שתף קטע נבחר
 

שוק המט"ח סוער: איך תשמרו על הכסף?

שנת 2015 נפתחה ברעש וצלצולים בשוקי המט"ח בעולם. התנודתיות גדולה מאי פעם, ומטבעות מובילים סופגים ירידות חדות. כיצד מנווטים בים הסוער בלי להפסיד בשוק לא יציב ואפילו להרוויח? וגם, מדוע צנח האירו ב7% מתחילת השנה ומה גרמה הורדת ריבית של רבע אחוז בקנדה למטבע המקומי? מדריך

שוק המט"ח ברחבי העולם נמצא בסערה שקשה לראות את סופה ואנו מצויים בעיצומו של פיחות מטבעות כלל-עולמי. משקיעים רבים בשוק ההון נוטים להתעלם משוק המט"ח וזאת למרות שהוא השוק הגדול, הנזיל והחשוב בעולם ומשפיע גם על שוקי ההון. אמנם, שוק מטבע החוץ אינו מרתק כמו הדו"ח הרבעוני האחרון של חברת אפל או מיקרוסופט, אולם לאחרונה הוא שולח איתותים ומסרים ברורים ולכן כדאי מאוד לעצור, להטות אוזן ולהקשיב למה שיש לו לומר.

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון

 

>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

למה מדינות מעדיפות מטבע חלש?

מטבע, במהותו, מייצג את תעודת הזהות הכלכלית של המדינה בה היא הונפקה. עודף תקציבי, צריכה פרטית יציבה וחזקה, במקביל לרמת חוב נמוכה, מהווים סמן ימני לכלכלה חזקה ובהתאמה – גם למטבע חזק, ולהפך.

 

חשוב לזכור דבר נוסף: קיים קשר הדוק בין שווי המטבע המקומי לשווי החוב של המדינה למדינות העולם. לשם המחשה, כאשר המטבע המקומי מפוחת (נחלש) לעומת סל המטבעות בעולם, סך שווי חוב המדינה הנקוב במטבע מקומי (לדוגמה: החוב של מדינת ישראל בשקלים) פוחת אף הוא. לכן, מדינות בעלות חוב גבוה למדינות אחרות, מעדיפות מטבע חלש.

 

מצד שני, בניגוד לערכו של החוב שיורד, החיסרון במטבע חלש הוא שמחיר הסחורות המיובאות עולה. זאת, כיוון שדרושה כמות גדולה יותר של כסף לקניית אותה כמות של סחורה (למשל חבית נפט אחת תעלה יותר כסף משום שהמטבע המקומי שווה פחות ביחס למטבעות אחרים).

המחיר עולה עם החלשות המטבע. צינור נפט (צילום: גלעד שריקי) (צילום: גלעד שריקי)
המחיר עולה עם החלשות המטבע. צינור נפט(צילום: גלעד שריקי)
 

יתרון נוסף של מטבע מקומי חלש הוא עידוד חברות יצואניות לייצא את סחורתם לחו"ל. זאת משום שאת הוצאות הפיתוח והייצור הן משלמות במטבע מקומי (שערכו היחסי ירד) בעוד שאת התשלום הן מקבלות במטבע זר (שערכו היחסי עלה). לעומת זאת, חברות יבואניות צפויות לסבול ממטבע מקומי חלש מאותה הסיבה בדיוק - הן יצטרכו לשלם יותר כסף מקומי על אותו מוצר מיובא.

 

בגוש האירו מדפיסים עוד שטרות

כיום, על רקע המצב הכלכלי הלא מזהיר, בלשון המעטה, של כלכלות העולם, מנסות ממשלות לייצר באופן מלאכותי מטבע מקומי חלש. המטרה היא ברורה: לעודד יצוא, לייצר צמיחה פרטית ולהפחית את חוב המדינה הנקוב במטבע מקומי.

 

לשם המחשה, הדולר הקנדי רשם צניחה חדה של 9% מתחילת 2015 לאור החלטת הבנק המרכזי של קנדה להפחית את הריבית במדינה ברבע אחוז. דוגמא בולטת נוספת היא האירו. נגיד הבנק המרכזי של האיחוד האירופי, מריו דראגי, הודיע ב-22 בינואר על תוכנית הרחבה כמותית של מטבע האירו בהיקף מוערך של 1 טריליון אירו,

שמטרתה להמריץ את הפעילות הכלכלית בגוש האירו.

 

המשמעות המעשית של התוכנית בין היתר, היא הדפסה של כסף חדש שבאמצעותו ירכוש הבנק המרכזי אגרות חוב של ממשלות בגוש האירו. למעשה, התכנית מעודדת את החלשות המטבע, שכן ככל שיש בשוק כמות גדולה יותר של כסף, ערכו יורד.

 

הפחתת ערך האירו אמורה לייצר צמיחה שתילחם בכלכלתה המדשדשת של אירופה. לכן כלל לא מפתיע שהאירו הציג ירידה מתמשכת של 7% מתחילת השנה.

 

מהיר יותר, חזק יותר

מאז ומעולם שוקי המטבעות היו תנודתיים. עם זאת, בתקופה האחרונה, אנו חווים את התנודתיות במספר רב של מטבעות ובעוצמה גדולה מתמיד.

 

ראשית, יודגש שהפיחות בשווי המטבעות בעולם הוא חוצה יבשות ומדינות, ואינו מתמקד במטבעות אזוטריים בלבד. במילים אחרות, לא ניתן להאשים רק את הרובל הרוסי ואת הדולר האוסטרלי בירידות.

 

שנית, עוצמת התנודתיות כיום גבוהה מתמיד. חשוב להסביר שתנודה למעלה או למטה של 10% בשווי של מטבע אינה דבר של מה בכך. לרוב, מהלך כזה מתרחש על פני תקופה של שנים, אלא שבתקופה האחרונה ניתן לראות תנודות כאלה אפילו תוך שבועות או חודשים בודדים, וזה מצב חדש שאסור להתעלם ממנו.

 

אז מה עושים?

בתקופה שבה ברבורים שחורים (אירועים בלתי ניתנים לצפייה מראש) מופיעים על כל צעד ושעל, יש מספר דרכים

 להגן על תיק ההשקעות.

 

אחת הדרכים הפופולאריות היא להכניס לתיקי ההשקעות עוגן של יציבות מטבעית בדמות זהב. את המתכת הזהובה, בשונה ממטבעות הנשלטים ע"י ממשלות, לא ניתן להדפיס משום שמדובר במוצר פיזי, ובכך היא מהווה עוגן של יציבות בים של אי וודאות.

 

אסור לשכוח כי בעבר המדינות היו מדפיסות שטרות כסף על בסיס הזהב שהיה ברשותן, למרות התנודתיות שקיימת גם במחיר הזהב, אך ללא ספק זאת האפשרות הבטוחה יותר.

 

אפשרות שנייה היא השקעה במניות שהמטבע בהן הן נסחרות נתפס כיציב יותר ותנודתי פחות.

 

דרך נוספת להגן על התיק היא להשקיע מראש בחו"ל דרך תעודות סל מגודרות מטבע, בהן קיימת הגנה מפני תנודות חדות. אמנם, אלה יקרות יותר מהתעודות שאינן מספקות את הגידור, אך הן מקנות שקט נפשי בכל הקשור לתנודות מט"ח.

 

הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ של לאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מדפיסים עוד כסף להמרצת הכלכלה באירופה
צילום: shutterstock
מומלצים