שתף קטע נבחר
 

גם בלי חצר: 8 טיפים לגינה פורחת בבית

ט"ו בשבט בפתח וכולנו רוצים קצת ירוק בעיניים. אז קבלו מהמקצוענים טיפים על כל מה שצריך לדעת כדי להקים גינה במרפסת או על גג ואיך אפשר גם לחסוך על הדרך

אם גם אתם "רוצחי עציצים" סדרתיים ועדיין רוצים ליהנות ממרפסת פורחת או מגינה על הגג, יש לנו פתרונות עבורכם. לקראת ט"ו בשבט, קבלו את המדריך שישאיר את הפירות יבשים, אבל את העציצים פורחים.

 

עוד בנושא

מכינים את הגינה למזג האוויר הישראלי

לפני תביעה: גישור מול בעל המקצוע

מחירון הגננים המלא

 

לפני הכל: בדיקות ותכנון הגינה התלויה

"לפני שממהרים לקנות עצים וצמחייה כדי למקם אותם באקראי על הגג, יש כמה דברים שכדאי לבדוק", אומר אברהם לב מ"לב הגן והגינה".

 "דבר ראשון, כדאי לבדוק שהגג מתאים לבניית גינה. אם מדובר בגג שטוח עם איטום זפת, שלא תוכנן להיות גג פעיל, כדאי לבדוק את תקינות האיטום. צריך לשים לב שאם מניחים עציצים כבדים ישירות על הזפת זה גורם לחומר לשקוע, ולפגוע באטימות".

 

לכן, הוסיף לב, "חשוב למקם את העציצים על משטח הגבהה שיפזר את המשקל. "כמובן שהגג האידיאלי לכך הוא גג מרוצף", הוא אמר. "בנוסף, אם מתכננים לשים משקל יתר וכמות גדולה של עציצים שיכולים להגיע גם למשקל של כמה טונות, כדאי להתייעץ עם קונסטרוקטור ולוודא שהמבנה יכול לעמוד במסה המצטברת".

 

אל תאתגרו את עצמכם, ותדאגו מראש למערכת השקיה

"כולנו אנשים עסוקים ואף אחד לא זוכר את הכמויות ואת הזמנים המדויקים להשקיה", אומר אילן סולומון מאילן ונוי. "לכן, לא כדאי להסתמך על הזיכרון, אלא לדאוג להשקיה ממוחשבת של פעם-פעמיים בשבוע, במשך רבע שעה בכל פעם".

 

"אני לא ממליץ על השקיה ידנית בשום מצב", מוסיף לב. "לא בגינת קרקע ולא בגינה על גג. אנשים לא זוכרים להשקות או שהם משקים יותר מדי. מי שחוסך כסף על מערכת השקיה, מפסיד את העציצים. בחשבון הכולל לא בטוח שהוא מרוויח. מערכת השקיה לשני עציים או ל-20 עציצים יכולה להיות אותה מערכת השקיה, ובעלות של כמה מאות שקלים, ניתן לשמור על העציצים למשך תקופה ארוכה, וגם לחסוך במים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "עלות טיפולי אחזקה של גנן מקצועי היא כ-400-300 שקל לביקור של מספר שעות, בתלות כמובן בגודל הגינה ובהיקף העבודה. בחורף ניתן להסתפק בטיפול חודשי ובקיץ מדי שבועיים. למי שלא יכול להתפנות לעשות זאת בעצמו או מעדיף טיפול מקצועי יותר, כדאי בהחלט להשקיע את הסכום שאחרת כל שאר ההשקעה תרד במהרה לטמיון".

 

יש לדאוג לניקוז מערכת ההשקיה

"כשמתכננים גינה על גג, חשוב לדאוג למערכת ניקוז", מסביר לב. "זאת, כדי שעודפי המים לא יצטברו על הגג, אלא שצינור ניקוז ינקז אותם אל המרזב. על הגג אין אדמה שתספוג את העודפים כמו בקרקע רגילה. בגג נדרש ניקוז מסודר ומתוכנן מראש".

