברים נחמדים לספר), הסבר על הקפיצות בין עבודות בקורות חייכם או על הזמן הארוך שבו הייתם מחוסרים עבודה - ואלו רק מעט מהשאלות המכשילות שחשוב לדעת לענות עליהם נכון.
בניית אג'נדה מותאמת ואטרקטיבית היא קריטית לאורך כל תהליכי המיון, ותהפוך את הפרזנטציה שלכם לאפקטיבית ואטרקטיבית יותר במבחני המיון, במיוחד במבחנים האישיותיים, בדינמיקה הקבוצתית ובריאיון מול הפסיכולוג.
גששו באתר המכון - כדאי להיכנס לאתר של המכון בו אתם אמורים להיבחן. מקריאה באתר תוכלו לדעת מה בדיוק מצפה לכם, ובחלק מהאתרים אף תמצאו מבחנים לדוגמה.
יתרונות ההכנה
אג'נדה ברורה תעזור לכם למקד את המידע שיש ברשותכם אל מול הנתונים הנדרשים למשרה הספציפית, שכן באופן זה אתם מדגישים את היתרונות שלכם ואת התאמתכם לתפקיד. הכנת אג'נדה תעזור לכם להציג באופן ענייני ואטרקטיבי נתונים העשויים להיתפס כבעייתיים בקורות חייכם או בתכונות אופי בעייתיות שלכם.
אין ספק כי יום האבחון הוא יום ארוך ומלחיץ, אך כדאי לדעת לקראת מה הולכים ולהשתדל להיערך מראש. היו אותנטיים ואמיתיים, ופעלו בצורה נבונה, מושכלת וישרה, כשאתם מציגים את עצמכם ואת האג'נדה שלכם. בכל מקרה חשוב לזכור: גם אם לא התקבלתם לתפקיד, אין זו הוכחה שנכשלתם במבחן, שכן תמיד יכולים להיות מועמדים מתאימים יותר.
הכותבת היא יועצת למציאת עבודה ובניית קריירה, ומחברת הספר: "המדריך המלא לבחירה ומציאת עבודה"