הנוער ימני: מה משפיע על התיכוניסטים שיצביעו?
5% מבעלי זכות ההצבעה בבחירות 2015 הם בני 18 עד 20. 1,000 מהם ישתתפו בשבוע הבא במפגש עם ראשי המפלגות ויוכלו להפנות אליהם שאלות. סקר בקרב יהודים: רוב מכריע לימין בין בני ה-20-18. את הפאנל יזם המרכז להעצמת האזרח
עשרות אלפי תלמידי י"ב יצביעו ב-17 במרס לראשונה בחייהם בבחירות 2015. מיתר כלפון, תלמידת י"ב באורט עפולה, יודעת מהם הנושאים החשובים ביותר עבורה, אבל עדיין לא מצאה את המפלגה שעונה עליהם באופן מלא. "האמת שאני לא ממש מבינה מה המועמדים מציעים לי", היא אומרת. "אני בעד מדינה סוציאל-דמוקרטית, ואני רוצה שישימו דגש על הנוער. יש מפלגות שמזכירות אותנו במצע שלהן, אבל באופן כללי מאוד ולא מספק. אנחנו רוצים להעביר חוק להורדת גיל הבחירה ל-17, וחשוב לי לדעת איזו מפלגה תומכת בזה ותתחייב לקדם זאת בממשלה הבאה".
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
ביום ראשון יקיימו המרכז להעצמת האזרח ומשרד החינוך פאנל פוליטי לעיני כאלף תלמידי י"ב, ובו ישתתפו יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג, יו"ר כולנו משה כחלון, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט, יו"ר מרצ זהבה גלאון, יו"ר ש"ס אריה דרעי, ויו"ר הרשימה הערבית המאוחדת איימן עדה. לא ברור כרגע מי ממפלגת הליכוד ייקח חלק בפאנל.
איתן סוויסה, תלמיד י"ב בישיבה התיכונית יבנה שבחיפה, מתלבט בין כמה מפלגות, אבל מגלה שהלבטים נעים בין מרכז לימין. לפאנל ביום ראשון הוא יגיע מצויד בשאלות: "אני חושב שזו הדרך הטובה ביותר להחליט. היא עדיפה על פני לקרוא את הפוסטים שלהם בפייסבוק או לראות תעמולת בחירות בטלוויזיה. על סמך התשובות אני אעשה השוואה בין המפלגות שאני מתלבט לגביהן.
"אני מתכוון לתת את הקול שלי למי שדעותיו יתיישבו עם האידיאולוגיה שלי. הדבר החשוב ביותר מבחינתי זה ביטחון. אחר כך אנחנו צריכים כלכלה טובה, לדאוג לשכבות החלשות. אני השנה מסיים בית ספר, יש לי אחים גדולים שהתחתנו לא מזמן ואני רואה כמה קשה להם כלכלית".
מיתר כלפון מעפולה מעידה על עצמה כי היא אוהבת פוליטיקה וצורכת תקשורת. על כן, חשוב לה לגבש דעה עצמאית שלא תהיה תלויה במה שהיא שומעת בבית. "אנחנו מדברים פוליטיקה, אבל אני כמעט בטוחה שהוריי ואני נצביע באופן שונה. זו ההזדמנות שלי לגבש דעה משלי, אני לא חושבת שיהיה נכון להצביע למפלגה מסוימת רק בגלל שההורים מצביעים לה".
מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח, תומר לוטן, אמר: "השבועות האחרונים, שהתאפיינו במצעד הכוכבים למפלגות ובהשטחה של השיח הפוליטי, הרחיקו עוד יותר את הדיון האמיתי, המהותי והחשוב בתפיסת העולם של המפלגות. הכנס שאנו מקיימים בשבוע הקרוב, לצד הפעילות החינוכית שעוטפת אותו, מבטאים את הרצון לקיים מפגש אמיתי בין בוחרים ונבחרים, להכיר בהבדלים שבין המפלגות ולתת לאזרחים, בעיקר הצעירים, כלים טובים ואיכותיים לבצע לממש את זכותם הדמוקרטית".
בחודש הבא היא תממש את זכותה בפעם הראשונה, והיא מעידה על כך ש"זה קצת מרגש כי סוף-סוף יש לי הזדמנות להשפיע, אמנם בעקיפין, על מה שקורה במדינה. אני שומעת תלמידים בעלי זכות הצבעה שאומרים שהם לא מוצאים את האדם הנכון להצביע עבורו ולכן הם יוותרו. אני לא מקבלת את זה. אולי אין את האדם הכי מתאים לתפקיד, אבל מישהו בטוח יש".
יותר אדישות בקרב צעירים יהודים
גילם של המצביעים לראשונה נע בין 18 ל-20 והם מהווים כחמישה אחוזים מכל בעלי זכות הבחירה. על פי סקרי מכון המחקר "מדגם" שנערכו בשבועות האחרונים בקרב מאות בעלי זכות בחירה יהודים, 53.5% מהמצביעים לראשונה ישתתפו בוודאות בבחירות הקרובות. 16.9% אמרו שהסיכוי שיצביעו נמוך (לעומת 6.2% מכלל האוכלוסייה), 8.2% אמרו כי הם משוכנעים שלא יצביעו (לעומת 3.5% מכלל האוכלוסייה) ו-2.4% אמרו כי הם עדיין לא יודעים.
עוד עולה מהנתונים כי 31.3% מהמצביעים לראשונה מגדירים את עצמם ימניים, 20.2% מרכז-ימין, 15.6% ימין מאוד. 13% מגדירים את עצמם מרכז, 10% מרכז-שמאל, 2.2% שמאל מאוד, והשאר סירבו לחשוף את הנטייה הפוליטית שלהם.
טום פאר, תלמיד י"ב ממקיף י"ב המעיין בראשון לציון, יודע כבר במי יבחר. "חיפשתי מפלגה שחבריה יובילו דרך חדשה, שבה המילה 'פוליטיקה' היא לא קללה, שיסללו דרך לנוער שבעוד כמה שנים ישב בכיסא שלהם. המפלגה הזו נתפשת בעיניי כאמינה, ישרה ונקייה, ולאור הימים האחרונים זה אחד הקריטריונים החשובים מבחינתי. מעבר לזה חשוב לי התחום החברתי, והמפלגה הזו מתחייבת לקדם לא מעט רפורמות בתחום הזה".
אלף התלמידים שייקחו חלק בפאנל השתתפו השבוע בשיעור מקוון ובו קיבלו הסבר על המועמדים, על מטרות הפאנל ועל אופן התנהלותו. "נתנו להם כלים לניתוח ביקורתי נכון הן של המפה הפוליטית והן של דברי הפוליטיקאים, וחשפנו אותם לכלים הטכנולוגיים שדרכם אפשר לקבל עליהם מידע", הסבירו אביב צמח ודביר קפלן שהעבירו את השיעור.
דנה פרידמן, מנהלת המטה לחינוך אזרחי וחיים משותפים במשרד החינוך, מדגישה: "אנחנו לא משכנעים אותם ללכת להצביע למפלגה מסוימת, וגם לא נותנים תעדוף לאישיות כזו או אחרת. אנחנו רוצים שיהיה להם אכפת כאזרחים, והם בהחלט מבינים שעליהם להיות אחראים מאוד כלפי התהליך הזה".