 

עצלנים? לכו על קקטוסים

"מי שממש לא אוהב להשקות יכול לבחור קקטוסים למרפסת שלו", אומר לב. "רק חשוב לזכור להשקות אותם רק אחת לכמה שבועות, כי אם משקים אותם יותר מדי הם סובלים מעודף מים. קקטוס הוא צמח מדברי והוא אמור לסבול. בטבע הוא מקבל מים אולי פעמיים בשנה".

 

העדיפו תערובת שתילה על פני אדמה

"כיום כבר לא נהוג להשתמש באדמה, אלא בתערובת שתילה מוכנה", אומר לב. "המשקל שלה יותר נמוך, היא צוברת יותר מים והיא יותר טובה להתפתחות הצמחים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

התאימו את המיכל לעציץ

"אין מיכל מסוג מסוים שהוא אופטימלי", אומר סולומון. "בסופו של דבר הם מתפוצצים כשהעציצים גדלים. גם אלו מאבן, מפלסטיק ומפיברגלס. חשוב בעיקר להתאים את הגודל של המיכל לסוג הצמח".

 

זה הקטן גדול יהיה - זהירות מעצים על גגות

לב: "אחת הטעויות הנפוצות היא להעלות לגג צמחים שהם עצים. לא פעם אומרים לי לקוחות: 'כששתלתי אותו הוא היה רק 20 ס"מ, תראה למה הוא הגיע'. זה טבעם של עצים, לצמוח. אחרי כמה שנים צריך לשלם כסף כדי לכרות אותם. זו פרוצדורה מאוד יקרה. בשלב מסוים העציץ לא מספיק, והעץ מגיע לכמה מאות קילוגרמים, וצריך לכרות אותו להוריד אותו למטה. חשוב לבחור בצמחים שקצב הצמיחה שלהם הוא איטי, ושהם עושים צל גם מבלי להגיע לגדלים ולמשקל גבוהים מדי.

 הפיקוס, למשל, מאוד מסוכן לא רק לגגות, אלא גם לאדמה. הוא חודר דרך זפת ודרך בטון, ומקים שורשים מאוד חזקים ומאוד מומלץ להיזהר ממנו".

 

ומי שבכל זאת רוצה צל? לב: "ניתן להשתמש במטפס במקום בעץ. יש שיחי גפן שנותנים פתרונות בעלי אותו אפקט, מבלי שיהיו להם החסרונות של עץ על הגג. לגבי עצי הדר, חשוב לדעת שעל גג יש רוחות חזקות מאוד והרבה צמחים לא סובלים רוח כזאת. אמנם רבים אוהבים עצי הדר, אך הם לא מתאימים בכלל לגינת-גג". סולומון: "ניתן למקם על הגג דקלים. הם עמידים בפני קור ורוח, ומתאים לגגות פנטהאוז".

 

העדיפו צמחים עונתיים

סולומון: "קשה להמליץ באופן כללי על צמחים שמתאימים למרפסת או לגג, כי הכל תלוי במיקום שלהם ביחס לשמש. בגדול, צמחים אוהבים חום, אור ומים. כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע לפני שממהרים לקנות כמות גדולה של צמחייה וממקמים אותה באזור שהיא לא תשרוד לאורך זמן".

 

לב: "רבים לא יודעים, אבל הבחירה בצמחים עונתיים היא דווקא המשתלמת ביותר.

 בעלות של זר פרחים אחד, ניתן לקנות כמות יפה של צמחים עונתיים לכמה אדניות, כי הם לרוב במחיר מופחת יותר כשהם בשיא העונה שלהם. תמיד כדאי ללכת על צמחים שיחיים ויותר פרחוניים עם פרחים עונתיים. הם מצריכים פחות טיפול והם יותר צבעוניים. לגבי אדניות, חשוב להקפיד לחזק אותן היטב למעקות, על מנת שלא יפלו למטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גינה לי חביבה. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים