שתף קטע נבחר

 

מעידים נגד אש"ף: האם התמוטטה על הדוכן

בבית דין פדרלי בניו יורק נפתח שלב העדויות במשפט שבמסגרתו תובעים ישראלים-אמריקנים מיליארד דולר מהרשות הפלסטינית. בזה אחר זה עלו בני משפחות קורבנות פיגועי האינתיפאדה השנייה לדוכן העדים ותיארו את רגעי התופת: "הלכתי עם הבן יד ביד ברחוב בירושלים ואז מחבל פיצץ את עצמו"

"ברגע אחד אני עומד שם עם המשפחה וקונה סנדלים לבתי וברגע שני כל הרחוב עולה בלהבות". מארק סוקולוב, שנפצע בפיגוע התאבדות ברחוב יפו בירושלים ב-27 בינואר 2002, התייצב השבוע בבית המשפט הפדרלי במחוז הדרומי של ניו יורק במנהטן, ושחזר את האירוע הקשה שבמהלכו נהרג אדם אחד ו-150 נפצעו. סוקולוב, כמו גם בני משפחות קורבנות פיגועים במהלך האינתיפאדה השנייה, העיד במשפט שבו תובעות 10 משפחות עם אזרחות אמריקנית מיליארד דולרים מהרשות הפלסטינית ואש"ף.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

עדויות קשות באולמו של השופט דניאלס. איור מהדיון (איור: ג'יין רוזנברג) (איור: ג'יין רוזנברג)
עדויות קשות באולמו של השופט דניאלס. איור מהדיון(איור: ג'יין רוזנברג)

 (איור: ג'יין רוזנברג) (איור: ג'יין רוזנברג)
(איור: ג'יין רוזנברג)

 (איור: ג'יין רוזנברג) (איור: ג'יין רוזנברג)
(איור: ג'יין רוזנברג)

המשפחות מאשימות את הפלסטינים במימון, תמיכה, תכנון וביצוע שבעה פיגועי טרור וירי בשטח ישראל. לטענתן, גורמים מוסמכים ברשות הפלסטינית נתנו אישור מראש לכל פעולה ושימוש בטרור לקידום מטרותיהם המדיניות. מדובר בתביעה אזרחית לפיצויים שהוגשה כבר בשנת 2004 ומאז ניהלה הרשות מאבק משפטי עיקש לבטל אותה, תוך שימוש בעורכי דין אמריקנים בכירים.

 

בשבוע שעבר הציגה התביעה את האחריות של הרשות הפלסטינית לפיגועים. בפתיחת שלב העדויות סיפרו בני משפחות הקורבנות על הנזקים שנגרמו להן ולקרוביהן. מארק סוקולוב סיפר על דוכן העדים כיצד הגיע עם משפחתו לישראל כדי לבקר את בתו. הוא שרד את הפיגוע במגדלי התאומים ב-11 בספטמבר 2001, אך נקלע לפיגוע של המחבלת המתאבדת הראשונה, וואפא אידריס, ברחוב יפו בבירה.

 

סוקולוב, אשתו ושתי בנותיהם נפצעו בפיגוע. בקור רוח סיפר העד כיצד התקשה לאתר את בנות משפחתו. גם שתי הבנות עלו להעיד וסיפרו בבכי על תחושותיהן אחרי הפיגוע ועל הפציעות שעמן התמודדו. האישה רינה העידה שפחדה מאוד שתאבד את רגלה, ותיארה את הליך השיקום הממושך שעברה.

"כל הרחוב עלה בלהבות". 27 בינואר 2002 (צילום : איי פי) (צילום : איי פי)
"כל הרחוב עלה בלהבות". 27 בינואר 2002(צילום : איי פי)

הבן העיד על הניתוחים הקשים שעבר. זירת הפיגוע במרס 2002 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
הבן העיד על הניתוחים הקשים שעבר. זירת הפיגוע במרס 2002(צילום: איי פי)

במהלך הדיון אתמול בלטה העדות הקשה של בני משפחת באוור. האב אלן ובנו יונתן נפצעו בפיגוע התאבדות במרכז ירושלים ב-21 במרס 2002. אלן סיפר כיצד הלך יד ביד עם בנו בעת שמחבל מתאבד פיצץ את עצמו בסמוך אליהם. שלושה בני אדם נהרגו בפיגוע. אלן תיאר בדרמטיות את המחשבות על כך שבנו נהרג, וכיצד הוא הובהל לניתוח. הבן יונתן סיפר בעדותו ששקע בתרדמת למשך כמה שבועות ושהוא סובל עד היום מנזק שנגרם מחדירת מסמר למוחו. הפציעה הובילה לנזק לראייתו, לרגלו ולידו. הבן, שבעת הפיגוע היה בן שבע, סיפר גם על הניתוחים הקשים שעבר. האם רויטל התמוטטה על שולחן העדים כשתיארה את הפגיעה בבעלה

 ובבנה.

 

המשפחות הגישו את התביעה באמצעות ארגון "שורת הדין" מתוקף החוק שמאפשר לאזרחים אמריקנים לתבוע ארגוני טרור בארצות הברית. לטענת המשפחות, הרשות שאותה הנהיג אז יאסר ערפאת הוציאה אל הפועל את הפיגועים כחלק ממדיניות טרור לאחר קריסת תהליך השלום.

 

הרשות מצדה טענת להגנתה כי לא היה לה שום קשר לפיגועים, ודרשה לכרוך את הכיבוש הישראלי כאחראי לטרור. השופט ג'ורג' דניאלס דחה את העמדה הפלסטינית וקבע שמדובר בתביעה פרטית, לא פוליטית, ושישראל אינה קשורה אליה. בשבוע הבא תעיד מטעם הפלסטינים חברת הוועד המרכזי של אש"ף חנאן עשראווי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איור: ג'יין רוזנברג
עדויות קשות מהפיגועים בבירה
איור: ג'יין רוזנברג
צילום: מייק כהן
עו"ד ניצנה דרשן לייטנר
צילום: מייק כהן
מומלצים